Πώς φλερτάρουν οι άνδρες σήμερα;

Ρωτήσαμε τι πιστεύουν οι γυναίκες και έχουμε συμπεράσματα

Μιλήσαμε με τα αγόρια για το φλερτ και τους τρόπους του, και μετά μιλήσαμε με τα κορίτσια.

Αυτό δεν είναι ένα ακόμη άρθρο με συμβουλές και οδηγίες. Στον έρωτα όλα επιτρέπονται και ο καθένας έχει τον τρόπο του. Τι νόημα θα είχε δηλαδή να πεις σε έναν εσωστρεφή να είναι τολμηρός; Όλοι θα ήθελαν να είναι τολμηροί και παρά τα επαναλαμβανόμενα άρθρα με συμβουλές και οδηγίες, αυτό που ακόμα συζητάμε είναι «τι πάει λάθος με το φλερτ;». Αυτά που δεν είπαμε, αυτά που εννοούσαμε και άλλα τόσα που μονοπωλούν τις συζητήσεις στις παρέες, συζητήθηκαν ξανά με συναδέλφους, φίλους και γνωστούς με επίκεντρο τα ίδια ερωτήματα: τι κάνουν τα αγόρια, τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα κορίτσια, πώς επηρεάζει το facebook, πώς έγιναν οι σχέσεις, τι απέγινε το φλερτ και ποιες είναι οι σωστές και λανθασμένες προσεγγίσεις.

Αυτή τη φορά ρωτάμε τα αγόρια. Τι θα έκανες για να μιλήσεις σε μία κοπέλα που είδες στο μετρό και την έχασες στην επόμενη στάση; Πώς θα έδειχνες το ενδιαφέρον σου σε κάποια που γνώρισες σε κοινή παρέα; Κι αν την έβλεπες σε ένα μπαρ ή αν ήταν ήδη φίλη σου; Πήραμε την αντρική γνώμη, ζητήσαμε από τα κορίτσια να σχολιάσουν και καταλάβαμε ότι τελικά όλοι έχουν τα δίκια τους και η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Παραθέτουμε λοιπόν το όλο το απόσταγμα σοφίας που συγκεντρώσαμε τις τελευταίες μέρες.

Περίπτωση 1: Σε είδα Σκουφά & Σίνα

Εκείνοι: Όπως φαίνεται είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των ανδρών που θα βρουν το κουράγιο να μιλήσουν σε κάποια άγνωστη που θα συναντήσουν τυχαία. Όσο κι αν τους αρέσει αρχικά μία γυναίκα διστάζουν να της μιλήσουν, αφού οι περισσότεροι παραδέχονται ότι δεν ξέρουν τον τρόπο να το κάνουν. Όσοι πάντως είναι πιο τολμηροί λένε ότι το έκαναν όσο πιο προσεκτικά μπορούσαν για να μην την τρομάξουν, να μη φανούν απελπισμένοι, και να μην τους περάσει για τον κλασικό τύπο που την «πέφτει» σε ό,τι κινείται. Μια τυχαία ερώτηση για την ώρα, οδηγίες για κάποια διεύθυνση κι ένα σχόλιο για τον καιρό ή την πολυκοσμία των ΜΜΜ είναι οι επικρατέστερες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι. Στη συνέχεια ακολουθεί η προσπάθεια να γίνει κουβέντα και με λίγη ενθάρρυνση από την άλλη πλευρά, πέφτει πρόταση για βόλτα/καφέ ή ανταλλαγή κινητού και facebook.

Εκείνες: Το νούμερο ένα για τις γυναίκες είναι η ευγένεια. Σχόλια τύπου «τι μάτια είναι αυτά», «κορίτσια που θα κατέβετε», «τι κάνεις» και άλλες ατάκες από αληθινά περιστατικά απορρίπτονται. Ακόμα κι αν τους αρέσει κάποιος είναι πολύ διστακτικές να βγουν ή να δώσουν τα στοιχεία τους σε κάποιον άγνωστο που τους μίλησε στο μετρό, ενώ σε πρώτο επίπεδο φαίνονται συχνά πρόθυμες να φλερτάρουν όσο βρίσκονται στο δρόμο ή όσο στέκονται στην ουρά του super market, αρκεί ο συνομιλητής τους να είναι ευγενικός και διακριτικός. Ακόμα και η αλήθεια «μου άρεσες και ήθελα να σε γνωρίσω» είναι απολύτως ευπρόσδεκτη, αρκεί να γίνει κομψά.

Συμπεράσματα: Στοχεύεις ψηλά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Τόλμησε το με σεβασμό και διακριτικότητα, αλλά ακόμα κι αν το φλερτ έχει ανταπόκριση, μπορεί από φόβο κι επιφύλαξη το add να μείνει αναπάντητο και το κινητό κλειστό.

Giphy

Περίπτωση 2: Προχτές εκεί που τα ’πινα με κάποιον κολλητό μου, κοιτώ και βλέπω πίσω μου δυο μάτια δυο ματάκια

Εκείνοι: Όλα τα λέει το  βλέμμα. Οι περισσότεροι ξεκινούν με κοίταγμα, άλλοι κερνάνε ποτό, άλλοι πάνε ομαδικά με την παρέα και πιάνουν κουβέντα. Αφού γίνει μια προεργασία με ματιές, αν υπάρξει οπτική ανταπόκριση εκείνοι θεωρούν ότι έγινε η μισή δουλειά. Θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν μόνοι ή με την παρέα και θα πιάσουν κουβέντα με οποιαδήποτε αφορμή. Το αλκοόλ που εμπλέκεται σε αυτές τις περιπτώσεις κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα, αλλά και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό λέει ότι δυσκολεύεται να πει τα «σωστά» πράγματα. Βέβαια κάθε περίπτωση διαφέρει, αλλά η πεπατημένη είναι οι ερωτήσεις αλληλογνωριμίας, τα αστειάκια και ο χορός. Κάποιοι πάνε ομαδικά για να στηρίξουν ηθικά τον ενδιαφερόμενο, ενώ το κέρασμα ως πρώτη προσέγγιση θεωρείται λίγο παρωχημένο. Τις επόμενες μέρες αρκετοί καθυστερούν την επικοινωνία για να μη θεωρηθούν απελπισμένοι.

Εκείνες: Ωραίο φλερτ από Γάλλους τουρίστες θυμάται μια κοριτσοπαρέα στο Que στην Αμοργό. Αντί για το άβολο το ελληνικό στρες και τις άβολες σιωπές, οι Γάλλοι είχαν τον τρόπο τους. Χαλαροί και ευδιάθετοι δεν φόρτιζαν με άγχος τη στιγμή, αλλά δημιουργούσαν ένα φιλικό κλίμα γνωριμίας με χαλαρή διάθεση χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο ότι «τώρα σου την πέφτω». Οι κοπέλες παραπονιούνται για άχαρους διαλόγους και αγωνιώδη υπερπροσπάθεια που χαλάει τη στιγμή και ξεκαθαρίζουν ότι είναι σημαντικό να νιώσουν ότι ο άλλος θέλει πραγματικά να τις γνωρίσει και δεν επιδιώκει απλώς ένα γρήγορα θετικό αποτέλεσμα. Αν έρθει μια παρέα ανδρών σε ένα τραπέζι γυναικείας παρέας, εκτιμάται η ομαδική προσπάθεια με τον κυρίως ενδιαφερόμενο να δίνει σημασία και στις φίλες της για να μη δείχνει απελπισμένος να αποσπάσει μόνο τη δική της προσοχή απομονώνοντάς την. Λίγο χιούμορ, χαλαρότητα, ευγένεια και φιλική κουβέντα χωρίς πίεση ήταν αυτά που φάνηκε να εκτιμούν οι περισσότερες. Αργούν κι εκείνες να επικοινωνήσουν τις επόμενες ημέρες για να μη θεωρηθούν επίσης «απελπισμένες».

Συμπεράσματα: Η στρατηγική σου είναι σωστή, μετά το χαλάς. Μην πιέζεις καταστάσεις, θα πάρεις το τηλέφωνό της αν δεν δείχνεις ότι τα περιμένεις όλα επί τόπου και γρήγορα. Θέλει λίγη προσπάθεια και να μην πέφτεις με τα μούτρα. Όσο νωρίτερα κάνει κάποιος από τους δύο το βήμα να πάρει τηλέφωνο ή να στείλει μήνυμα, τόσο το καλύτερο -προκύπτει αληθινό ενδιαφέρον. Δυστυχώς οι ιστορίες που ακούστηκαν για φιγούρες τύπου «κάνω τον χορό του ζευγαρώματος» ήταν πολλές και στην πλειονότητά τους αποτυχημένες, επομένως για αρχή η σωματική επαφή και οι κραυγαλέες κινήσεις θα ήταν ασφαλέστερο να αποφεύγονται. 

Giphy

Περίπτωση 3: Οι φίλοι μου μου το ’χαν πει…

Εκείνοι: Συμβαίνει συχνά. Είσαι με μία παρέα για ένα ποτό και ξαφνικά συναντάς τον έρωτα όχι στο απέναντι, αλλά στο ίδιο τραπέζι. Σε αυτή την ιδανική περίπτωση οι άνδρες είπαν ότι ρωτούν τον κοινό γνωστό αν η κοπέλα που τους ενδιαφέρει έχει ήδη σχέση. Αν όχι, προσπαθούν χαλαρά να τη γνωρίσουν περισσότερο, χωρίς να καρφωθούν, και την επόμενη μέρα αν ο κοινός γνωστός είναι φίλος θα τον βάλουν να «ψαρέψει» τις προθέσεις της άλλης πλευράς. Αν πάλι δεν έχουν στενή σχέση με τον «συνδετικό κρίκο» επιδιώκουν με κάθε μέσο νέα συνάντηση. Οι πιο τολμηροί αφού μονοπωλήσουν τη συζήτηση εκείνης που τους ενδιαφέρει, στο τέλος ζητούν κινητό ή facebook επιδιώκοντας νέα τετ-α-τετ συνάντηση. Άλλοι πάλι δεν είναι τόσο ευθείς και δε θέλουν να φανούν εξαρχής οι προθέσεις τους, οπότε βάζουν λυτούς και δεμένους να κανονίσουν νέα ομαδική συνάντηση και εκεί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Εκείνες: Αν και θεωρούν επίσης τις παρέες το καλύτερο πεδίο νέων γνωριμιών, λένε ότι η μαγεία της γνωριμίας χαλάει αν εκείνος ανοίξει από την αρχή τα χαρτιά του. Ξέρουν ότι αν αρέσουν σε κάποιον το πρώτο που θα κάνει είναι να τους πιάσει κουβέντα με μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν οι άνδρες τις κατηγορούν γι’ αυτό, από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης αρχίζουν να σκέφτονται «μάλλον μου την πέφτει» και τότε πολλές λένε ότι -όσο κι αν τους αρέσει κάποιος- «κλειδώνουν». Ζητούν μαεστρία και επιδέξιο χειρισμό στην κουβέντα, αφού τα πράγματα είναι πιο εύκολα στην παρέα και το άγχος δεν δικαιολογείται. Προτιμούν να συζητήσουν κάτι μαζί με τους υπόλοιπους για να νιώσουν πιο άνετα, παρά να απαντούν σε προσωπικές ερωτήσεις τύπου «τι μουσική ακούς» και «σου αρέσουν τα ζώα; εγώ έχω πολλά κατοικίδια» λες και περνούν από συνέντευξη. Θέλουν να δουν πώς συμπεριφέρεται εκείνος με τους φίλους του σε κανονικές συνθήκες και έτσι τον παρατηρούν καλύτερα εντοπίζοντας γοητευτικά στοιχεία, που συχνά καλύπτει το άγχος του ραντεβού. Γενικώς οι γυναίκες λένε ότι καλό είναι να γίνει σαφές ένα πρώτο ενδιαφέρον, αλλά προτιμούν πριν βγουν μαζί του να προηγηθεί μία δεύτερη ομαδική συνάντηση.

Συμπεράσματα: Το καλύτερο σενάριο και για τους δύο είναι να γνωριστείτε σε κοινή παρέα. Οι γυναίκες λένε ότι συνήθως καταλαβαίνουν αμέσως το ερωτικό ενδιαφέρον και κομπλάρουν, γι’ αυτό καλύτερα να είσαι αυθόρμητος, να κάνεις κάποιες κινήσεις (ερωτήσεις, βλέμμα) που δείχνουν ότι την ξεχώρισες από τους υπόλοιπους, αλλά να μην επιμείνεις από την πρώτη συνάντηση. Βρεθείτε ξανά, άστη να σε γνωρίσει μέσα από την εξωστρεφή σου πλευρά και μετά ανάλαβε δράση.

Giphy

Περίπτωση 4: Φιλικά, φιλικά, δεν μπορώ να σε βλέπω τώρα πια

Εκείνοι: Είναι ήδη φίλη σου ή τη συναντάς καθημερινά σε οικείο περιβάλλον. Όλοι συμφωνούν ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη περίπτωση, γιατί εκείνη τους ξέρει ήδη και πρέπει ξαφνικά να τους δει αλλιώς. Τι κάνουν; Πειράγματα, υπονοούμενα, μεγαλύτερη προσοχή και «κόβουν» αντιδράσεις. Αν εκείνη κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, τότε το αφήνουν γι’ αργότερα ή το αναβάλλουν επ’ αόριστο. Αν νιώσουν ότι υπάρχει ανταπόκριση είτε το λένε μια κι έξω, είτε προτείνουν κάτι φαινομενικά αθώο, όπως σινεμά ή φαγητό μετά τη δουλειά.

Εκείνες: Από τις καλές περιπτώσεις, αφού τα σημάδια αναγνωρίζονται σχετικά εύκολα, ενώ αποφεύγονται τα άβολα ραντεβού και όλα γίνονται οικεία και κάπως πιο άνετα. Όσο διασκεδαστικά κι αν βρίσκουν οι περισσότερες τα πειράγματα, ξεκαθαρίζουν ότι η θετική στάση τους δεν πρέπει πάντα να δίνει ελπίδες. Μπορεί απλώς να απολαμβάνουν το φλερτ. Αν δεν γίνει ξεκάθαρη κίνηση, όσο κι αν τυχόν θέλουν να γίνει κάτι παραπάνω, οι γυναίκες λένε ότι σπάνια θα εκδηλώσουν πρώτες ενδιαφέρον ρισκάροντας μία φιλική ή επαγγελματική σχέση. Το σινεμά ή το φαγητό μπορεί να το δεχτούν από ευγένεια, ενώ η ξεκάθαρη δήλωση ενδιαφέροντος τις φοβίζει. Παρά το μπέρδεμα, το σίγουρο είναι ότι αν το θέλουν κι εκείνες αποδέχονται το φλερτ και ανταποδίδουν ενδιαφέρον αρκετά γρήγορα.

Συμπεράσματα: Καλή περίπτωση, αλλά δύσκολο να καταλάβεις. Θέλει επιδέξιο χειρισμό, αλλά μην το τραβήξεις πολύ μέχρι να δείξεις ξεκάθαρα ότι τη θέλεις. Το πιο πιθανό είναι να σε μπερδέψει και να σε παιδέψει, αλλά συνήθως έχει καταλάβει ότι κάτι άλλαξε μεταξύ σας και αργά ή γρήγορα θα το δείξει. Καλύτερα πάντως να μην της κάνεις αμέσως ερωτική εξομολόγηση, αλλά να φλερτάρεις με τρόπο.

Giphy

Α! Κορίτσια κάποτε θα έρθει και η σειρά σας για το πρώτο βήμα, γιατί το φλερτ είναι αμφίδρομο και τίποτα δεν πρέπει να έρχεται στο πιάτο. Έπεται η ανδρική γνώμη για το πως φλερτάρουν οι γυναίκες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice