Γυναίκα που δουλεύει από το λάπτοπ της σε καφέ
© Brooke Cagle / Unsplash
Lifestyle

Ισχύει ότι οι γυναίκες «δεν ξέρουν» από οικονομικά;

Η έρευνα του Women On Top και της αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη της Παπαστράτος, δίνει την απάντηση

Γυναικεία ενδυνάμωση: Η διαχείριση των οικονομικών από τις γυναίκες, τα στερεότυπα και οι πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης γυναικών & συμπερίληψης της Παπαστράτος

Ένα από τα στερεότυπα που συνεχίζει να διαιωνίζεται για τις γυναίκες είναι η «κακή» τους σχέση με τα οικονομικά. Για του λόγου το αληθές, ο οργανισμός Women On Top και η αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη της Παπαστράτος, πραγματοποίησαν μια έρευνα για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των ατόμων, και ιδιαίτερα των γυναικών, στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 43% των Ελλήνων χαρακτηρίζεται ως οικονομικά εγγράμματο, χωρίς όμως να προκύπτει ουσιαστική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Φαίνεται ότι και τα δύο φύλα έχουν τις ίδιες γνώσεις, όμως οι γυναίκες έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση στη διαχείριση των οικονομικών και γι’ αυτό εμπλέκονται στο ελάχιστο. Ωστόσο, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός τις επηρεάζει εξίσου, και περισσότερο, από τους άντρες. Οι γυναίκες αποδεδειγμένα ζουν περισσότερο, επομένως χρειάζεται να προνοήσουν για μεγαλύτερο διάστημα ζωής μετά τη συνταξιοδότηση. Επίσης, είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε μια μονογονεϊκή οικογένεια, οπότε θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει μια υγιή οικονομική ζωή για εκείνες και τα παιδιά τους. Τέλος, αμείβονται λιγότερο στην εργασία λόγω του μισθολογικού χάσματος που υφίσταται ανάμεσα στα δύο φύλα, ακόμη και στην Ελλάδα. Οι οικονομικά αναλφάβητες γυναίκες έχουν λιγότερη άνεση στο να διαπραγματευτούν την αμοιβή τους, συγκριτικά με τους οικονομικά αναλφάβητους άνδρες, αλλά και τις οικονομικά εγγράμματες γυναίκες. Ακόμα και οι τελευταίες, όμως, σε ποσοστό 40% δυσκολεύονται να διαπραγματευτούν τον μισθό τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες αγγίζει μόλις το 20%.

Από την έρευνα φαίνεται, επίσης, ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και οι καταναλωτικές αποφάσεις του νοικοκυριού είναι ανδρική υπόθεση στην Ελλάδα, με το 83% των ανδρών να δηλώνουν κύριοι υπεύθυνοι, έναντι του 63% των γυναικών. Εντύπωση προκαλεί ότι το 45% των ανδρών και το 35% των γυναικών θεωρούν τις γυναίκες λιγότερο κατάλληλες για την ενασχόληση με χρηματοοικονομικά θέματα. Ωστόσο, οι γυναίκες που ζουν μόνες και διαχειρίζονται οι ίδιες τα χρηματοοικονομικά τους εμφανίζουν αντίστοιχη αυτοπεποίθηση με τους άνδρες. Άρα, η μειωμένη άνεση των γυναικών δεν οφείλεται σε κάποιο βιολογικό χαρακτηριστικό, αλλά στον τρόπο που μεγαλώνουν μαθαίνοντας να αφήνουν την ευθύνη σε άλλους. Έρευνα του Global Financial Literacy Excellence Center που πραγματοποιήθηκε σε 33 χώρες, έδειξε ότι η χρηματοοικονομική εκπαίδευση είναι έως και 5 φορές περισσότερο αποτελεσματική, καθώς επηρεάζει και τις γνώσεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που τη λαμβάνουν.

Η Παπαστράτος έχοντας ως μέρος της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξής της τη συμπερίληψη και την ενδυνάμωση της γυναίκας, προχώρησε πριν από 2 μήνες στην υλοποίηση σχετικού προγράμματος σε συνεργασία με το Women on Top για την εκπαίδευση σε χρηματοοικονομικά θέματα. Πρόκειται για έναν ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης όπου συμμετέχουν 100 γυναίκες κάθε ηλικίας, από όλα τα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, με σκοπό να δουλέψουν πάνω στα σημεία που τις δυσκολεύουν και να αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα οικονομικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης γυναικών & συμπερίληψης της Παπαστράτος

2018: Στήριξη της καμπάνιας κατά της έμφυλης βίας «Μην προσπερνάς», που υλοποίησε το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα».

2019: Η Παπαστράτος γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που λαμβάνει την απαιτητική διεθνή πιστοποίηση Equal Salary, δηλαδή ίσες αμοιβές και ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες.

2020: Υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας, μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις.

2021: Παροχή 4 εβδομάδων άδειας πατρότητας σε κάθε νέο πατέρα, παράλληλα με αύξηση της άδειας μητρότητας από 17 σε 20 εβδομάδες για κάθε νέα μητέρα.

2021: Πρόγραµµα ανάπτυξης τεχνικών στελεχών στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, αποκλειστικά για νέες μηχανικούς, με στόχο την ισορροπία στην απασχόληση των δύο φύλων στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της παραγωγής.

2021: Στήριξη της έρευνας «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός των γυναικών στην Ελλάδα», που πραγματοποίησε το Women On Top και η αθηΝΕΑ, με στόχο τη διερεύνηση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι αφορά την οικονομική συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις σχετικά με ζητήματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

2022: Η Παπαστράτος χρηματοδότησε τον κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων «Μαθήματα Οικονομίας», που διοργανώνει το Women On Top με τη συνεργασία της αθηΝΕΑ, με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής τους εκπαίδευσης.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice