cover flowers garden
©pexels/pexels-pixabay
Lifestyle

7 φυτά και λουλούδια που θα δώσουν χρώμα και άρωμα στον φθινοπωρινό σας κήπο

Για χρωματιστό κήπο και βεράντα ακόμη και το φθινόπωρο

7 φυτά και λουλούδια για το φθινόπωρο - χειμώνα: Από την Καλέντουλα και τη Σελόζια, έως τον Κόλιανδρο και το Ηλιοτρόπιο.

Το ότι βρισκόμαστε στην εποχή του φθινοπώρου δεν σημαίνει ότι η ποικιλία χρωμάτων της άνοιξης και του καλοκαιριού εξαφανίζεται. Αντιθέτως, μπορούμε όλο τον χρόνο να περιβαλλόμαστε από χρώματα και αρώματα που θα μας φτιάχνουν την διάθεση. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τον κήπο ή τη βεράντα μας.

Οι ειδικοί μας βοηθούν στο ποια φυτά είναι καλύτερο να επιλέξουμε ανάλογα με την περιοχή που ζούμε. Για να δούμε ποια είναι αυτά τα 7 φυτά και λουλούδια:

Καλέντουλα

Calendula
©unsplash/yoksel-zok

Γνωστή και ως Κατιφές, η Καλέντουλα ( λατ. Calendula officinalis) ανθίζει την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι επιβραδύνεται η ανάπτυξή της. Ωστόσο, αν της παρέχουμε νερό και σκιά κατά τη διάρκεια της ζέστης, το φθινόπωρο θα έχει μεγάλη άνθιση.

Η ποικιλία χρωμάτων είναι μεγάλη: από βαθύ πορτοκαλί με χρυσά άνθη, έως ροδακινί, ροζ, κόκκινο και κρεμ.

«Πρόκειται για ένα λουλούδι που ανθίζει γρήγορα και μπορείτε να ρίξετε τους σπόρους απευθείας στον κήπο ή σε γλάστρες και δοχεία», σημειώνει η Robin Trott από το University of Minnesota Extension.

Συνθήκες καλλιέργειας: Η Καλέντουλα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος με ήλιο, ή έστω με μερικό ήλιο. Το χώμα πρέπει να στραγγίζεται καλά.

Σελόζια ή «Λειρί του Κόκκορα»

Celosia
©unsplash/oyindamola-adeniran

Η Σελόζια (λατ. Celosia spicata) παράγει άνθη που θυμίζουν πούπουλο, σε ροζ, κίτρινο, κόκκινο, μωβ και πορτοκαλί χρώμα. Ανθίζει την άνοιξη και έχει διάρκεια ζωής μέχρι να αρχίσουν τα βαριά κρύα. Σε μια Μεσογειακή χώρα, όπως η Ελλάδα, μπορεί να ευδοκιμήσει σχεδόν όλο το χρόνο. Επίσης, μπορεί να δώσει μια ζωηρή πινελιά στις ανθοδέσμες, τόσο ως φρέσκο λουλούδι όσο και ως αποξηραμένο.

Συνθήκες καλλιέργειας: Πλήρης ήλιος. Υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Κόλιανδρος

Cilantro
©unsplash/syd-wachs

 

Ο Κόλιανδρος (λατ. Coriandrum sativum) αναπτύσσεται γρήγορα την άνοιξη και μπορεί να φυτευτεί ξανά το φθινόπωρο. Έχει μικρά χαριτωμένα φύλλα με κοπές στην άκρη (θυμίζει λίγο τις χειροτεχνίες με χαρτί και ψαλίδι που φτιάχναμε μικροί) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική, δίνοντας άρωμα και γεύση. «Για παράδειγμα, μπορείτε να το βάλετε σε μια σάλτσα pesto», αναφέρει η Sheri Dorn του University of Georgia Extension.

«Μπορείτε, εάν θέλετε, να αφήσετε να ανθίσουν τα κομψά λευκά άνθη του, που θα δώσουν ακόμη περισσότερη χάρη στον κήπο σας. Αυτό ωστόσο, μπορεί να αφαιρέσει την ένταση της γεύσης που προσδίδουν τα φύλλα του στο φαγητό», σημειώνει η Dorn. Η διάρκεια ζωής όμως του κόλιανδρου είναι μεγάλη, οπότε μπορείτε να αφαιρέσετε τα άνθη όποτε θέλετε.

Συνθήκες καλλιέργειας: Ήλιος (με απογευματινή σκιά , όταν πρόκειται για θερμότερες περιοχές) - χαλαρό, αργιλώδες, καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Κολεός

Coleus
©unsplash/nareeta-martin

Ο Κολεός (λατ. Coleus scutellarioides) φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες στην αυλή και το μπαλκόνι, καθώς και σε μικρά παρτέρια στον κήπο. Σε περιοχές με ζεστούς χειμώνες, όπως στη νότια Ελλάδα επιβιώσει για 2-3 χρόνια. Βγαίνει σε αποχρώσεις του ροζ, του μωβ, του κόκκινου, του πράσινου, του κίτρινου και του κιτρινοπράσινου Chartreuse.

«Έχει μεγάλη γκάμα σε σχήματα και μεγέθη, δίνοντας πολλές επιλογές για σημεία τοποθέτησης», τονίζει η Trott.

Συνθήκες καλλιέργειας: Μερική έως πλήρη σκιά – Πλούσιο, υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος

Πανσές

Pansy
©unsplash/karen-cann


Ο αγαπημένος σε πολλούς πανσές (λατ. Viola sp.) με το όμορφο άρωμά του και τα υπέροχα χρώματά του. Στις νότιες περιοχές μπορεί να ευδοκιμήσει όλον τον χρόνο. Το συναντάμε σε σκούρο και ανοιχτό μωβ, μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο.

Συνθήκες καλλιέργειας: Μερικός ήλιος - πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο χώμα

Αντίρρινο ή Σκυλάκι

Snapdragon
©unsplash/cristina-anne-costello

Το Αντίρρινο ή με την πιο γνωστή ονομασία, Σκυλάκι (λατ. Antirrhinum majus), δεν είναι αποκλειστικά ένα ανοιξιάτικο λουλούδι, αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει και το φθινόπωρο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, όπως η Chantilly, Madame Butterfly και Cherry Bronze, ενώ βγαίνει σε χρώματα όπως το κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, μωβ, λιλά, κίτρινο και λευκό.

Συνθήκες καλλιέργειας: Ήλιος έως μερική σκιά - καλά στραγγιζόμενο έδαφος

Ηλιοτρόπιο

Sunflower
©unsplash/jirasin-yossri

 Το Ηλιοτρόπιο (λατ. Helianthus annuus) δίνει χαρά στον χώρο μας και είναι διαθέσιμο σε αρκετές ποικιλίες, μεγέθη και χρώματα. Εκτός από την κλασσική καφέ – χρυσή ποικιλία που γνωρίζουμε όλοι, μπορείτε να αναζητήσετε ποικιλίες με περισσότερα άνθη και χρώματα, όπως το λευκό και το κόκκινο.

Από τις αγαπημένες ποικιλίες ηλιοτρόπιου της Robin Trott, είναι η ποικιλία «Joker», η οποία συνδυάζει το κίτρινο με το κόκκινο και παράγει πολλά άνθη.

Συνθήκες καλλιέργειαςΠλήρης ήλιος - Kαλά στραγγιζόμενο έδαφος

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται κι άλλα 7 (+1) φυτά και λουλούδια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice