Οι γονείς της 29χρονης κατήγγειλαν ότι ο σύζυγός της την ξυλοκόπησε
5 προφίλ στο Instagram για τη γυναικεία ενδυνάμωση
Online κοινότητες, πλατφόρμες και ανεξάρτητα προφίλ που επικοινωνούν και στηρίζουν δράσεις γυναικών και τα δικαιώματά τους
Instagram: 5 προφίλ που υποστηρίζουν τη γυναίκα και στοχεύουν στη γυναικεία ενδυνάμωση
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την εμφάνιση και την ανάπτυξη του ελληνικού κινήματος #MeToo, όπως και του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα, οι συζητήσεις γύρω από τα θέματα της έμφυλης βίας, των αυξημένων γυναικοκτονιών, του σεξισμού, των κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων είναι πιο έντονες όχι μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και στο διαδίκτυο. Με τη βοήθεια των social media, έχουν δημιουργηθεί online κοινότητες, πλατφόρμες και πιο ανεξάρτητα προφίλ που επικοινωνούν και στηρίζουν με δράσεις τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Έτσι, εύκολα και άμεσα, οι «φωνές» δυναμώνουν και ο αγώνας για σωστή αντιμετώπιση και ισότητα συνεχίζεται δυναμικά. Συγκεντρώσαμε 5 προφίλ στο Instagram που υποστηρίζουν τη γυναίκα και στοχεύουν στη γυναικεία ενδυνάμωση.
The Abstract Girl
@the.abstract.girl
Η Εύα ή αλλιώς The Abstract Girl είναι «ένα αφηρημένο κορίτσι» που, όπως συστήνεται στα προφίλ της στο Instagram, το Facebook αλλά και το μπλογκ της που είναι αφιερωμένο στον φεμινισμό, γράφει για θέματα που την απασχολούν. Πιο συγκεκριμένα, εκφράζει απόψεις, μοιράζεται σκέψεις και δημιουργεί διαδικτυακό διάλογο με τους πάνω από 12.000 followers της για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και τη θέση τους στη σύγχρονη κοινωνία. Αξίζει να παρακολουθήσετε την πλατφόρμα της στο Instagram. Κι αυτό επειδή μέσα από όμορφες εικονογραφήσεις και βίντεο, παρακολουθούμε και διαβάζουμε συγκλονιστικές ιστορίες γυναικών που μας κινητοποιούν να δράσουμε για να ενισχυθεί περισσότερο αυτή η «κοινότητα». Παράλληλα, στα σχόλια των αναρτήσεων προκαλούνται συζητήσεις για θέματα επικαιρότητας που πάντα έχουν ενδιαφέρον.
Genderhood
@genderhood
Το Genderhood είναι ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που, μέσα από την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, ενδυναμώνει κοινότητες όλων των ηλικιών προς την κατεύθυνση ισότητας των φύλων και καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Για να πετύχει τον σκοπό της, η οργάνωση αξιοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και σεμινάρια δικτύωσης και ευαισθητοποίησης, καμπάνιες για θέματα ίσων ευκαιριών, συμπερίληψης και κουλτούρας συναίνεσης και workshops για τη συμμετοχή στην τέχνη και τον πολιτισμό. Οι Σοφία Κωνσταντοπούλου, Λαμπρινή Γεωργίου, Ιωάννα Νικολαΐδου και Σοφία Χαλκίδου –οι κυρίες πίσω από το Genderhood– οραματίζονται έναν κόσμο με ελεύθερη έκφραση των φύλων. Το προφίλ στο Instagram παρουσιάζει δράσεις αυτής της σημαντικής οργάνωσης και ενημερώνει για τη σημασία όρων όπως η αυτοφροντίδα, η αυτοδιάθεση, η αυτενέργεια, το catcalling κ.ά.
Women on Top
@wotgreece
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Women on Top ιδρύθηκε το 2012 με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την απόκτηση ισότητας στην εργασία. Από τότε, το δίκτυο αναπτύσσεται συνεχώς έχοντας πάνω από 450 μέντορες που υποστηρίζουν εθελοντικά έναν μεγάλο αριθμό γυναικών οι οποίες αναζητούν καθοδήγηση. Μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα mentoring, και κατά συνέπεια τη συχνή επικοινωνία με τους μέντορες, λαμβάνουν βοήθεια για την εξέλιξη και πραγματοποίηση των στόχων τους. Στην περιήγηση στο προφίλ του Women on Top στο Instagram βλέπουμε πολλές σύντομες φράσεις από γυναίκες σχετικά με τα αποτελέσματα ερευνών του δικτύου online και του mentoring, εικόνες και βίντεο από τις δράσεις κ.ά.
Κέντρο Διοτίμα
@diotima_centre
Το Κέντρο Διοτίμα είναι μια γυναικεία μη κυβερνητική οργάνωση με πολλά χρόνια παρουσίας που στοχεύει να συμβάλει στη διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών έμφυλης ισότητας. Η προσέγγισή της αφορά τόσο την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου ως οριζόντιας διάστασης στις πολιτικές και παρεμβάσεις όσο και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών. Λειτουργεί από το 1989 και αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας γυναικών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Στην πολυετή δράση τους συνεχίζουν να αναδεικνύουν και να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Μια πολύ σημαντική πληροφορία είναι ότι το Κέντρο Διοτίμα παρέχει ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν υποστεί έμφυλη βία (άνδρες, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα) και ανήκουν στον προσφυγικό πληθυσμό. Στο προφίλ του Κέντρου στο Instagram θα βρούμε από φωτογραφίες που απεικονίζουν κάποιο τραγικό γεγονός της επικαιρότητας και αφορά τις γυναίκες μέχρι αποτελέσματα ερευνών για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Υστερόγραφο Ισότητα
@ysterografo_isotita
Αν επισκεφθούμε το προφίλ «Υστερόγραφο Ισότητα» στο Instagram, θα διαβάσουμε ψηλά στην περιγραφή, τις εξής δυο φράσεις: «Μίλα - Ποτέ δεν είναι αργά» και «Κάτω η πατριαρχία». Τι είναι, λοιπόν, το «Υστερόγραφο Ισότητα», πώς περιγράφει η ιδρυτική ομάδα το εγχείρημά της; Πρόκειται για «την κατακλείδα της ιστορίας μας… αυτό το “κάτι” παραπάνω που θέλαμε να πούμε». Τέσσερις –εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους– γυναίκες ένωσαν τις «φωνές» τους και μιλούν για όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μιας γυναίκας, ενός ανθρώπου γενικότερα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα, χωρίς ταμπού. Προερχόμενες από τη βιομηχανία της μόδας και του εμπορίου, έχουν δημιουργήσει και πωλούν προϊόντα όπως t-shirts και κούπες για τον καφέ και το τσάι με ατάκες, δηλαδή μηνύματα που έχουν κάτι να πουν. Ο στόχος τους, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα, είναι «να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να γίνουμε μια παρέα, να ανταλλάξουμε απόψεις, να πούμε τις ιστορίες μας, να ακούσουμε τις δικές σας και όλοι μαζί να σπάσουμε τα στερεότυπα και το κατεστημένο… πάντα με στιλ». Σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται και το περιεχόμενο στο Instagram.