Καλεσμένοι σε γάμο: Τι να μην πείτε ή να μην κάνετε για να μην επιβαρύνετε το ζευγάρι
© Álvaro CvG / Unsplash
Lifestyle

Τι να μην πείτε ή να μην κάνετε αν είστε καλεσμένοι σε γάμο

Αφήστε τους νεόνυμφους να χαρούν τη μέρα της ζωής τους και μην τους πρήζετε με τη συμπεριφορά σας

Καλεσμένοι σε γάμο: Τι να μην πείτε ή να μην κάνετε για να μην επιβαρύνετε το ζευγάρι και τους άλλους καλεσμένους.

Μετά από δύο χρόνια στασιμότητας λόγω κορωνοϊού, φέτος γίνεται το σώσε με τους γάμους. Καθώς μαζεύετε από το γραμματοκιβώτιο και την πόρτα σας βουνά τα προσκλητήρια, αναλογιστείτε τι σημαίνει καλός, αθόρυβος, αξιοπρεπής καλεσμένος.

Καταρχάς τηρήστε τα βασικά: Ακολουθήστε τον πρέποντα ενδυματολογικό κώδικα (όχι σαγιονάρα), εμφανιστείτε στην εκκλησία ή στο δημαρχείο στην ώρα σας (όχι ντουγρού στη δεξίωση), χορέψτε στο γλέντι και δείξτε στους νεόνυμφους την αγάπη σας με ένα καλό δώρο (όχι πυρέξ!).

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά σημαντικά donts που διασφαλίζουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα διαταραχτούν οι στιγμές ευτυχίας του ζευγαριού εξαιτίας σας. Μην ξεχνάτε πως δεν είστε εσείς το τιμώμενο πρόσωπο, αλλά οι νιόπαντροι.

Μη γίνεστε αδιάκριτοι
Ερωτήσεις τύπου «πότε με το καλό ο απόγονος;» απαγορεύονται διά ροπάλου. Δεν είναι η ώρα να ενοχλήσετε τους νεόνυμφους με αδιακρισίες για τη σεξουαλική τους ζωή ή τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Άλλη απαγορευμένη ερώτηση είναι το «πόσο σας κόστισε όλο αυτό;». Τι σας νοιάζει; Δανεικά σας ζήτησαν οι άνθρωποι; Αφήστε τους να ξεχάσουν το πόσα λεφτά έδωσαν για να τρωγοπίνουν άγνωστοι στην υγειά τους.

Μην έχετε άποψη για τους καλεσμένους
Ακόμα και αν σας τρώει η περιέργεια γιατί δεν ήρθε στον γάμο η θεία Γιαννούλα, δεν είναι κουλ να ρωτήσετε τους συμπέθερους γιατί δεν την κάλεσαν· θα είχαν τους λόγους τους. Κάλεσαν εσάς; Να λέτε και ευχαριστώ.

Μην αλλάζετε τραπέζι
Έχουν οι άνθρωποι τα δικά τους ντράβαλα αυτή την ιδιαίτερη μέρα, έχουν κι εσάς που θέλετε να αλλάξετε τραπέζι γιατί δεν χωνεύετε κάποιον από τους συνδαιτυμώνες σας. Παλουκωθείτε εκεί που σας τοποθέτησαν και μην τους επιβαρύνετε με τα δικά σας χούγια.

Μην απασχολείτε το ζευγάρι, μιλήστε με κάναν καλεσμένο
Αφήστε ήσυχους τον γαμπρό και τη νύφη και μην μονοπωλείτε την προσοχή τους με ερωτήσεις, σχόλια, αστειάκια και κουβεντολόι. Είναι ήδη κουρασμένοι και πρέπει να μιλήσουν με εκατοντάδες άλλους καλεσμένους.

Μην παραπονιέστε και μην γκρινιάζετε
Δεν είναι η ώρα να πείτε ότι το φαγητό είναι χάλια, η μπριζόλα στεγνή, το κρασί φτηνό και το κομμάτι της τούρτας σας μικρό. Μην κουτσομπολεύετε τον χώρο της δεξίωσης, επειδή σας φαίνεται στενάχωρος. Τόσο μπορούσαν τόσο έκαναν οι άνθρωποι. Επίσης, μη διαμαρτύρεστε επειδή η μουσική δεν ανταποκρίνεται στα γούστα σας και μην κάνετε παραγγελιές. Αν δεν σας αρέσει ο ντι τζέι, μην τον πάρετε στον γάμο σας.

Μην πίνετε αβέρτα
Εντάξει, βρήκατε τζάμπα ποτό και αρχίσατε τα «βάλε κι άλλο, κάπελα». Μη γίνετε ζάντα, θα αρχίσετε τις καφρίλες, σας ξέρουμε. Και κανένας δεν θέλει κάφρους στη χαρά του.

Μην πάρετε τα κλειδιά του μαγαζιού
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φύγετε τελευταίοι από τη δεξίωση επειδή περνάτε τέλεια. Το ζευγάρι είναι υπερβολικά κουρασμένο και δεν περνάει τέλεια από ένα σημείο και μετά. Δεν έχει καμία όρεξη να το ξημερώσει επειδή εσείς έχετε ακόρεστη διάθεση να το ξημερώσετε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice