Houseplants
©unsplash/leeann-cline
Lifestyle

Φυτά εσωτερικού χώρου: Πόσο τα ποτίζω; Πώς θα αφαιρέσω σκόνη και παράσιτα;

Τα tips για πιο χαρούμενα και υγιή φυτά στον χώρο σας

Φυτά εσωτερικού χώρου: Tips από ειδικούς για την απλή και αποτελεσματική φροντίδα τους

Μπορεί να νομίζουμε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, ωστόσο πόσο σίγουροι είμαστε αν τα φροντίζουμε με τους σωστούς τρόπους;

Οι ειδικοί στα φυτά μοιράζονται τρόπους περιποίησης όλων των ειδών φυτών εσωτερικού χώρου: από τροπικά άνθη και κάκτους που αγαπούν τον ξηρό αέρα μέχρι όμορφα παχύφυτα.

Με τα συγκεκριμένα tips, θα μάθετε να υπολογίζετε την ποσότητα του φωτός που χρειάζεται το κάθε είδος, τις τεχνικές του ποτίσματος, πως θα βελτιώσετε την αποστράγγιση και την ποιότητα του εδάφους, καθώς και πώς να αποτρέψετε τη σκόνη και τα παράσιτα.

Να καθαρίζετε τα φυτά σας τακτικά
Είναι πολύ σημαντικό το να καθαρίζετε τα φυτά σας, βάζοντάς τα στο ντους ή στον νεροχύτη, ξεπλένοντάς τα, ή εάν είναι πολύ μεγάλα, να σκουπίζετε τα φύλλα με ένα μαλακό, βρεγμένο πανί. «Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα διατηρήσετε ζωντανά και «χαρούμενα», λέει ο Justin Hancock, κηπουρός στην Costa Farms.

Όταν σκουπίζετε ή ψεκάζετε τα φυτά σας, θα απομακρύνετε τα παράσιτα που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί στα φύλλα και θα αφαιρέσετε τυχόν συσσωρευμένη σκόνη. «Αυτό το στρώμα σκόνης λειτουργεί ως φίλτρο, μειώνοντας την ποσότητα του φωτός που είναι διαθέσιμο για τα φυτά σας», λέει ο Hancock. «Τυλίξτε τη γλάστρα σε μια πλαστική σακούλα για να μειώσετε την ποσότητα του χώματος που πετάγεται».

Βελτιώστε την αποστράγγιση
Δεδομένου ότι τα φυτά σε γλάστρες περιβάλλονται από λιγότερο έδαφος από ότι τα φυτά στο έδαφος, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχουν τη σωστή αποστράγγιση . «Τόσο η γλάστρα όσο και το χώμα της γλάστρας θα πρέπει να επιτρέπουν στο νερό να στραγγίζει από τις ρίζες του φυτού», λέει η Jessica Mercer από το Plant Addicts.

Πολλοί ειδικοί στα φυτά εσωτερικού χώρου προσθέτουν πέτρες, ή φλοιό, ή κάποια άλλα βελτιωτικά μείγματα χωμάτων στο κάτω μέρος των γλαστρών τους για να βελτιώσουν την αποστράγγιση. «Αυτά θα μειώσουν την αποστράγγιση δημιουργώντας μια ζώνη κορεσμού», λέει η Mercer.
«Επίσης, βάζοντας τα συγκεκριμένα υλικά, οι ρίζες του φυτού θα χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν και θα έχει περισσότερη υγρασία παγιδευμένη στο κάτω μέρος του χώματος.

Ωστόσο, η επιπλέον υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ριζών και άλλες ασθένειες. Για αυτόν τον λόγο, προσθέστε στη γλάστρα λίγο χώμα ακόμα για να το αποφύγετε».

Προσέξτε τις ρίζες!
«Να ελέγχετε τις ρίζες των φυτών σας κάθε χρόνο και να μην τις αφήσετε να ριζώσουν πολύ», λέει ο Hancock. «Προλάβετε τα φυτά πριν ριζώσουν και φυτέψτε τα ξανά για να είναι πιο ζωντανά».

Συνδυάστε το νέο χώμα με το παλιό
Όταν έρθει η ώρα να επαναφυτεύσετε το φυτό σας, ανακατέψτε το νέο χώμα με το παλιό αντί να το αντικαταστήσετε πλήρως», λέει ο Hancock. «Ο συνδυασμός αυτός θα βοηθήσει στην καλύτερη αποστράγγιση».

Προσοχή όταν ρίχνετε νερό σε ξηρό έδαφος
«Όταν ποτίζετε ένα φυτό που έχει πολύ ξηρό χώμα, προσθέστε λίγο- λίγο το νερό κάθε φορά. Μην το γεμίσετε πολύ. Επίσης, όσο πιο αργά ρίχνετε το νερό, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να απορροφηθεί».

Για ιδιαίτερα αφυδατωμένα φυτά, πηγαίνετε κατευθείαν στις ρίζες. «Αν το χώμα σας είναι τόσο ξηρό που το νερό τρέχει αμέσως, μπορείτε να τοποθετήσετε τη βάση του σε νερό για περίπου 20 λεπτά. Έτσι, θα υγρανθεί πλήρως», αναφέρει ο Hancock.

Δοκιμάστε το πότισμα από το κάτω μέρος
Κάποια φυτά, όπως οι ορχιδέες, πολλές φορές ποτίζοντάς τες από πάνω οδηγούνται σε σήψη, διότι έτσι παγιδεύεται πιο εύκολα η υγρασία. «Εάν συνήθως ποτίζετε τα φυτά σας από ψηλά, τα εκθέτετε σε κίνδυνο σήψης», λέει η Mercer. «Οι ορχιδέες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτού που είναι επιρρεπές στη σήψη του άνθους της από την παγιδευμένη υγρασία.

Για να ποτίσετε τα φυτά από το κάτω μέρος , τοποθετήστε τη γλάστρα σας σε έναν γεμάτο νεροχύτη, μπανιέρα ή δίσκο για περίπου 15 λεπτά», λέει η Mercer. Αυτό επιτρέπει στο έδαφος να τραβήξει την υγρασία μέσα από τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας. «Το πότισμα από κάτω οδηγεί σε καλύτερη ενυδάτωση ξηρού ή υδρόφοβου εδάφους, βαθύτερη ανάπτυξη των ριζών και μικρότερο κίνδυνο μυκητιακών ασθενειών. Το κύριο μειονέκτημα του ποτίσματος από κάτω είναι ότι τα άλατα από το λίπασμα μπορούν να συσσωρευτούν στο έδαφος και θα πρέπει να ξεπλένονται κάθε λίγους μήνες με το πότισμα από πάνω».

Για φυτά που αρέσκονται στις ξηρές συνθήκες - όπως οι κάκτοι – το πότισμα από το κάτω μέρος, είναι σχεδόν απαγορευτικό, διότι μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό πότισμα.

Μάθετε ποιες είναι οι σωστές συνθήκες φωτός για το φυτό σας
Πριν καλά καλά αγοράσετε ένα φυτό εσωτερικού χώρου, βεβαιωθείτε ότι το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει στον χώρο σας. Βεβαιωθείτε ποιες είναι οι συνθήκες που παρέχει το σπίτι σας για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού.

«Μάθετε εάν τα παράθυρά σας παρέχουν φωτεινό ή χαμηλό και άμεσο ή έμμεσο φωτισμό και, στη συνέχεια, συνδυάστε τα φυτά με τη σωστή θέση τους. Το άμεσο φως είναι εκείνο που χτυπά απευθείας στο φυτό. Το φως που εμποδίζεται ή φιλτράρεται από μια κουρτίνα, είναι το έμμεσο», σημειώνει η Mercer.

«Το να βρεις το κατάλληλο σημείο για ένα φυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Εάν το φύλλωμα αρχίσει να λευκαίνει ή να ξεραίνονται οι άκρες του, αυτό σημαίνει ότι το φυτό πιθανότατα λαμβάνει πολύ φως. Εάν το φυτό δεν αναπτύσσεται ή τα φύλλα έχουν μια κλήση προς τα κάτω, τότε θα πρέπει να το τοποθετήσετε σε σημείο με περισσότερο φως».

Πρόληψη παρασίτων
«Πολλά διαφορετικά παράσιτα μπορούν να στοχεύσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου. «Οι σκνίπες από μύκητες είναι ένα από τα πιο κοινά», λέει η Mercer. «Οι σκνίπες από μύκητες πολλαπλασιάζονται σε υγρό έδαφος και συχνά υποδηλώνουν ότι ποτίζετε υπερβολικά το φυτό. Δοκιμάστε να μειώσετε το πότισμα και αφήστε το έδαφος να στεγνώσει λίγο. Επιπλέον, υπάρχουν και παγίδες για την απομάκρυνση των ζουζουνιών».

Χρησιμοποιείστε λίπασμα βραδείας απελευθέρωσης
Η υπερβολική λίπανση των φυτών σας μπορεί να κάψει τις ρίζες, αλλά οι κόκκοι λιπασμάτων με χρονική απελευθέρωση είναι ένας καλός τρόπος να «ταΐσετε» τα φυτά σας με την σωστή ποσότητα, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

«Αυτή η κατηγορία λιπασμάτων είναι ιδανική για τα φυτά σας, επειδή απελευθερώνει σιγά-σιγά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος κατά τη διάρκεια των εβδομάδων και όχι όλα μαζί ταυτόχρονα», τονίζει ο Hancock. «Είναι σαν «τρώνε» τα φυτά μικρά και συχνά γεύματα την ημέρα, αντί για ένα».

Κάντε τα φυτά σας μέρος της οικογένειας
«Τα υγιή, χαρούμενα φυτά είναι εκείνα που λαμβάνουν τακτική φροντίδα και προσοχή από τους ιδιοκτήτες τους σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση», σημειώνει ο Hancock. «Είναι ωραίο να παρακολουθείς την ανάπτυξή τους και έτσι μπορείς να αποφύγεις οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει σε αρχικό στάδιο».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice