Κάθε συλλογή της φαίνεται να έχει πολύπλοκη κατασκευή αλλά μια χαρακτηριστική κομψή, μινιμαλιστική αισθητική
Baruti: Ένας Έλληνας αρωματοποιός σκίζει στην Ολλανδία
H μύτη της ολλανδικής εταιρείας αρωμάτων «Baruti parfums» είναι ελληνική και (αυτός που την έχει) λέγεται Σπύρος Δροσόπουλος
Baruti: O Σπύρος Δροσόπουλος είναι η μύτη της ολλανδικής εταιρείας αρωμάτων «Baruti parfums».
Η μυρωδιά της κολόνιας που φοράει η φίλη μου είναι υπέροχη, γλυκιά αλλά όχι γλυκερή, βαθιά χωρίς να είναι βαριά, αισθησιακή με διαφορετικό τρόπο – κι επειδή ήδη γράφω σαν διαφημιστικό φυλλάδιο/σάιτ αρωμάτων, το κόβω εδώ: «Έχει ένα όνομα, τι να σου πω, Καριοφίλι; Πυρίτιδα; Σφαίρα; Κάτι τέτοιο…» λέει η φίλη, που δοκίμασε την κολόνια πριν πολλές ώρες στον καρπό του χεριού της και δεν πιστεύει στη μύτη της, ότι κρατάει ακόμα το άρωμα, με τόση ένταση.
«Μπαρούτι;»
«Ναι, ναι, “Baruti”, μπράβο, έτσι λέγεται η φίρμα, μάλιστα την έχει ένας ‘Έλληνας!»
Μπαίνω στο σάιτ της «Baruti», βρίσκω τον Έλληνα, λέγεται Σπύρος Δροσόπουλος, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για μερικές μέρες – η έδρα της εταιρείας είναι στο Ρότερνταμ, στην Ολλανδία. Συναντιόμαστε με τον Σπύρο στο «Athenee» και μου λέει την ιστορία του: Πως όταν άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τα αρώματα ήταν σαν να μάθαινε μια καινούργια γλώσσα, και πως αυτή η γλώσσα του φαίνεται γοητευτική ακόμα και τώρα, που τη μιλάει πολύ καλά.
Ο Σπύρος έχει Ολλανδέζα μαμά και σπούδασε ψυχολογία στο Άμστερνταμ. Του άρεσαν πάντοτε τα αρώματα, πρόσεχε πολύ τις μυρωδιές, αλλά δεν είχε σκεφτεί να «ασχοληθεί σοβαρά». Το 2009 παρακολούθησε ένα εργαστήριο αρωματοποιίας, σαν χόμπι, και ενώ δούλευε ήδη (δίδασκε Στατιστική στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ), μάλιστα σε εντελώς άλλο τομέα… αποφάσισε να αλλάξει ρότα.
Να γίνει «μύτη».
«Δεν είναι προστατευμένο επάγγελμα, ο perfumer», μου λέει, «μπορεί κάποιος να έχει μια εταιρεία, να παράγει αρώματα, αλλά να μην είναι η ‘μύτη’. Αν τον ρωτήσεις ‘εσύ γράφεις τις συνταγές του κάθε αρώματος;’ και απαντήσει θετικά, τότε μόνο είναι όντως ‘μύτη’. Αλλιώς είναι επιχειρηματίας…»
Σκέφτηκε το όνομα Μπαρούτι επειδή… «Ήθελα μια ελληνική λέξη που να σημαίνει κάτι για μένα, και να προφέρεται εύκολα σε όλες τις γλώσσες. Το μπαρούτι ανάβει και σκάει ξαφνικά, είναι έντονο, αλλά σκούρο όταν το βλέπεις, κι έπειτα - δημιουργεί μια έκρηξη», δείχνει με τα χέρια πώς ένα μικρούτσικο βουναλάκι από μπαρούτι αρπάζει φωτιά και φουντώνει στον αέρα. Τα εννέα αρώματα της φίρμας του έχουν ιδιαίτερα ονόματα - “Chai”, “DamaKoupa”, “Perverso”, “BerlinimWinter”, “Indigo”, “Nooud”, “Tindrer”, “Voyance”, “OnderdeLinde”. Το τελευταίο σημαίνει «Κάτω από το τίλιο» στα Ολλανδικά, αλλά όχι αυτό που νομίζετε: «Το λουλούδι του τίλιου ανθίζει τέλος της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, είναι ένα μικρό λουλουδάκι, δεν το προσέχεις, και έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά, όχι έντονη, θυμίζει – αυτήν την εποχή…»
Η έμπνευσή του έρχεται από παντού, «Από το τσάι που πίνω τώρα, από κάποιο μέρος, από μια μουσική, κάτι που είδα… δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει η έμπνευση, κι όταν την έχω, δεν σημαίνει πάντα ότι θα την ακολουθήσω - μπορεί να την εγκαταλείψω ή να την κάνω κάτι άλλο. Με ενδιαφέρει να κάνω πιο καινοτόμα πράγματα - να δείξω δικές μου δημιουργίες, κάτι που σκέφτηκα μόνον εγώ, έναν συνδυασμό πρώτων υλών που να μην θυμίζει κάτι το οποίο υπάρχει, να μην μοιάζει με τίποτε άλλο.»
Το εργαστήριό του είναι μικρό, με 3-4 άτομα και μία βοηθό. Πέρα από τα εννέα αρώματα που έχει δημιουργήσει ήδη, σκέφτεται να ετοιμάσει το δέκατο και το ενδέκατο σύντομα, «Έχω τρία χρόνια να βγάλω κάτι καινούργιο, έχω άλλα δυο στο μυαλό μου…» Προς το παρόν δεν ασχολείται με παράπλευρα, με αρωματικές λοσιόν σώματος, σαπούνια κλπ, επειδή τον ενδιαφέρουν μόνον τα αρώματα και οι κολόνιες: τα blends που σκέφτεται και φιλοτεχνεί στο εργαστήριό του, με ορίτζιναλ συνταγές που πραγματικά δεν θυμίζουν κανένα άρωμα, του εμπορίου ή σπάνιο, δηλαδή από τα λεγόμενα «niche», τα εκλεκτά που φοράνε οι σταρ/εκατομμυριούχοι και που πωλούνται σε αστρονομικές τιμές. Άλλωστε και τα“Baruti” είναι niche, με την έννοια ότι είναι μοναδικά – κι ας έχουν λογικές τιμές, για την κατηγορία τους.
Στην Ελλάδα διατίθενται σε λίγα μαγαζιά, «Στο ‘Gallery Ελένη Μανέρη’ κάτω από την Ακρόπολη, που είναι όμορφο, ταιριάζει, όπως και στο ‘Κριάρι’ της Σύρου, σε ένα μαγαζί στην Σέριφο…δεν τα βρίσκεις σε πολλά μέρη ακόμα…»
Στην Ολλανδία είναι διάσημα τα “Baruti”, σίγουρα και στο Βερολίνο, αφού ο Σπύρος Δροσόπουλος έχει βρει ακριβώς πως μοσχοβολάει ένα πάρκο το χειμώνα στο Βερολίνο… και το έχει σφραγίσει με επιτυχία σε ένα κομψό μπουκάλι αρώματος.
“Baruti”, barutiperfumes.com