γυναίκα σε στάχυα
©unsplash/anastasiiamalai
Lifestyle

Πώς θα αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση;

Εσύ έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητες, τις δυνατότητες και την κρίση σου;

Αυτοπεποίθηση - Tips: Από την σωστή διατροφή και άσκηση μέχρι την αυτο-φροντίδα και την συναναστροφή μας με θετικούς ανθρώπους

Πολλοί άνθρωποι έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Είναι μία λέξη που κρύβει πολλές έννοιες και επηρεάζει πολλά πράγματα στη ζωή μας. Η αυτοπεποίθηση είναι η εμπιστοσύνη στις ικανότητες, τις δυνατότητες και την κρίση μας. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική ευεξία μας. Γι’ αυτό, έχουμε συγκεντρώσει κάποια tips που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Γιατί το αξίζουμε!

Σταματάμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους
Πρώτο και κύριο, συγκρίνουμε την εμφάνισή μας με ανθρώπους που ακολουθούμε στο Instagram. Ξεκάθαρα, οι περισσότεροι το κάνουμε. Ή συγκρίνουμε το μισθό μας, άρα και την απόδοσή μας στην δουλειά, με εκείνον κάποιου φίλου. Το να συγκρινόμαστε είναι κάτι φυσικό, σύμφωνα με την θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης, αλλά σίγουρα δεν μας βοηθάει στο να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Ίσα – ίσα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πώς να μην συγκρινόμαστε:
Πρώτα, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι αυτό δεν μας χρησιμεύει πουθενά. Ο καθένας είναι μοναδικός και έχει την δική του μοναδική ζωή κι αυτό είναι υπέροχο. Δεν υπάρχει λόγος για να συγκρινόμαστε, είμαστε όλοι διαφορετικοί.

Εάν νιώθουμε φθόνο για τη ζωή κάποιου άλλου, θα μας φανεί χρήσιμο να θυμηθούμε τα δικά μας δυνατά σημεία και επιτυχίες. Ας κρατήσουμε λοιπόν, ένα «ημερολόγιο ευγνωμοσύνης» για να καταγράφουμε τα καλά στην ζωή μας. Όμορφα πράγματα που μας έχουν τύχει στη ζωή αλλά και που οι ίδιοι έχουμε επιτύχει. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουμε να εστιάζουμε στην δική μας ζωή.

Θετικοί άνθρωποι
Ας καθίσουμε να σκεφτούμε «πώς με κάνουν να νιώθω οι φίλοι μου; Με ενθαρρύνουν; Περνάω καλά μαζί τους; Ή με μειώνουν, με κρίνουν και δεν με αποδέχονται;».
Τα άτομα με τα οποία περνάμε χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις για τον εαυτό μας, ίσως μάλιστα περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε προσοχή στο πώς μας κάνουν να νιώθουμε οι άλλοι. Εάν αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας μετά από μια φιλική συνάντηση, τότε αυτό το άτομο ή άτομα δεν αξίζουν να βρίσκεται/βρίσκονται στη ζωή μας.

Αντίθετα, οφείλουμε να βρούμε ανθρώπους που μας αγαπούν και θέλουν πραγματικά το καλύτερο για εμάς. Να αναζητήσουμε θετικούς ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

παρέα
©unsplash/helenalopes

Φροντίζουμε το σώμα μας
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», δηλαδή «για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι υγιές» κάτι που ισχύει 100%! Η άθληση αφυπνίζει και ενεργοποιεί όχι μόνο το σώμα μας αλλά και το πνεύμα. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας ξέρουμε στο μυαλό μας ότι κάνουμε κάτι καλό. Τα αποτελέσματα επίσης είναι αυτά που θα επισφραγίσουν την αυτοπεποίθηση μας!

Ακολουθούν μερικές πρακτικές «αυτό-φροντίδας» για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση:

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή: Η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη. Όταν το σώμα μας τροφοδοτείτε με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αισθανόμαστε πιο υγιείς, πιο δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια. Αισθανόμαστε δηλαδή καλύτερα με τον εαυτό μας.

μπολ με φρούτα
©unsplash/brookelark

Η άσκηση: Σταθερά οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Η τακτική άθληση, οποιουδήποτε είδους, βελτιώνει φυσικά την εικόνα του σώματος. Όταν η εικόνα του σώματός μας βελτιώνεται, είναι επίσης φυσικό να νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Ο διαλογισμός: Είναι κάτι παραπάνω από μία απλή πρακτική χαλάρωσης. Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στο να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας με πολλούς τρόπους. Πρώτον, μας βοηθά να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Μας διδάσκει επίσης να σταματάμε την αρνητική αυτό-συζήτηση και να αποσυνδεόμαστε από αρνητικές σκέψεις που αποδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή μας.

γυναίκα διαλογίζεται
©unsplash/jaredrice

Ο ύπνος: Το να μην κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας. Αντιθέτως, ο καλός ποιοτικά ύπνος, με καλή διάρκεια, περίπου 7-8 ώρες, μας ξεκουράζει, μας ανανεώνει και μας χαρίζει ευεξία που με τη σειρά της ενισχύει τα θετικά συναισθήματα, άρα και την αυτοπεποίθησή μας.

«Be kind to yourself»
Όταν κάνουμε ένα λάθος ή αποτυγχάνουμε κάπου δεν χρειάζεται να «στολίζουμε» τον εαυτό μας με μειωτικές λέξεις και εκφράσεις. Να λέμε ότι είμαστε άχρηστοι, και ότι «πάλι κάναμε λάθος» γιατί απορρίπτουμε τα καλά μας και τις επιτυχίες μας. Ακόμη και σε μια αποτυχία πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με καλό τρόπο. Με αυτό-συμπόνια, η οποία θα μας επιτρέψει να συνδεθούμε καλύτερα και σωστότερα με τον εαυτό μας και να δούμε με μια πιο καθαρή ματιά το «γιατί» κάναμε λάθος, πώς μπορούμε να το λύσουμε και τι να αποφύγουμε σε αντίστοιχη περίπτωση.

Αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας
Σταματάμε να αναβάλλουμε τα πράγματα που θέλουμε και φοβόμαστε να κάνουμε, όπως να ολοκληρώσουμε μια σημαντική εργασία ή να ζητήσουμε από κάποιον να βγούμε ραντεβού. Η αναβλητικότητα σχετίζεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Ακόμη κι αν φοβόμαστε, οφείλουμε στον ίδιο μας τον εαυτό να προσπαθήσουμε. Για να ηρεμίσουμε λίγο τον εαυτό μας, ας πούμε πως κάνουμε απλώς ένα πείραμα για να δούμε τι θα συμβεί. Ποτέ δεν ξέρεις.

κοπέλα με ανοιχτά χέρια
©unsplash/timurromanov

Κάνουμε πράγματα στα οποία είμαστε καλοί

Όταν κάνουμε πράγματα στα οποία είμαστε καλοί, η αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει στα ύψη. Λέμε υποσυνείδητα ή συνειδητά ότι «Ναι, το κατάφερα και το έκανα και καλά!». Τα δυνατά μας σημεία γίνονται ακόμα πιο δυνατά και έτσι ενισχύεται η πίστη μας στον εαυτό μας.

Εάν είμαστε καλοί σε κάποιο άθλημα, για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο, μπορούμε να προγραμματίσουμε να παίζουμε μία φορά την εβδομάδα. Ή αν κάνουμε καλά κάποια εργασία στην δουλειά μας, ας φροντίσουμε να την κάνουμε πιο συχνά. Έτσι χτίζουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική στη ζωή. Επηρεάζει τις επιλογές, τις αποφάσεις, την εξέλιξή και εν τέλει τη ζωή μας και την πορεία της. Οφείλουμε να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μην φοβόμαστε να κάνουμε αυτά που θέλουμε και να είμαστε αυτοί που θέλουμε να είμαστε. Γιατί είμαστε εμείς και είμαστε μοναδικοί.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice