φυτά σε δωμάτιο
©unsplash/Huy-Phan
Lifestyle

8 φυτά ιδανικά για να τα βάλεις μέσα στο σπίτι

Φτιάξε έναν «κήπο» στο καθιστικό για να σε παρηγορεί όταν σου λείπει η φύση του καλοκαιριού

Φυτά εσωτερικού χώρου: Βρήκαμε 8 για να διαλέξεις και να βάλεις στο σπίτι σου

Φτιάξε έναν «κήπο» στο καθιστικό (ή και αλλού) για να σε παρηγορεί όταν σου λείπει η φύση του καλοκαιριού αλλά και να φιλτράρει φυσικά τον αέρα που αναπνέεις.

Ζάμια
Από τα τροπικά δάση της Αφρικής, στο διαμέρισμα. Η Ζάμια είναι ένα από τα πιο όμορφα και κομψά παχύφυτα εσωτερικού χώρου και ιδανική για αρχάριους «κηπουρούς», αφού είναι εξαιρετικά ανθεκτική και χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα για να απλώσει το καταπράσινο, γυαλιστερό φύλλωμά της. Χρειάζεται ελάχιστο φως, άρα μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στα σκοτεινά σημεία του σπιτιού, ενώ θα την ποτίζεις μια φορά τον μήνα. Προσοχή όμως γιατί τα φύλλα της είναι τοξικά, επικίνδυνα τόσο για μικρά παιδιά όσο και για κατοικίδια, αν υπάρχουν στο σπίτι.

futo zamia esoterikou

Φίκος βενιαμίν (μπέντζαμιν)
Εξαιρετική επιλογή για την πράσινη αλλά και ασπροπράσινη διακόσμηση του καθιστικού. Μέσα στη γλάστρα θα σου χαρίσει έναν εντυπωσιακό κορμό που πλέκει σαν περίτεχνο γλυπτό, ενώ το βαθυ-πράσινο φύλλωμά του εκτός από όμορφο, θα λειτουργήσει ως φυσικός ιονιστής αφού έχει την ικανότητα να απορροφά τοξικές ουσίες από την ατμόσφαιρα. Αγαπά το ανεμπόδιστο φυσικό φως και θέλει να τον ποτίζεις περίπου μια φορά την εβδομάδα. Διάλεξε σημεία μακριά από πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ ή τζάκι, αλλά μην τον αφήσεις και δίπλα στα παγωμένα τζάμια των παραθύρων την περίοδο του χειμώνα. Μην ξεχνάς να ψεκάζεις που και που τα φύλλα του τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

fikos fito es xorou

Σανσιβέρια
Τα στενόμακρα εντυπωσιακά φύλλα που μοιάζουν με μεγάλες γλώσσες, εξ ου και η πιο κοινή της ονομασία «γλώσσα της πεθεράς», αναπτύσσονται κατακόρυφα και διατηρούν ζωηρό το πράσινο χρώμα τους όλο τον χρόνο ακόμη και μακριά από φυσικό φως. Θα την ποτίζεις μια φορά τον μήνα, και το καλοκαίρι κάθε 2 εβδομάδες. Η σανσιβέρια έχει επίσης την ικανότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού από τις αόρατες, επιβλαβείς ουσίες που προέρχονται από πλαστικά, μπογιές, καπνό τσιγάρου κ.α. Και επειδή κατά τη διάρκεια της νύχτας παράγει οξυγόνο και απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, θα τη βάλεις ακόμη και μέσα στην κρεβατοκάμαρα.

sansiveria futo es xorou

Πόθος
Τοποθέτησέ τον «ψηλά» και άφησε τη βαρύτητα να οδηγήσει προς τα κάτω έναν καταρράκτη από πανέμορφα φύλλα-καρδιές με πρασινοκίτρινες λεπτομέρειες. Του αρέσουν σημεία με φυσικό φως αρκεί να μην πέφτουν κατευθείαν πάνω του οι ακτίνες του ήλιου, αλλά θα αναπτυχθεί - έστω και με μικρή καθυστέρηση - ακόμη και στις πιο σκοτεινές γωνιές του σπιτιού. Μην τον τοποθετήσεις σε σημεία που τα αντικριστά παράθυρα δημιουργούν ρεύματα μέσα στο χώρο και απόφυγε εκείνα που βρίσκονται κοντά σε καλοριφέρ ή τζάκι. Χρειάζεται νερό μια φορά την εβδομάδα, αλλά αν τον ξεχάσεις απότιστο για μεγαλύτερο διάστημα, μην ανησυχήσεις. Τα φύλλα του θα δείχνουν πως στρίβουν και κλείνουν, αλλά θα ανακτήσουν τη χαμένη ζωντάνια τους αμέσως μόλις ποτιστεί. Την περίοδο του καλοκαιριού, μην ξεχνάς να τον δροσίζεις ψεκάζοντάς τον με νερό. Ο πόθος ανήκει και αυτός στα φυτά που απορροφούν τις τοξικές ουσίες από την ατμόσφαιρα, δίνοντάς σου έναν ακόμη λόγο να τον προτιμήσεις.

pothos futo es xorou

Δράκαινα
Στον δυνατό κορμό της μεγαλώνουν μυτερά λογχοειδή φύλλα προσδίδοντας στο φυτό χαρακτηριστικά που δικαιώνουν το φόβητρο-όνομά του. Η δράκαινα δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, θα επιβιώσει στα ανήλιαγα σημεία του σπιτιού και δεν χρειάζεται τακτικό πότισμα, παρά κάθε 10 μέρες περίπου, εκτός των καλοκαιρινών μηνών που θα χρειαστεί να την ποτίζεις κάθε 5 μέρες. Γνωστή, άρα και εξαιρετικά δημοφιλής, και για την ικανότητά της να καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού από επιβλαβείς ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη κ.α.

drakaina futo es xorou

Μονστέρα
Παρά το επίσης τρομακτικό της όνομα, η μονστέρα θα δώσει στον χώρο σου έναν αέρα διαχρονικής πολυτέλειας με τα χαρακτηριστικά πλατιά «σχιστά», γυαλιστερά και καταπράσινα φύλλα της που δεν δείχνουν να πτοούνται από μειωμένο φωτισμό. Μια φορά πότισμα την εβδομάδα, από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, είναι αρκετή για να τη διατηρήσεις στα καλύτερά της, ενώ τον χειμώνα οι απαιτήσεις της είναι ακόμη λιγότερες, κάθε 2 εβδομάδες.

monstera futo es xorou

Αλόη
«Καλόβολο» από τη φύση του, αυτό το εντυπωσιακό παχύφυτο με τα μεγάλα σαρκώδη φύλλα θα αναπτυχθεί και στη γλάστρα μέσα στο σπίτι και μάλιστα με ευκολία και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Θα την τοποθετήσεις μακριά από θερμαντικά σώματα και σε σημείο με πλούσιο φυσικό φως, όχι όμως σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, αφού η «επιδερμίδα» της είναι ευαίσθητη στην ηλιακή ακτινοβολία. Ποτίζεις συνήθως μια φορά την εβδομάδα και όταν το χώμα της είναι στεγνό, ενώ στην καρδιά του χειμώνα οι απαιτήσεις της σε νερό λιγοστεύουν σημαντικά. Εκτός από τις γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες των «χυμών» των φύλλων της, η αλόη είναι και ένας εξαιρετικός καθαριστής του αέρα αφού απορροφά τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη.

aloe es xorou

Κέντια
Ένας μικρός «φοίνικας» στο σαλόνι. Η κέντια με τα εντυπωσιακά και μεγάλα φύλλα, θα ξεδιπλώσει το εξωτικό της ταμπεραμέντο και σε όγκο και σε ύψος αργά αλλά σταθερά και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Δεν την ενδιαφέρει αν την έχεις στη σκιά ή σε σημείο με φυσικό φως, αλλά θα αντιδράσει στην υπερβολή, αφού δεν της αρέσει η άμεση επαφή με τις ζεστές ακτίνες του ήλιου αλλά ούτε και το σκοτάδι. Όσο αναπτύσσεται, μην αφήνεις το χώμα της να στεγνώνει εντελώς πριν την ποτίσεις. Τους χειμερινούς μήνες χρειάζεται λιγότερο πότισμα σε σχέση με τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Ιδανικά, μια φορά την εβδομάδα, ενώ το καλοκαίρι δυο φορές την εβδομάδα. Τροπικό φυτό γαρ, αγαπά την υγρασία, γι’ αυτό κατά τις θερμότερες μέρες του καλοκαιριού, ενδείκνυται να ψεκάζεις τακτικά τα φύλλα της με νερό.

kentia futo es xorou

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice