11 γυναίκες που καθόρισαν την ποπ κουλτούρα του 2021

Πρώτευσαν, ξεχώρισαν, διακρίθηκαν, κέρδισαν την υπόκλιση και το respect του κόσμου

11 γυναίκες που κυριάρχησαν μέσα στο 2021, από τον χώρο της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού, του κινηματογράφου, της μουσικής, της λογοτεχνίας, της τηλεόρασης.

Δουλεύουν ακατάπαυστα, πέτυχαν πολλά μέσα στο 2021, έχουν κάθε δικαίωμα να απαντήσουν στην ερώτηση «πώς» με τη φράση «I did it my way». Ο κόσμος τους απέδωσε τα δέοντα. Καιρός να γραφτεί ένας έπαινος για τις γυναίκες που σημάδεψαν την ποπ κουλτούρα τη χρονιά που έφυγε.

Μαρία Ρέσα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Ressa (@maria_ressa)

Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 από κοινού με τον Ντμίτρι Μουράτοβ, μετά από πρόταση του Νορβηγού πρωθουπουργού. Η ανώτατη αυτή διάκριση τους απονεμήθηκε για «τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη». Φιλιππινοαμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, πάλεψε και παλεύει για δεκαετίες με τα fake news αλλά και τις προσπάθειες των αρχών των Φιλιππίνων να τη φιμώσουν. Το Νόμπελ ήταν η δικαίωση των αγώνων της. 

Αμάντα Γκόρμαν

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amanda Gorman (@amandascgorman)

Ντυμένη στα κίτρινα και με σκουλαρίκια Έλληνα σχεδιαστή, του Νίκου Κούλη, η νεαρή Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Απήγγειλε δικό της ποίημα, με τους στίχους της να απευθύνει έκκληση για ενότητα στις ΗΠΑ. Από το 2021 συνεργάζεται με την Estée Lauder. Πήρε τον τίτλο της πρώτης Global Changemaker του οίκου και σκοπεύει να αλλάξει τον κόσμο. Θα συμμετέχει σε δράσεις που στοχεύουν στην ισότητα, στην προσβασιμότητα, στις ίσες ευκαιρίες, στην κοινωνική αλλαγή.

Adele

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele)

H χυμώδης πιτσιρίκα από το Τότεναμ τριαντάρισε και, μπορεί να έχασε 45 κιλά, όμως δεν χάνει την όρεξή της για ζωή και μουσική. Αυτή η απίστευτη γλωσσοκοπάνα επέστρεψε το 2021 με δημόσιες εμφανίσεις αλλά κυρίως με νέο δίσκο μετά από 6 ολόκληρα χρόνια και τρέλανε τις πλατφόρμες του streaming. Η κριτική δεν της φέρθηκε τρυφερά, όμως οι φανς υποδέχτηκαν το «30» μετά βαΐων και κλάδων.

Έμα Ραντουκάνου

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma (@emmaraducanu)

Η πρώτη Βρετανίδα τενίστρια που κέρδισε Gran Slam από το 1977.  Ασχολείται επαγγελματικά με το τένις από το 2018. 19 χρονών, παιδί θαύμα και darling όλων των Βρετανών. Τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε από το BBC ως Personality of the Year.

Ριάνα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Από τον Αύγουστο του 2021 είναι επισήμως δισεκατομμυριούχος, η πιο πλούσια γυναίκα μουσικός στον κόσμο και η δεύτερη πιο πλούσια γυναίκα (σκέτο) μετά την Όπρα. Το Forbes, αναλύοντας τις πηγές των εισοδημάτων της, αναφέρει πως, από τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια των τραπεζικών της λογαριασμών, το 1,4 προέρχεται από την εταιρεία καλλυντικών Fenty Beauty, τα 270 εκατομμύρια από την εταιρεία εσωρούχων Savage x Fenty και τα υπόλοιπα από τη μουσική και την ηθοποιία. Η Ριάνα τόσο με τα καλλυντικά όσο και με τα εσώρουχά της κάνει πράξη το αίτημα για συμπερίληψη. Το brand εσωρούχων καλύπτει κάθε, μα κάθε σωματότυπο, ενώ το brand καλλυντικών, έχοντας στόχο να καλύψει κάθε, μα κάθε, χρώμα επιδερμίδας, ξεκίνησε διαθέτοντας 40 διαφορετικές παλέτες μέικ απ, τις οποίες και αυξάνει διαρκώς. Η πρωτοποριακή και μεγαλειώδης αυτή σύλληψη οδήγησε στο φαινόμενο «Fenty Effect», με τις μεγάλες εταιρείες να «εξαναγκάζονται» εκ των πραγμάτων να αντιγράψουν την κίνηση της Ριάνα. Τον Νοέμβριο του 2021 ήρθε και μια εθνική διάκριση, καθώς τα Μπαρμπέιντος την ανακήρυξαν εθνική ηρωίδα τους. 

Naomi Osaka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 大坂なおみ (@naomiosaka)

Οι επιτυχίες της στο τένις είναι δευτερεύουσες μπροστά στην εν γένει κοινωνική και ακτιβιστική της παρουσία. Ο πολύς κόσμος τη γνώρισε τον Μάιο του 2021 όταν κοινοποίησε την απόφασή της να μη συμμετέχει στις συνεντεύξεις Τύπου ούτε και στους αγώνες του Roland Garros μην αντέχοντας το άγχος της δημοσιότητας. Η γενναία στάση της να αποσυρθεί από μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας και να πετάξει την ευκαιρία της διάκρισης για λόγους αυτοπροστασίας χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους αγνούς θεατές, καθώς ανέδειξε τις ψυχολογικές πιέσεις στις οποίες υπόκεινται άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και μπροστά στις επιτυχίες και τη δόξα, προέταξε το υπέρτατο αγαθό, την υγεία. 

Chloé Zhao

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chloé Zhao (@chloezhao)

Σκηνοθέτρια της ταινίας Nomadland. Είναι η πρώτη Ασιάτισσα και η μόλις δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που τον Απρίλιο κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας - η πρώτη ήταν η Κάθριν Μπίγκελοου για το Hurt Locker. Παρέλαβε το βραβείο έχοντας κοτσιδάκια στα μαλλιά και φορώντας ένα μπεζ σύνολο Hermès με αθλητικά. Έτσι πορεύεται και στο Χόλιγουντ, με τον ολόδικό της τρόπο. 

Σόντα Ράιμς

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shonda Rhimes (@shondarhimes)

Στις 25 Δεκεμβρίου του 2020 βγήκε στις οθόνες το Bridgerton και μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού - μέσα στον Ιανουάριο του 2021 πήγε Νο1 σε τηλεθέαση σε 76 χώρες. Παραγωγός της σειράς η Σόντα Ράιμς. Έναν χρόνο μετά, το Bridgerton βρίσκεται στη θέση Νο2 στην ιστορία της πλατφόρμας. Στο παλμαρέ της Ράιμς υπήρχαν ήδη μερικές ακόμα μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το Grey’s Anatomy, το How to Get Away With Murder και το Scandal. Από το 2017 συνεργάζεται αποκλειστικά με το Netflix και ετοιμάζει νέες Bridgerton σεζόν.

Τέιλορ Σουίφτ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Όταν τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε το Red (Taylor's Version), δεν φανταζόταν όταν θα έσπαζε ένα ρεκόρ 50 χρόνων. Κι όμως. Η 10λεπτη εκδοχή του «All Too Well» έγινε το μεγαλύτερης διάρκειας τραγούδι που έφτασε ποτέ στο Νο. 1 στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ. Η Τέιλορ Σουίφτ θεωρείται από το Forbes μία από τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες, φιγουράροντας στη θέση Νο. 78. 

Ολίβια Ροντρίγκο

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olivia Rodrigo (@oliviarodrigo)

Όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Στις 8 Ιανουαρίου του 2021, όταν βγήκε το single της Drivers Licence, το TikTok πήρε φωτιά. Στις 23 Ιανουαρίου, έφτασε στο Νο1 του Billboard. Ήταν η νεότερη σόλο καλλιτέχνης που έπιανε κορυφή. Έμεινε εκεί για 8 εβδομάδες. Την επευφημούν από την Τέιλορ Σουίφτ μέχρι και την Cardi B. Στα Grammy κέρδισε 7 υποψηφιότητες, στα βραβεία της Apple αναδείχτηκε Πρωτοπόρος Καλλιτέχνης της Χρονιάς, ενώ σήκωσε και τα βραβεία Άλμπουμ της Χρονιάς και Τραγούδι της Χρονιάς, για το Sour και το Driver’s License αντίστοιχα. Το Time την ανακήρυξε Entertainer του 2021, το Spotify την πιο πολυστριμαρισμένη γυναίκα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του άλμπουμ της. Το συλλογικό υποσυνείδητο των ΗΠΑ την αντιμετωπίζει ως Εθνική Έφηβη. Την υποδέχτηκε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, την επιστράτευσε η κυβέρνηση για να προωθήσει τον εμβολιασμό στις ηλικίες από 12 και άνω. 

Μπιγιονσέ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Σύμφωνα με το Forbes, διαθέτει περιουσία ύψους 420 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι από τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες του 2021. Εκτός από το τραγούδι, ασχολείται ενεργά με τη μόδα. Σε συνεργασία με την adidas κυκλοφόρησε τη συλλογή Ivy Park Rodeo, εμπνευσμένη από το ροντέο του Χιούστον. Ως ambassador της Tiffany & Co μαζί με τον Jay Z προωθεί τα κοσμήματα της εταιρείας, στη νέα της φάση υπό την αιγίδα της LVMH.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice