Αισθητική ευ ζην
Chase Yi / Unsplash
Lifestyle

«That girl»: Απλώς μια καλαίσθητη τάση ευ ζην ή μια εθιστική ρουτίνα τελειότητας;

Εκεί που το Matcha συνάντησε τη γιόγκα

“That girl”: το απόλυτο trend παραγωγικότητας και αυτοβελτίωσης που κερδίζει τα social media.

Φτάσαμε στο τέλος της ακαδημαϊκής περιόδου, με το Σεπτέμβρη να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, και για τους περισσότερους από εμάς η αρχή της νέας σεζόν συνοδεύεται από μια έμφυτη και καθόλου ανεξήγητη ανάγκη να θέτουμε στόχους για νέα ξεκινήματα. Έτσι ξεκινάμε τις λίστες με τους στόχους που πρέπει να πετύχουμε σε αυτή τη μικρή, καινούργια αρχή και τις λίστες που συνεχίζονται επ' άπειρο, ώστε όταν τις ολοκληρώσουμε να νιώθουμε ένα βήμα πιο κοντά στη νέα, εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού μας.

Από αυτή την σκέψη εμπνεύστηκε και ένα trend στα social media, το επονομαζόμενο «That girl», που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 από το TikTok και διαδόθηκε παγκοσμίως μέσα στην χρονιά μέσω των «That girl» ρουτινών που ακολούθησαν ή προσάρμοσαν στα δικά τους δεδομένα πολλές youtubers. Αλλά θα έχετε την εύλογη απορία που είχα και εγώ στην αρχή: ποιο είναι αυτό το κορίτσι; Λοιπόν, αυτό δεν είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά το αρχέτυπο του wellness, που είναι ψυχολογικά και σωματικά υγιείς, τα έχει όλα υπό έλεγχο, είναι απίστευτα παραγωγική και γενικότερα η βασίλισσα της manifesting ευεξίας και επιτυχίας (και μάλλον γι' αυτό δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο… ).Όλη αυτή η περιγραφή μπορεί να μπερδεύει αλλά σίγουρα σε κάποιους θυμίζει την κουλτούρα του «Girlboss» που νομίζαμε ότι «πέθανε» μέσα στα χρόνια, καθώς η Generation Z απορρίπτει τη σκληρή δουλειά ως επιδίωξη και παρουσιάζει έναν εθισμό στον προγραμματισμό της καθημερινότητας, δηλαδή στις λίστες. Τι ορίζει λοιπόν το «That girl»;

Αν έχεις παρακολουθήσει κάποιο βίντεο στο Tik Tok ή στο YouTube θα έχεις δει αυστηρές πρωινές ρουτίνες, με κορίτσια που ξυπνούν χαράματα και ξεκινούν τη μέρα τους πριν ξημερώσει. Πίνουν πράσινους χυμούς, matcha latte, ετοιμάζουν τα πιο όμορφα γευστικά αλλά άκρως υγιεινά πρωινά με αβοκάντο και αυγά, γυμνάζονται, κάνουν γιόγκα και διαλογισμό, γράφουν το πρόγραμμα, τις σκέψεις, τους στόχους τους, ποτίζουν τα φυτά, ετοιμάζονται για τη μέρα και όλα αυτά πριν εσυ προλάβεις καν να πατήσεις το snooze στο πρώτο ξυπνητήρι. Και εδώ θα αναρωτηθείς, είναι ρεαλιστική όλη αυτή η περιγραφή και πώς γίνεται αυτό το κορίτσι, ή μάλλον πιο σωστά ο άνθρωπος, να βρίσκει την ενέργεια και το χρόνο να κάνει όλα όσα θες αλλά δεν έχεις την ψυχική δύναμη; Και μέσα σε όλα αυτά, καταφέρνουν να έχουν την τέλεια ισορροπία στυλ και πειθαρχίας, ούσες πανέμορφες και ταιριάζοντας τα πάντα σε μια χρωματική παλέτα γήινων αποχρώσεων για να είναι κάθε τους κίνηση instagramable;

Οι απόψεις είναι διφορούμενες και οι κριτικές πάμπολλες. Τα social media γεμίζουν τέτοια βίντεο και ακόμα περισσότερα σχόλια που κατακρίνουν αυτή την τοξική εξάρτηση από συνήθειες  και την πίεση που δημιουργείται σε νέα κορίτσια να είναι η πιο κομψή αλλά και πετυχημένη εκδοχή του εαυτού τους. Πού είναι η διασκέδαση και η ξεκούραση σε όλα αυτό; Υπάρχουν ακόμη και βίντεο «anti that girl» οπου YouTubers προσπαθούν να ακολουθήσουν αντίστοιχες ρουτίνες και είτε επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν τα task που ορίζουν, δηλώνουν μια έντονη ψυχοσωματική εξάντληση στο τέλος της δοκιμασίας αυτής. Από την άλλη όμως, μια όμορφη ρουτίνα με αναμμένα κεριά, γαλήνια μουσικη και οργάνωση ίσως να οδηγεί όντως στην επίτευξη όλων αυτών των μικρό-στόχων που θέτουμε καθημερινά. Άλλωστε η έκφραση «fake it until you make it», έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βάζει τον οργανισμό σε μια διαδικασία υπερπροσπάθειας που οδηγεί σταδιακά στην επιτυχία, αλλά και στην ευτυχία που αντλούμε από τα μικρά πράγματα, όπως μια ζέστη κούπα τσάι το πρωί με ωραία ατμόσφαιρα.

The Ultimate Guide to Being "THAT Girl"

Η όλη περιγραφή αυτού του τρόπου ζωής μοιάζει γοητευτική, αλλά μήπως η εξιδανίκευση μιας τόσο πειθαρχημένης ζωής είναι όντως προβληματική; Μήπως η ανάγκη για εξτρεμιστική καλαισθησία, είναι μια ανάγκη που δημιουργείται λόγω της εικονολατρείας των social media και της κοινωνικής πίεσης να παρουσιάσουμε μια αλαβάστρινη πραγματικότητα; Στο κάτω κάτω δεν είναι όλα γκρανόλα και γιόγκα και δεν έχουν όλοι την οικονομική και ψυχολογική δυνατότητα να αφιερώνουν τόσο χρόνο στις πρωινή τους ρουτίνα για να είναι αξιοζήλευτα πρότυπα. Ούτε η ζωή είναι πάντα τόσο αστραφτερή και τακτοποιημένη όσο την παρουσιάζουν. Μήπως όλη αυτή η μανία για τελειότητα, είναι βασισμένη στο φθόνο και την ανάγκη για προβολή αλλά όχι στην πραγματική ικανοποίηση; Οι πράσινοι χυμοί και οι μάσκες ομορφιάς ίσως μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για καλαισθησία αλλά σίγουρα δεν αποτελούν δίοδο για την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice