Πρέπει να πλένεις τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσεις;

Στους όγκους ρούχων με τους οποίους εφοδιάζονται τα καταστήματα, κρύβονται αόρατοι εχθροί για το δέρμα σου

Συμβουλές υγιεινής: Πρέπει να πλένεις τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσεις και γιατί;

Ίσως το έχεις ακούσει, αλλά μάλλον έχεις «γράψει» τη σύσταση στη λίστα με εκείνες τις παραπλανητικές οδηγίες, με ιδιοτελή κίνητρα (για συνετισμό, ως επί το πλείστον), που άρεσαν στις παλιότερες γενιές να μοιράζονται, όπως αυτή που έλεγε να μην καταπίνεις την τσίχλα σου γιατί μένει κολλημένη στο στομάχι σου για επτά χρόνια… άλλωστε, ανυπομονείς να κάνεις ντεμπούτο το βράδυ με το φουστάνι που χάζευες μέρες στη βιτρίνα και μόλις αγόρασες και δεν μπαίνεις καν στη διαδικασία να αναρωτηθείς για την εγκυρότητά της.

Σου έχω «κακά» νέα. Στην ερώτηση εάν πρέπει να το πλύνεις πριν το φορέσεις, η απάντηση είναι σαφής και δεν επιδέχεται εναλλακτικές ερμηνείες: Ω, ναι! Και δεν υπάρχει καμία υπερβολή στην παραπάνω προτροπή. Υπάρχουν λόγοι σοβαροί που θα σε πείσουν να μην αναρωτηθείς δεύτερη φορά…  

Αυτό που δεν βλέπεις

Στους όγκους ρούχων με τους οποίους εφοδιάζονται τα καταστήματα, κρύβονται αόρατοι εχθροί από εκείνους που μπορούν να βλάψουν με διάφορους και διόλου ευχάριστους τρόπους το δέρμα σου:

  1. Βλαβερά χημικά

Στα υφάσματα που δεν έχουν προ-πλυθεί ενδέχεται να παραμένουν κατάλοιπα χρωματικών ουσιών ή χημικά που χρησιμοποιούνται κατά την εφαρμογή ή για τη σταθεροποίηση των χρωμάτων, όπως η φορμαλδεΰδη, τα οποία είναι πολύ σκληρά - αν όχι εξαιρετικά επικίνδυνα - για το δέρμα, με πιο συνήθη τα συμπτώματα μιας δερματίτιδας εξ επαφής.  

  1. Μικρόβια και … παράσιτα

Και αν ήδη σε έχει πιάσει μια απροσδιόριστη φαγούρα, φοβάμαι πως θα σου «ζωγραφίσω» μια ακόμη πιο ζοφερή εικόνα. Τόσο η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας όσο και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών, έχουν επιβεβαιώσει πως τα «άπλυτα» ρούχα - συμπεριλαμβανομένων αυτών που μόλις αγόρασες και τα οποία τα έχουν πιάσει, τα έχουν φορέσει, τα έχουν αφήσει πεταμένα στα δοκιμαστήρια αμέτρητοι πελάτες πριν από σένα ή έχουν φτάσει στον προορισμό τους με πλοία, αεροπλάνα, φορτηγά - μπορεί να μεταφέρουν πάνω τους αποικίες μικροβίων (από Covid-19 μέχρι νοροϊό - το συχνότερο αίτιο εμφάνισης σοβαρής γαστρεντερίτιδας), αλλά και βακτηρίων και παράσιτων, όπως οι ψείρες και τα ακάρεα, που ευθύνονται για ακόμη περισσότερες δερματικές (ή άλλες) παθήσεις με ονομασίες τόσο ανατριχιαστικές όσο τα ίδια.

…Μήπως να το ρισκάρω;

Το «μπρος στα κάλλη…» μην το πεις αυτή τη φορά. Όπως διάβασες παραπάνω, η πιο άμεση, ίσως, απειλή είναι αυτό που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής. Μοιάζει με σοβαρή αλλεργική αντίδραση, τα συμπτώματα της οποίας ξεκινούν με φαγούρα, κοκκινίλες και ερεθισμό του δέρματος και μπορεί να εξελιχθούν σε ξηρότητα, επώδυνες και αντιαισθητικές διαβρώσεις (σκασίματα, φολίδες), φουσκάλες, ακόμη και οίδημα (ακούγεται φρικτό, ε;). Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μερικές ώρες από τη στιγμή που το δέρμα σου εκτέθηκε σε κάποιο βλαβερό χημικό κατάλοιπο, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που περνούν μέρες πριν το δέρμα αντιδράσει. Και αν έως τώρα στάθηκες τυχερή, μην παίζεις άλλο με την τύχη σου. Η θεραπεία τέτοιων συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει βαριά κορτιζονούχα φάρμακα και αντιβιοτικά. Και αν η δερματίτιδα εξ επαφής ή έστω μια γαστρεντερίτιδα δεν ακούγονται ικανά να σε πείσουν να πλύνεις τα καινούργια σου ρούχα πριν τα φορέσεις, σίγουρα θα το κάνει ο κίνδυνος να κολλήσεις… ψείρες.

Σου έχω, όμως, και καλά νέα…

Ακόμη και ο γρήγορος κύκλος του πλυντηρίου, μπορεί να σκοτώσει τα προαναφερθέντα «δεινά» και να εξαλείψει τους κινδύνους.
Συμπέρασμα: πλένεις πάντα τα καινούργια σου ρούχα πριν τα φορέσεις! Είναι μια υπόθεση 40 λεπτών μάξιμουμ.