Μωρό που πίνει γάλα από μπιμπερό
© Unsplash/ Kelly Sikkema
Opinion

Είσαι νέα μαμά; Να τι δεν θα σου πει κανείς για τον θηλασμό

Ότι, για παράδειγμα, είναι οκ αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να θηλάσεις

Θηλασμός: Δυσκολίες και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και γιατί δεν πρέπει να αγχώνεσαι και να πιέζεσαι σαν νέα μαμά.

Μητρότητα. Όλοι μου έλεγαν πόσο δύσκολο task είναι και σύντομα το ανακάλυψα από πρώτο χέρι. Μου είπαν για την έλλειψη ύπνου, για το άγχος, για μαιευτήρες και παιδίατρους, για μέθοδο Μοντεσόρι, για καρότσια, μαξιλάρια θηλασμού, βιταμίνες, δεν θυμάμαι κι εγώ τι άλλο. Ένα περίεργο πράγμα, όμως, κανείς δεν μου είπε για τις αφόρητες τύψεις που έρχονται πακέτο με το πρώτο σου παιδί. Τύψεις παράλογες για μικρά ή και μεγάλα πράγματα, που ξεφυτρώνουν από το πουθενά, και τύψεις που με μεγάλη μαεστρία σε γεμίζει το περιβάλλον σου, γιατί όλοι γνωρίζουν το καλό του παιδιού σου εκτός από σένα – τι, δε το ήξερες;

Από παλιά θυμάμαι μαμάδες να ρωτάνε η μία την άλλη «θηλάζεις»; Όχι απαραίτητα φίλες, ούτε καν γνωστές, μπορεί να ήταν μια τυχαία συνάντηση σε μια καφετέρια με κάποια άγνωστη άλλη μαμά. Και πάντα μου φαινόταν πολύ προσωπική ερώτηση, κάτι που εγώ δεν θα ένιωθα άνετα να συζητάω με άσχετα άτομα. Όταν έμεινα έγκυος μου είπαν τα πάντα για τον θηλασμό. Και διάβασα παντού, όπως θα διαβάσεις κι εσύ, πόσο σημαντικός είναι. Πόσα προσφέρει στο νεογέννητο, πόσα οφέλη έχει και για σένα, ότι είναι αναντικατάστατος, ότι δημιουργεί έναν μοναδικό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος. Το insta feed και ο εγκέφαλός σου θα γεμίσουν από πληροφορίες για τη σημασία του θηλασμού. Και, πράγματι, είναι πολύ σημαντικός. Υπάρχει κάτι όμως που δεν το διάβασα πουθενά και δεν μου το είπε κανείς: ότι είναι οκ αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να θηλάσεις. Ότι το μωρό σου δεν θα πάθει τίποτα απολύτως και δεν έχεις κανέναν λόγο να αισθάνεσαι τύψεις, αν κάνει μεικτή διατροφή (θηλασμό και φόρμουλα) ή αν το ταΐζεις μόνο φόρμουλα.

Για κάποιον λόγο που βρίσκω δύσκολο να κατανοήσω, το θέμα του θηλασμού θεωρείται ακόμα ταμπού. Δύσκολα θα βρεις γυναίκα να σου πει ότι ήταν μια διαδικασία που δεν της άρεσε, εκτός κι αν το πεις πρώτη. Μόνο τότε δειλά δειλά παραδέχονται κι άλλες ότι ο θηλασμός δεν είναι για όλες, ότι δεν είναι εύκολος ούτε ευχάριστος. Μπορεί το μωρό να μην πιάνει καλά τη ρώγα με αποτέλεσμα να μην τρώει καλά και να κλαίει συνεχώς γιατί πεινάει. Μπορεί να την πιάνει αλλά να έχεις χαμηλή ροή και πάλι να μη χορταίνει. Μπορεί να πονάς. Μπορεί να ματώσεις. Μπορεί να πάθεις μαστίτιδα γιατί καθυστέρησες κάποιο γεύμα του για να κοιμηθείς λίγο περισσότερο τη νύχτα –ω ναι, εσύ που αναρρώνεις από την εξουθενωτική διαδικασία του τοκετού ή το χειρουργείο της καισαρικής. Μπορεί να μην έχεις αρκετό γάλα. Μπορεί να τα κάνεις όλα σωστά και πάλι να μην είναι αρκετό. Μπορεί απλά να νιώθεις άβολα. Ναι, ο θηλασμός είναι μια απόλυτα φυσική λειτουργία του σώματος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σου αρέσει κιόλας. Η αυτοδιάθεση μιας γυναίκας δεν καταργείται όταν γίνεται μητέρα. Ακόμη και τότε δικαιούται να αποφασίσει για το σώμα της χωρίς να νιώθει τύψεις και ενοχές.

Θα ακούσεις ακόμα ότι θέλει υπομονή. Ότι ίσως κάνεις κάτι λάθος. Ότι πρέπει να δοκιμάσεις κι άλλους τρόπους. Ότι πρέπει να επιμείνεις. Θα δεις συγκαταβατικά κουνήματα κεφαλιού και επικριτικό βλέμμα αν πεις ότι κουράστηκες και δεν θες να θηλάσεις άλλο.

Κάποιοι θα σου πουν ευθέως ότι δεν έχει σημασία τι θέλεις εσύ, αλλά τι είναι καλό για το παιδί.

Λοιπόν, εκατομμύρια παιδιά μεγάλωσαν σε αυτό τον κόσμο χωρίς μητρικό γάλα. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος. Εγώ είμαι ένα από αυτά και, εκτός του ότι είμαι απόλυτα υγιής, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν αγάπησα λιγότερο τη μητέρα μου επειδή δεν θήλασα. Και είμαι σίγουρη ότι η αγάπη που δίνω στο δικό μου παιδί φτάνει και περισσεύει για να δεθεί μαζί μου ανεξάρτητα από το αν θηλάζει. Για κάθε μαμά, για κάθε παιδίατρο, για κάθε γνωστή γνωστού και κάθε περαστική στον δρόμο που θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου κι άλλο, τον ευάλωτο-κουρασμένο-καταπονημένο-γεμάτο άγχος και τίγκα στις ορμόνες εαυτό σου, εγώ θα σου πω ότι δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα.

υτό που έχει ανάγκη το νέο μέλος της οικογένειάς σου είναι αγάπη και ηρεμία. Αν εσύ υποφέρεις, αν βρίσκεσαι μόνιμα σε κατάσταση στρες, αν κλαις σιωπηρά από τον πόνο κάθε φορά που θηλάζεις, αν σφίγγεται το στομάχι σου γιατί νιώθεις άβολα στο ίδιο σου το σώμα, μόνο καλό δεν κάνεις στο παιδί σου. Απόβαλε το σύνδρομο του οσιομάρτυρα και κοίταξε να χαρείς τις ημέρες με το νεογέννητό σου γιατί θα περάσουν γρήγορα και δεν θα επιστρέψουν. Η μοναδική συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να χτίσεις γύρω σου ένα υποστηρικτικό προς κάθε σου απόφαση περιβάλλον. Είτε αυτή είναι να θηλάσεις όσους περισσότερους μήνες γίνεται, είτε να μη θηλάσεις καθόλου, είτε να παλέψεις για να θηλάσεις το παιδί σου παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση για την κάθε γυναίκα και δεν οφείλεις να απολογηθείς σε κανέναν για τις επιλογές σου. Να αγαπάς τον εαυτό σου όσο και το παιδί σου. Το αξίζεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice