Πινακίδα toilets
© Unsplash/ Rashid Khreiss
Lifestyle

Γιατί χαλάνε (σχεδόν) πάντα οι γυναικείες τουαλέτες;

Τι απέγιναν οι υδραυλικοί; Γιατί όπου υπάρχουν δύο τουαλέτες, η μία είναι πάντα χαλασμένη; Και γιατί αυτό συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναικείες τουαλέτες;

Σχόλιο για τις δημόσιες γυναικείες τουαλέτες και το συνήθειο να «χαλάνε».

Δεν πρόκειται για έρευνα αγοράς, δεν θα παραθέσω στοιχεία «πόσες τουαλέτες είναι χαλασμένες και λειτουργεί μόνον η μία, σε τι είδους μαγαζιά ανά κατηγορία», γιατί δεν έχω στοιχεία, καλό είναι να’ ναι κανείς δημοσιογράφος αλλά ας μη το παρατραβάμε, εδώ ο κόσμος καίγεται. Απλώς παρατήρησα με την δημοσιογραφική παρατηρητικότητά μου ότι σε πολλά μπαρ, καφέ, εστιατόρια, λόμπι ξενοδοχείων, μπιτσόμπαρα και μαγαζιά γενικότερα, η μία στις δύο τουαλέτες είναι εκτός λειτουργίας με την επιγραφή OUT OF ORDER κρεμασμένη καθόλου διακριτικά στην πόρτα. Πρόσφατα μου έτυχε σε κυριλέ ξενοδοχείο – πήγα μετά από ένα μήνα και η πινακίδα κρεμόταν ακόμα στην δεύτερη τουαλέτα. Όταν ρώτησα πώς και δεν επισκευάστηκε μέσα σε ένα μήνα, μου απάντησαν ότι επισκευάστηκε, αλλά ξανα-χάλασε επειδή έτσι είναι οι τουαλέτες, χαλάνε. Οι γυναικείες πιο συχνά επειδή οι γυναίκες πηγαίνουν στις τουαλέτες δύο φορές περισσότερο ή συχνότερα από τους άντρες, σύμφωνα με τον παραπάνω ξενοδόχο.

Εδώ που τα λέμε η μέση τουαλέτα σπιτιού χαλάει μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, και την χρησιμοποιούμε (προσεκτικά!) δύο-τρεις νοματαίοι. Η μέση μαμά φωνάζει να μη ρίχνουμε χαρτιά, κινητά, τουβλάκια λέγκο και άλλες βλακείες μέσα, οπότε προσέχουμε, δεν ρίχνουμε σαβούρα, τα βάζουμε όλα στο καλαθάκι δίπλα… αλλά σε τουαλέτα που χρησιμοποιούν οκτακόσιοι άνθρωποι την ημέρα, ποιος νονός, ποιος κουμπάρος: κανένας δεν προσέχει. Όπως-όπως τραβάει ο καθένας ένα καζανάκι, ή δεν τραβάει, άμα έχει μουλιάσει πολύ, και η σαβούρα δεν καταλήγει στο καλαθάκι παρά μέσα στη λεκάνη – σε φιλικό μπαρ ο ιδιοκτήτης βρήκε να κολυμπάει στη λεκάνη ένα πιτόγυρο, ολόκληρο, με απ’ όλα, μέχρι πατάτες τηγανιτές. Ο πελάτης ή μπήκε πολύ πεινασμένος και μέσα στη βιασύνη του έριξε το πιτόγυρο στην τουαλέτα, ή το σιχάθηκε επειδή ήτανε χάλιο και το σαβούρντηξε, όχι στο καλαθάκι, παρά στη λεκάνη, για να μάθει ο ιδιοκτήτης (ο οποίος δεν πουλούσε πιτόγυρα καθόλου).

Ακόμα και στις νεόκοπες τουαλέτες του Ελ. Βενιζέλ, συμβαίνει η μία τουλάχιστον γυναικεία τουαλέτα να είναι OOO (OUT OF ORDER). Δεν σε απασχολεί αν δεν είσαι ακόμα σε γκέητ (όπου έχει μετρημένες τουαλέτες), αν έπεσες σε τουαλετικό συγκρότημα το οποίο έχει κάμποσες άλλες τουαλέτες σε λειτουργία, ούτε αν είσαι άντρας, ούτε αν έχεις βάλει τάπα. Αλλά σε τσαντίζει όταν είσαι γυναίκα, θέλεις να πας προς νερού σου, οι τουαλέτες είναι μόνο δύο, η μία είναι κατειλημμένη και η άλλη εκτός λειτουργίας. Φίλη που έκανε τον γύρο των νησιών φέτος, καταθέτει ότι πρόκειται για πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ακόμα και στα πιο τουριστικά νησιά: η φίλη είναι ξεναγός, αναγκαστικά τρέχει από νησί σε νησί, και όπου βρει ελεύθερη τουαλέτα, ορμάει… μόνο που όλο και πιο συχνά την βρίσκει μανταλωμένη την τουαλέτα, κι ας συνοδεύει γκρουπ με υπέργηρες/ους, που έχουν ανάγκη να κάνουν την ανάγκη τους με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι η ίδια η ξεναγός (η οποία δεν είναι και πρώτο νειάτο ώστε να μην ξεφοντάρει από την πελατεία της).

Ένα πρόχειρο ρεπορτάζ οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υδραυλικοί είναι σπάνιο φαινόμενο, στα νησιά ακόμα σπανιότερο, εμφανίζονται στη χάση και στη φέξη, έχουν δικά τους ενοικιαζόμενα που φροντίζουν και σιγά μην ιδρώσουν για τα ξένα οικόπεδα, και γενικά είναι δυσθεώρητοι τα καλοκαίρια – εκτός που χρεώνουν μια περιουσία για να δουλέψουν Σαββατοκύριακο, αργίες και καλοκαίρι γενικότερα, που κάνει ζέστη και δε λέει. Τα ίδια ισχύουν και για τους υδραυλικούς των πόλεων, μάλιστα εκεί ισχύουν ανεξαρτήτως εποχής. Ο λόγος που οι δημόσιες τουαλέτες βρίσκονται (η μία στις δύο) σε μόνιμη αχρηστία είναι η απροθυμία των υδραυλικών να τις συμμαζέψουν όταν χαλάνε. Σίγουρα και η απροσεξία, βιασύνη, αδιαφορία και γαϊδουρινή συμπεριφορά κάποιων πελατών… αλλά το βέβαιο είναι ότι η δουλειά του μέλλοντος είναι το υδραυλικιλίκι.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice