Πώς να φτιάξεις την εποχική γκαρνταρόμπα των ονείρων σου που να την αντέχει και η τσέπη σου
© Ksenia Chernaya / pexels
Lifestyle

Πώς να φτιάξεις την εποχική γκαρνταρόμπα των ονείρων σου που να την αντέχει και η τσέπη σου

Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθείς πριν βγεις στην αγορά ή πριν μπεις στο ίντερνετ για ανελέητο shopping 

Εποχικό shopping και συμβουλές οικονομικού τύπου: Πώς προετοιμαζόμαστε, πώς ψωνίζουμε με βάση το γούστο και την τσέπη μας.

Είτε είμαστε καλοκαιράκηδες είτε χειμωνάκηδες, είτε παιδιά της άνοιξης είτε του φθινοπώρου, η αρχή κάθε σεζόν είναι συναρπαστική. Αλλάζει η φύση, αλλάζει ο καιρός, οπότε αλλάζει και το ντύσιμό μας. Μπαίνοντας στο τριπάκι των αλλαγών και των αγορών, αρχίζουν και τα σημαντικά ερωτήματα: Τι χρειάζομαι πραγματικά και τι αντέχει ο προϋπολογισμός μου; Πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσω καινούργιο παλτό/μαγιό ή με παίρνει να βγάλω άλλη μια χρονιά με το περσινό; Μου χωράνε τα τζιν τώρα που έχασα/έβαλα μερικά κιλάκια; Τέτοια και άλλα τέτοια περνούν από το μυαλό μας τέσσερις φορές τον χρόνο. 

Η οικονομική σύμβουλος και ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας Clever Girl Finance, Bola Sokunbi, δίνει τα φώτα της για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε την γκαρνταρόμπα των ονείρων μας ξοδεύοντας όσα αντέχει η τσέπη μας. Μέσα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, λέει, η ντουλάπα μας πρέπει να έχει τα βασικά κομμάτια που μπορούμε να φορέσουμε ανά πάσα στιγμή χωρίς να πρέπει να τα αντικαθιστούμε κάθε σεζόν γιατί ξεπερνιούνται αισθητικά. Ας δούμε τι άλλο μας συμβουλεύει.

Οι αρετές της αποταμίευσης
Αν είμαστε από τους τύπους που επενδύουν σε σύνολα ανά εποχή, δε μένει παρά να κάνουμε αποταμίευση από νωρίς. Παίρνουμε έναν κουμπαρά ή δημιουργούμε έναν τραπεζικό λογαριασμό όπου βάζουμε στην άκρη κάθε μήνα κάποια χρήματα, όσα αντέχει η τσέπη μας. Κρατούμε το κομπόδεμα αυτό μόνο για το προγραμματισμένο εποχικό μας shopping, και δεν το σπαταλάμε σε αυθόρμητες αγορές. 

Αντικειμενική αξιολόγηση 
Πριν ξεκινήσουμε το shopping, κάνουμε μια αντικειμενική αξιολόγηση των υπαρχόντων μας. Στόχος να εντοπίσουμε τα κενά μας σε βασικά πράγματα, από παπούτσια μέχρι αξεσουάρ, και να ξαμολυθούμε στην αγορά. Αν το καλοκαίρι δεν έχουμε σαγιονάρες ή τον χειμώνα δε διαθέτουμε ένα αξιοπρεπές μπουφάν, σε αυτά πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα. 

Δεν το παρακάνουμε με τα trends
Επειδή δεν είναι ωραίο να σε χαρακτηρίζουν «βασικιά», καλό είναι να δίνουμε κάποια χρήματα και στα trends που επιτάσσει η μόδα ανά σεζόν. Ακόμα κι όταν προσπαθούμε να κινηθούμε οικονομικά με υπευθυνότητα, υπάρχουν περιθώρια για μερικές έξτρα επενδύσεις. Εδώ όμως το θέμα θέλει μελέτη. Προσδιορίζουμε τις τάσεις που μας ενδιαφέρουν και ταιριάζουν με το στιλ μας και τσεκάρουμε την ντουλάπα μας μήπως κάτι από τα παλιά μας επανήλθε στη μόδα. Έτσι μπορούμε να κινηθούμε με μέτρο και να μην αγοράσουμε τα πάντα όλα. 

Καταρτίζουμε προϋπολογισμό
Δε βγαίνουμε στην αγορά κι όποιον πάρει ο χάρος. Λειτουργούμε σαν υπουργοί οικονομικών καταρτίζοντας έναν προϋπολογισμό και υπολογίζοντας το ποσό που είμαστε διατεθειμένες να ξοδέψουμε για την γκαρνταρόμπα μας. Στη συνέχεια μοιράζουμε αυτό το ποσό στα βασικά και στα trends. Μια καλή μοιρασιά είναι το 70/30, δηλαδή 70% του προϋπολογισμού να πάει για τα βασικά και ένα 30% στις αναλώσιμες τάσεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice