Χαράς ευαγγέλια! Η Gen Z κάνει σεξ! 
© Becca Tapert / Unsplash
Lifestyle

Χαράς ευαγγέλια! Η Gen Z κάνει σεξ! 

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των νέων δεν «μισεί» πια το σεξ

Έρευνα του διαδικτυακού ιστότοπου γνωριμιών eHarmony συμπεραίνει πως η Gen Z δεν νιώθει πια απέχθεια για το σεξ.

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι μελέτες και τα ερωτηματολόγια μιλούσαν για κάτι μάλλον περίεργο, ότι η Gen Z μισούσε το σεξ. Δεν ήθελε ούτε να κάνει σεξ ούτε να βλέπει σεξ στο σινεμά ή την τηλεόραση. Μια νέα έρευνα του eHarmony αλλάζει τα δεδομένα και διαπιστώνει πως η εποχή της σεξομαχίας των Puriteens έλαβε τέλος. 

Το eHarmony είναι ένας διαδικτυακός ιστότοπος γνωριμιών που ξεκίνησε το 2000 και εδρεύει στο Λος Άντζελες. Τα υποψήφια μέλη  του συμπληρώνουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις πεποιθήσεις, τις αξίες, τη συναισθηματική υγεία και τις δεξιότητές τους. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να δημιουργήσει ευτυχισμένα ζευγάρια χρησιμοποιούν αυτές τις απαντήσεις για να αντιστοιχίσουν συμβατά μέλη. Ό,τι κάνουν δηλαδή όλα τα app γνωριμιών. Με μία διαφορά. Το eHarmony απορρίπτει σωρηδόν χρήστες, περίπου το 20% όσων αιτούνται των υπηρεσιών του. Το 2007, είχε απορρίψει περίπου ένα εκατομμύριο άτομα επειδή το 30% ήταν παντρεμένοι, το 27% μικρότεροι από την ελάχιστη ηλικία αίτησης των 21 ετών και το 9% έδωσε μπουρδουκλωμένες απαντήσεις. Επίσης ο ιστότοπος απορρίπτει οποιονδήποτε ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχει παντρευτεί περισσότερες από τέσσερις φορές ή που αποτυγχάνει στην «κλίμακα δυσθυμίας», δηλαδή πιθανόν να μην είναι η πιο ευχάριστη παρέα για τους άλλους. 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του eHarmony, οι Gen Zers και οι Millennials που βρίσκονται σε σχέση («άμα βρω», που λέει και το ανέκδοτο) κάνουν περισσότερο σεξ σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Μάλιστα τα μέλη της Gen Z κάνουν καθημερινά σεξ σε ποσοστό 20%, που είναι το υψηλότερο κάθε γενιάς. Επίσης το 61% λέει ότι γουστάρει να είναι «σεξουαλικά περιπετειώδεις» με έναν σύντροφο. Τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα κάνει σεξ το 35% το 2024, όταν το 2023 το ποσοστό ήταν 31%. 

Τι συνέβη και άλλαξε η στάση των νέων απέναντι στη σεξουαλική πράξη; Οι ίδιοι δίνουν τρεις εξηγήσεις: α) ότι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, β) ότι καταβάλλουν συνειδητή προσπάθεια να δώσουν προτεραιότητα στο σεξ, γ) ότι είναι λιγότεροι αγχωμένοι. Κάποιοι ομολογούν πως ξεκίνησαν ψυχοθεραπεία. 

Η έκθεση του eHarmony ρίχνει φως στην περίπλοκη στάση της Gen Z απέναντι στα ραντεβού. Το 58% έχει χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή μια εφαρμογή γνωριμιών, παρόλο που πολλοί χρήστες αισθάνονται δυσαρεστημένοι με την εμπειρία τους. Το 76% των single Gen Z πιστεύει ότι όσοι συναντούν στις εφαρμογές δεν είναι «αυθεντικοί». Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι. Ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών λέει ψέματα. Το 21% των ανδρών, για παράδειγμα, έχουν πει ψέματα για την εκπαίδευσή τους. Κι επειδή η εκπαιδευτική βαθμίδα δεν έχει ουδεμία σχέση με τις σεξουαλικές επιδόσεις κάποιου, μάλλον η Gen Z δεν ψάχνει το σεξ, αλλά την ειλικρίνεια και τη συντροφικότητα. Διόλου αθέμιτο, αρκεί να μην μας πρήζουν με τα situationships και άλλες παρόμοιες πίπες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice