Grandfluencers: Οι influencers άνω των 65 χρονών είναι η νέα λατρεία των social media
© instagram / @iris.apfel
Lifestyle

Grandfluencers: Οι influencers άνω των 65 χρονών είναι η νέα λατρεία των social media

Έχουν εκατομμύρια ακολούθους, μοιράζονται συμβουλές και μυστικά ζωής, και βγάζουν χρήματα

Grandfluencers: Μια νέα τάξη influencers στα social media συγκεντρώνει όλο και περισσότερους followers. Γιατί τους λατρεύουν τα πιτσιρίκια.

Η σχέση νέων και social media θεωρείται απολύτως φυσική. Και το να βγάζουν λεφτά οι influencers προμοτάροντας προϊόντα μέσα από αναρτήσεις του είναι μια διαδεδομένη παράμετρος της οικονομικής ζωής. Αυτό που κάποτε, τον καιρό των ηλικιακών προκαταλήψεων, δεν θα έμοιαζε απολύτως φυσικό είναι οι grandfluencers. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξανόμενη παρουσία 65άρηδων και άνω, οι οποίοι κάνουν αναρτήσεις στα νεανικά TikTok και instagram και έχουν εκατομμύρια ακολούθους. Γεγονός που μεταφράζεται σε έσοδα για τα πορτοφόλια τους.

Οι grandfluencers καταρρίπτουν μύθους που συνοδεύονται με το πέρασμα της ηλικίας και σηματοδοτούν τη νέα γενιά Generation Ageless, μια γενιά που δεν δείχνει τα χρόνια της. Μπήκαν στα social από τα εγγόνια τους, οι περισσότεροι στα χρόνια του κορωνοϊού, και έκτοτε δεν λένε να βγουν από κει.

Γιατί τα πιτσιρίκια τους επικροτούν και τους ακολουθούν; Αν σκεφτούμε τη δική μας τρυφερή, ιδιαίτερη σχέση με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, ίσως κατανοήσουμε το γιατί. Τα παιδιά θαυμάζουν την όρεξή τους για ζωή, τη θετικότητα και την ενέργειά τους. Τους θεωρούν πηγή έμπνευσης και διασκεδάζουν με τα αστεία τους. Ακούνε ένα πολύπλοκο και πολύ πιο ενδιαφέρον αφήγημα από αυτό που τους προσφέρουν οι συνομήλικοί τους. Και κυρίως, έχουν μπροστά τους ένα απτό παράδειγμα για το ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να φοβάται τα γεράματα. Δυστυχώς έχει πεθάνει ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ. Ίσως βλέποντας το κίνημα του grandfluencers να άλλαζε γνώμη και να μη θεωρούσε τα γηρατειά σκέτη ταλαιπωρία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joan MacDonald (@trainwithjoan)

Τι ανεβάζουν οι grandfluencers; Τη σοφία τους και την αυθεντικότητά τους, τις γνώσεις και τη φιλοξενία τους· σαν να σε καλωσορίζουν στο σπίτι τους και σε κερνάνε φοντάν. Η πιο διάσημη και πρωτοπόρος του σπορ είναι η Τζόαν ΜακΝτόναλντ. Στα 71 της, ήταν παχουλούτσικη, έπαιρνε πολλά φάρμακα για τη χοληστερίνη και την πίεσή της, ενώ παρουσίαζε και μια αρχόμενη νεφρική ανεπάρκεια. Η Τζόαν συνειδητοποίησε ότι είχε πάρει τη ζωή της λάθος και αποφάσισε να αλλάξει ζωή. Άρχισε το γυμναστήριο, υιοθέτησε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και αγόρασε ένα από εκείνα τα ρολόγια που μετρούν τα βήματα. Στα 75 της, είναι πλέον υγιέστατη και με 1,4 εκατομμύρια ακολούθους στο instagram. Η ΜακΝτόναλντ συνεργάζεται επί πληρωμή με μια εταιρεία αθλητικής ένδυσης, με μια άλλη που πουλάει συμπληρώματα διατροφής και μια τρίτη που λάνσαρε συσκευή καταπολέμησης του στρες. Πλέον, εμπορεύεται τη δική της εφαρμογή για καλή υγεία και καλή φυσική κατάσταση. Καθόλου άσχημα!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joan MacDonald (@trainwithjoan)

Στο TikTok, πάλι, κάνει θραύση ο λογαριασμός @oldgays με 2,2 εκατομμύρια ακολούθους. Τον δημιούργησαν τέσσερις φίλοι· ο νεότερος είναι 65 χρονών. Τα έσοδά τους προέρχονται από μια συνεργασία με το Grindr, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα της LGBTQ+ κοινότητας, όπου δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις ποπ κουλτούρας σε «ανιστόρητους» χρήστες.

Άλλοι grandfluencers επικεντρώνονται σε θέματα ομορφιάς και στιλ, άλλοι μαγειρεύουν ή δίνουν συμβουλές κηπουρικής, άλλοι χορεύουν ή τραγουδούν. Η Μάρθα Στιούαρτ κάνει δεύτερη καριέρα, ενώ η 100 χρονών Άιρις Άπφελ, με 2 εκατομμύρια followers, είναι fashion icon, επιχειρηματίας και ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της μόδας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

«Νόμιζα ότι θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου χαλαρώνοντας» λέει ένας από τους Old Gays στα 68 του. «Είχα μια δομημένη καθημερινότητα, δεν ήμουν κοινωνικός, δεν έβλεπα τον εαυτό μου έξω από την κοινότητα των γκέι. Οι Old Gays το άλλαξαν όλο αυτό».

@oldgays

Life In Your 70s 👨‍🦳

♬ original sound - Luke Galganski

Φαινόμενο κανονικό είναι και οι αδελφές Gramma and Ginga. Ανεβάζουν ξεκαρδιστικά βίντεο με τη βοήθεια των συγγενών τους, καθώς είναι 106 και 102 χρονών αντίστοιχα. Τα χρόνια και το κέφι τους να πάρουμε!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice