Φίλοι διασκεδάζουν
© Unplash/ Jade Masri
Lifestyle

Τι είναι το Social Hangover (και πώς θα το αποφύγεις);

Μήπως η καλοκαιρινή εξωστρέφεια σου πέφτει βαριά;

Social Hangover: Τι σημαίνει, πώς το παθαίνεις και πώς το αποφεύγεις.

Το καλοκαίρι είναι ξεκάθαρα η κατάλληλη εποχή για να είσαι εξωστρεφής και είναι τόσα αυτά που θέλεις να κάνεις που ίσως το... παρακάνεις! Γάμοι, βαφτίσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, διακοπές, μπάνια στη θάλασσα, βόλτες στην πόλη, έξοδοι για φαγητό ή ποτό, ψήσιμο στο σπίτι με φίλους, το πρόγραμμά σου γεμίζει ασφυκτικά και εσύ δυσκολεύεσαι να αρνηθείς οποιαδήποτε πρόταση αφού ξέρεις ότι το καλοκαίρι θα τελειώσει πολύ γρήγορα.

Αν όμως δεν βρεις χρόνο να μείνεις λίγο μόνος/η, υπάρχει η πιθανότητα όλη αυτή η εξωστρέφεια να εξαντλήσει την ενέργειά σου (αν είσαι εσωστρεφής αυτό θα συμβεί ακόμα πιο γρήγορα) και να καταλήξεις με «social hangover». Όπως το hangover από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, οι ειδικοί ψυχικής υγείας προειδοποιούν ότι έρχεται με αρκετά συμπτώματα και προκύπτει από την υπερβολική συναναστροφή με κόσμο.

Τι είναι το Social Hangover

Ο όρος δεν έχει ακόμη καθιερωθεί ιατρικά και η κατάσταση δεν είναι κλινικά διαγνώσιμη, ωστόσο περιγράφει τη συναισθηματική κατάρρευση που μπορεί να συμβεί μετά από υπερβολικό socialising. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η έντονη κόπωση, η αίσθηση λήθαργου, το άγχος, το αίσθημα ματαιότητας, η «θολούρα» του μυαλού και άλλα τέτοια ωραία. Οι περισσότεροι νιώθουν μια κρυφή πίεση να ανταπεξέλθουν σε όσα φίλοι, οικογένεια, συνάδελφοι τους καλούν να κάνουν και δε θέλουν να αρνηθούν, φτάνοντας σε ψυχολογική (και σωματική συχνά) εξάντληση.

Οι διαφορές με το Βurnout

Ενώ το «burnout» μπορεί να προκληθεί από χρόνιο στρες (που μπορεί να προκύψει επίσης ως αποτέλεσμα υπερβολικού socialising), πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι η ίδια κατάσταση με το «social hangover». Το «burnout» είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και φυσικά προβλήματα υγείας, ενώ το «social hangover» είναι συνήθως μεμονωμένο περιστατικό ή συμβαίνει μόνο μετά από κάποια έντονη κοινωνική περίσταση, ενώ το «burnout» είναι συνεχές και έντονο.

Η Gen-Z είναι γενικά καλύτερη στο να θέτει υγιή όρια στο εργασιακό περιβάλλον και τις προσωπικές τους ζωές, με το 80% των 18-25 ετών πιστεύει ότι το να προσέχεις τον εαυτό σου είναι απόλυτη προτεραιότητα στις σχέσεις, σύμφωνα με το Tinder. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η δική μας ευημερία δεν μπορεί να ξεφύγει για χάρη μιας διασκεδαστικής εξόδου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι σε μια συγκέντρωση που υπάρχουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, η κουβεντούλα (small talk) για να μη φανείς αγενής, μπορεί να χρειαστεί όλη την ψυχική σου ενέργεια μέχρι να βγεις από την πόρτα.
Φίλοι διασκεδάζουν
© Unsplash/ Laura Adai

Πώς μπορείς να το αποφύγεις

Σίγουρα είναι δύσκολο να αρνηθείς μια πρόσκληση χωρίς μια σοβαρή δικαιολογία. Ας είμαστε ειλικρινείς, το «είμαι κουρασμένος» δεν πείθει κανέναν και το «απλά βαριέμαι» μάλλον θα εκνευρίσει εκείνους που σε καλούν. Τις περισσότερες φορές μπορεί να νιώθεις πολύ κουρασμένος ακόμα και για να διαφωνήσεις για το αν θες ή δε θες να βγεις από το σπίτι.
Ωστόσο, καλό θα ήταν να φιλτράρεις τις δραστηριότητες στις οποίες αποφασίζεις να συμμετέχεις. Αν το πρόγραμμά σου έχει κάποια δραστηριότητα για κάθε διαθέσιμη στιγμή της ημέρας, είναι σίγουρο ότι κοιτάζεις την εξάντληση κατάματα. Και αν καθημερινά συναστρέφεσαι με δεκάδες κόσμου και δεν δίνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να επανέλθει, έχεις βάλει γραμμή για social hangover. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να πει «όχι», μια στο τόσο, δεν είναι κακό να είσαι επιλεκτικός/ή.

Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις 

Αν δεν κατάφερες να αρνηθείς όσες φορές θα ήθελες ή αρνήθηκες αλλά παρ'όλα αυτά αντιμετωπίζεις συμπτώματα social hangover, αυτό που χρειάζεσαι είναι ξεκούραση. Δεν είναι ανάγκη να μείνεις σπίτι, μπορείς να κάνεις κάποιες δραστηριότητες μόνος/η σου, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο, να λύσεις σταυρόλεξα, να κάνεις έναν περίπατο, να φτιάξεις μια κατασκευή, να κάνεις ένα ωραίο αφρόλουτρο, να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, να ζωγραφίσεις, να δεις μια σειρά. Αν σε βοηθάει, σημείωσέ το στο ημερολόγιό σου ώστε να νιώθεις ότι έχεις και επισήμως σχέδια για εκείνη τη στιγμή και να απορρίψεις κάποια άλλη πρόταση που μπορεί να προκύψει.

Και επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση, αν ξέρεις ότι έχεις κάποιο μεγάλο κοινωνικό γεγονός στο μέλλον, φρόντισε λίγες ημέρες πριν να διαθέσεις χρόνο στον εαυτό σου ώστε να προετοιμαστείς ψυχολογικά και συναισθηματικά. Μην πιέζεσαι διαρκώς να ανταπεξέλθεις στους χρόνους και τις διαθέσεις των άλλων και βάλε όρια στην εξωστρέφειά σου πριν νιώσεις κατάπτωση, ατονία, κούραση και αδιαθεσία. Το καλοκαίρι είναι για να περνάμε καλά αλλά να θυμάσαι να σέβεσαι και να φροντίζεις τον εαυτό σου, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice