Margot Robbie
© Photo by Joe Maher/Getty Images
Lifestyle

Pretty in pink: Ας συστηθούμε με το ροζ

Ωδή στο ροζ και απόλυτη επαναφορά του από την μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Barbie».

Το ροζ χρώμα, πού το συναντάμε και τι συμβολίζει 

Το ροζ έχει μεταμορφωτική δύναμη. Το ροζ χρώμα, ιδίως το γλυκό το κουφετί, είναι μια απόχρωση θετική και καταπραϋντική. Όταν πέφτει μαυρίλα, το ροζ είναι σαν αντίδοτο στη θλίψη, στη μουντάδα. Όλες οι αποχρώσεις τού ροζ έχουν κάτι από ζαχαρόπαστα και μυρίζουν βανίλια, φρουφρού και αρώματα.

Ωδή στο ροζ και απόλυτη επαναφορά χρώματος και αποχρώσεων από την μεγάλη επιτυχία, εκεί στον τέλος του καλοκαιριού, της ταινίας «Barbie». Ακόμα και το χαλί ήταν ροζ στην πρεμιέρα. Τώρα έρχονται και τα ροζ διαμάντια να απογειώσουν την τρέλα του Barbie core. Αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι είναι από τα πιο σπάνια και πολύτιμα διαμάντια που κυκλοφορούν. Και απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια, είναι στην πραγματικότητα κατεστραμμένα διαμάντια. Κι αφού βρέθηκε το limited και τέλειο ροζ διαμάντι ας στριμωχτούμε στα δοκιμαστήρια της αλυσίδας Zara, που έσπευσαν να σχεδιάσουν σειρά για... αληθινές κούκλες, με τσάντες και αξεσουάρ.

Ο Βαλεντίνο έκοψε και έραψε παλτό και σύνολα σε shocking pink την ώρα που ο Ράιαν Γκόσλινγκ φόρεσε ροζ κοστούμι και η Μάργκοτ Ρόμπι ταυτίζεται πλέον με την Μπάρμπι. Η διάσημη κούκλα κυκλοφορούσε τα παλιά παλιά χρόνια στην Ελλάδα ως «γενόσημο» – λίγες και εκλεκτές είχαν το πρωτότυπο.

Στην πρεμιέρα ντύθηκαν στα ροζ από την ηθοποιό Αμέρικα Φεράρα με St. John έως τη σκηνοθέτρια και συν-σεναριογράφο Γκρέτα Γκέργουικ, η οποία φόρεσε από την κορυφή μέχρι τα νύχια ροζ-φούξια δημιουργία Valentino. Την αντίθεση έκανε η Μάργκοτ Ρόμπι που κατά πως φαίνεται ήθελε να κάνει τη διαφορά μετά τα εκατοντάδες πάρα πολύ ροζ κοστούμια που άλλαζε στην ταινία. Η κατάμαυρη δαντελένια τουαλέτα Schiaparelli ήταν ξεχωριστή.

Η Μπάρμπι επανάφερε τις 50 αποχρώσεις του ροζ, ιδίως του hot pink, στο προσκήνιο – όχι ότι το χρώμα είχε χαθεί, αλλά η επιστροφή του ήταν δυναμική. Τις ημέρες της προβολής του φιλμ στις εγχώριες αίθουσες, μαμάδες και κόρες ντύνονταν στα ροζ με κορδελάκια, κοκαλάκια, τσαντάκια, φορεματάκια, φουστίτσες, όλα ροζ.

Margot Robbie
© Photo by Joe Maher/Getty Images

Ας συστηθούμε με το ροζ

Το ροζ είναι μια ανοιχτή απόχρωση με βάση το κόκκινο, και συνήθως συνδέεται με την αγάπη και τον ρομαντισμό. Τις περισσότερες φορές περιγράφεται ως ένα θηλυκό χρώμα, ίσως λόγω των συνειρμών που δημιουργούν οι άνθρωποι κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Το χρώμα συνδέεται με ιδιότητες που συχνά θεωρούνται θηλυκές, όπως η απαλότητα, η καλοσύνη, η φροντίδα και η συμπόνια. Αυτά από ψυχολογικής σκοπιάς.

Το ροζ είναι επίσης το χρώμα του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, κατά τη διάρκεια του οποίου οι άνθρωποι φορούν μια ροζ κορδέλα για να τιμήσουν τις επιζήσασες και τη μνήμη όλων όσοι έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

Ο όρος «Pink washing» χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρακτικές που προωθούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ή την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού για να υποβαθμίσουν τις αρνητικές πτυχές μιας εταιρείας ή μιας πολιτικής οντότητας. Ροζ ξέπλυμα.

Ο όρος «ροζ φόρος» (pink tax) χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει το γεγονός ότι οι γυναίκες συχνά πληρώνουν περισσότερο για προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ειδικά για γυναίκες. Το ροζ θεωρείται ότι έχει ηρεμιστική επίδραση, ιδίως η απόχρωση που είναι γνωστή ως «μεθυσμένο ροζ». Για να μην ξεχάσουμε και τα φίνα ροζέ κρασιά. Και μετά ανεβαίνουμε και στο ροζ σύννεφο και μένουμε εκεί.

Τα πάντα ροζ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice