Baby news
© Unsplash
Σχεσεις

No baby news: Η Έλενα Συλλιγνάκη δημιούργησε το Instagram account που κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέλος

«Η υπογονιμότητα είναι ίδια όλες τις εποχές. Δεν αλλάζει το καλοκαίρι»

No baby news: Η Έλενα Συλλιγνάκη δημιούργησε το Instagram account που στηρίζει γυναίκες στην προσπάθειά τους να γίνουν μητέρες και μιλά στo LOOK mag 

Η αναμονή των δύο εβδομάδων, κυλά το ίδιο βασανιστικά για όλους αλλά κυρίως για εκείνες, η αποτυχία στο τέλος κάθε μήνα, είναι αρκετές φορές αποκαρδιωτική. Θυμάμαι ακόμη το πρόσωπο μέλους της οικογένειας μου με δάκρυα στα μάτια, άγχος, σπασμωδικές κραυγές μπροστά από ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης και ατελείωτες νυχτερινές συζητήσεις για αρκετές θεραπείες, άπειρες εξετάσεις, επανειλημμένες αποτυχημένες εξωσωματικές, αλλά και πιθανές προοπτικές «επιτυχίας». Το σίγουρο είναι ότι η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις αφού 1 στα 8 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας και 1 στις 4 γυναίκες θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον 1 αποβολή ή αυτόματη έκτρωση εγκυμοσύνης. Φυσικά το θέμα αυτό στην Ελλάδα εξακολουθεί ναι, να είναι μεγάλο ταμπού. Κάθε φορά που καλείσαι να πεις τη λέξη με το όνομα της κάποιος θα γυρίσει να σε κοιτάξει, άλλες στιγμές με βλέμμα λύπησης, άλλες με ίχνη θαλπωρής ενώ μερικές απλώς θα βρεθεί εκείνος που θα σου γνέψει πώς θα πάνε όλα καλά. Σκρολάροντας στα social, έπεσα πάνω στο Instagram account «Νο baby news» και παρόλο που δεν θέλω να γίνω μητέρα προς ώρας τουλάχιστον,αισθάνομαι να ταυτίζομαι, διαβάζω γρήγορα από το αρχικό post μέχρι το τελευταίο. Ιστορίες γυναικών, ζευγαριών που περιγράφουν με λεπτομέρεια ανοιχτά τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετώπισαν με τον σύζυγό τους, τις προσπάθειες, για το παιδάκι τους που "αναπαύτηκε", για όσους έχουν ένα μωρό στην αγκαλιά και προσπαθούν να του χαρίσουν αδελφάκι, για όσες επιθυμούν να γίνουν μητέρες, αλλά δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο ακόμα, για την αγωνία και την απογοήτευση τους. Η Έλενα Συλλιγνάκη, δημιουργός του account μετά την δική της βιωματική ιστορία, δημιούργησε μια κοινότητα που κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέλος, δίνοντας ωστόσο κουράγιο και ελπίδα σε πολλές γυναίκες.

Η Έλενα Συλλιγνάκη

Η κοκκινομάλλα Έλενα είναι γλυκιά και ταυτόχρονα πολύ δυναμική, μιλάει έξω από τα δόντια και μου περιγράφει το δημιούργημα της με μια ηρεμία. «Το No Baby News είναι μια σελίδα που θίγει θέματα που αφορούν την υπογονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Στο μυαλό μου το Νο Baby News έχει το χρώμα του ουράνιου τόξου, καθώς ως “ουράνιο τόξο” ορίζεται το μωρό που έρχεται στον κόσμο, έπειτα από μια ή περισσότερες απώλειες εμβρύων και ονομάζεται έτσι, επειδή μοιάζει πολύ στο ουράνιο τόξο που εμφανίζεται μετά την καταιγίδα. Είναι, δηλαδή, κάτι όμορφο έπειτα από ένα δυσάρεστο και σκοτεινό γεγονός. Ήρθε σαν ιδέα, πριν περίπου ένα χρόνο σε μια πιο δύσκολη δική μου περίοδο. Είναι δύσκολο και μοναχικό το ταξίδι της υπογονιμότητας. Το γνωρίζω αυτό από προσωπική εμπειρία. Πολλές φορές νιώθεις λίγο σαν αόρατος σε ένα κόσμο γεμάτο μωρά. Όντας λοιπόν και εγώ υπογόνιμη για πολλά χρόνια, στην προσπάθεια μου να νιώσω ότι ανήκω κάπου...έκανα μια έρευνα στην πλατφόρμα του Instagram. Διαπίστωσα λοιπόν τότε, ότι δεν υπήρχε κανένας ελληνικός λογαριασμός που να στηρίζει όλο αυτό. Έτσι, πήρα την απόφαση να κάνω την αρχή δίνοντας φωνή σε ένα τόσο δικό μου θέμα που τελικά αφορά πολλά ζευγάρια. Θέλησα να μιλήσω ανοιχτά για όλα αυτά που με προβληματίζουν, να κανονικοποιήσω την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, προτρέποντας άλλες γυναίκες ή και άντρες να κάνουν το ίδιο. Σήμερα, νομίζω καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή παρέα που αλληλοστηρίζεται ιδανικά.

Η υπογονιμότητα είναι όντως ένα ακόμα μεγάλο ταμπού στις μέρες μας. Έχουμε πολλά βήματα ως κοινωνία να κάνουμε μέχρι κάθε γυναίκα και κάθε υπογόνιμο ζευγάρι, να αισθάνεται άνετα να μοιραστεί την δική του ιστορία. Τις περισσότερες φορές, δυστυχώς στοχοποιείται η γυναίκα και θεωρείται η βασική αιτία αν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να αποκτήσει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, απογόνους. Αυτό είναι κάτι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική νοοτροπία και από μόνο του οδηγεί σε δυσκολία αποδοχής της κατάστασης και φυσικά δεν βοηθάει στο μοίρασμα, προκαλώντας μεγάλη μοναξιά. Πιστεύω ότι η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση που δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίζεις με οίκτο αλλά με σεβασμό. Μας μαθαίνουν να νιώθουμε ολοκληρωμένοι μονάχα αν έχουμε καταφέρει να αναπαράγουμε το είδος μας μέχρι τα 40, μας θεωρούν οικογένεια μόνο αν έχουμε τελέσει ετερόφυλο γάμο και έχουμε δικά μας βιολογικά παιδιά. Ό, τι παρεκκλίνει αυτού, δημιουργεί ερωτήματα και βάζει ταμπέλες στο ζευγάρι. Είναι καιρός να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε ό, τι διαφορετικό και κυρίως να προσπαθούμε να "μπούμε στα παπούτσια του άλλου"».

Η Έλενα δεν είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας, δεν της αρέσει να δίνει συμβουλές και ούτε παρέχει επαγγελματική συμβουλευτική σε όσα άτομα ζητάνε τη βοήθεια της. Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να μοιράζεται το δικό της βίωμα, να μιλάει ειλικρινά για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως υπογόνιμη γυναίκα και έτσι να δίνει την ευκαιρία και σε άλλες γυναίκες να ταυτιστούν μαζί της και να νιώσουν λιγότερο μόνες στο δύσκολο αυτό ταξίδι.
«Συνομιλώ και με άντρες αλλά και με ομόφυλα ζευγάρια. Όχι φυσικά με την ίδια συχνότητα, είναι ακόμα πιο δύσκολο να μιλήσεις ανοιχτά και ελεύθερα για ένα τόσο δικό σου θέμα αν είσαι άντρας και πόσο μάλλον ομόφυλος. Όλες οι ιστορίες και τα μοιράσματα είναι συγκινητικά! Μικρές καθημερινές νίκες αλλά και δυσκολίες. Νομίζω όμως ότι η πιο δυνατή στιγμή ήταν όταν η μαία που συνεργάζομαι, ανακάλυψε έναν έρανο για κάποιο κορίτσι που δεν ήταν καν μέλος της διαδικτυακής μας παρέας τότε και ζητούσε οικονομική βοήθεια. Ανέβηκε λοιπόν στη σελίδα η ιστορία του ζευγαριού, ζητώντας από όσα μέλη μπορούν να αφήσουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσό ώστε το ζευγάρι να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Μέσα σε λίγες ώρες, συγκεντρώθηκε το ποσό. Όλο αυτό είναι μαγικό!

Ξέρεις ποιο είναι το πιο συγκινητικό; Αυτό που γίνεται με τα αβοκάντο. Το logo της σελίδας αποτελείται από ένα αβοκάντο, χωρισμένο στα δύο. Το ένα έχει καρπό στην κοιλιά του και το άλλο όχι. Πολύ συχνά λοιπόν μου έρχονται μηνύματα με φωτογραφίες από αβοκάντο για καλή τύχη. Κάλτσες αβοκάντο πριν την εμβρυομεταφορά, μπλούζες αβοκάντο για την αναμονή των δεκαπέντε ημερών, μπρελόκ, παγούρια, και ένα σωρό άλλα μικρά καθημερινά αβοκαντάκια που λειτουργούν θετικά στην ψυχολογία των κοριτσιών αλλά και στην δική μου, φυσικά».

Ο περισσότερος κόσμος έχει αγκαλιάσει το σελιδάκι που έχει δημιουργήσει. «Λαμβάνω κάθε μέρα όμορφα μηνύματα. Προφανώς όμως έχουν υπάρξει και αρνητικά σχόλια, όπου υπάρχει λόγος υπάρχει και αντίλογος. Έτσι είναι αυτά. Τις περισσότερες φορές όλο αυτό το μοίρασμα είναι ευεργετικό και βοηθητικό για εμένα. Είναι όμως και κάποιες φορές, σπανιότερες ευτυχώς, που όλο αυτό μου πέφτει λίγο βαρύ, είτε γιατί χρειάζομαι και εγώ ένα διάλλειμα γενικά είτε γιατί έχω την ανάγκη να απομονωθώ, να μην διαβάσω άλλες ιστορίες και να μην είμαι η φωνή κανενός. Παίρνω λοιπόν τότε το χρόνο μου όχι από αδιαφορία αλλά για να μπορώ να συνεχίσω να είμαι και την επόμενη εδώ».

Μέσα από τη σελίδα είχε την τύχη να γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους που δίνουν τον δικό τους αγώνα, έχοντας δημιουργήσει κοινότητες, οι οποίες οργανώνουν δωρεάν webinar με εξειδικευμένους γιατρούς πάνω σε θέματα που αφορούν το αναπαραγωγικό σύστημα, ομάδες που μάχονται για θέματα υιοθεσίας /αναδοχής, μαίες που στέκονται δίπλα σε κάθε υπογόνιμο ζευγάρι, διαδικτυακές ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και blogger που με χιούμορ μοιράζονται τις καθημερινές δυσκολίες της υπογονιμότητας. «Θέλω να πω στους υπόλοιπους ότι είναι φυσιολογικό να μην τολμούν ή και να ντρέπονται να μοιραστούν την δική τους ιστορία. Είμαι εδώ όμως, όλη αυτιά, όταν και εφόσον νιώσουν έτοιμοι να επικοινωνήσουμε. Από τη στιγμή που αποφάσισα να μοιραστώ κάτι τόσο δικό μου, είμαι διαθέσιμη να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση έχει να κάνει με την υπογονιμότητα! Αρκεί φυσικά να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην νιώθω προσβεβλημένη».

H Εριέττα Κούρκουλου- όπως και άλλοι επώνυμοι- σε ένα insta story της, ανέφερε το Νο Baby News που της έκανε παρέα το δύσκολο διάστημα της υπογονιμότητας. «Αυτή η σελίδα με βοήθησε τις ημέρες που τα έβλεπα όλα μαύρα. Μια γυναίκα που μου στάθηκε χωρίς καν να με ξέρει. Ευχαριστώ!» έγραψε. Ωστόσο, της Έλενας δεν της αρέσει ο όρος «διάσημος», και αποφεύγει να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους με βάση την αναγνωσιμότητα τους στο κοινό. «Νομίζω ότι ο πόνος που προκαλεί η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις είτε έχεις 1 εκατομμύριο ακόλουθους στο Instagram είτε o κοινωνικός σου περίγυρος απαρτίζεται από 20 άτομα το πολύ. Φυσικά όμως, ευχαριστώ βαθιά όσους μεγαλύτερους λογαριασμούς αλλά και πρόσωπα με επιρροή στο κοινό, στηρίζουν τη σελίδα, θίγοντας το θέμα της υπογονιμότητας και μιλώντας ανοιχτά για αυτό. Βάζουμε όλοι μαζί το λιθαράκι μας ώστε να σπάσουμε σιγά σιγά το ταμπού της υπογονιμότητας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Για να καταλήξει: «Η υπογονιμότητα είναι ίδια όλες τις εποχές. Δεν αλλάζει το καλοκαίρι, αυτό που αλλάζει είναι ότι πηγαίνοντας διακοπές θεωρούμε ότι θα χαλαρώσουμε και θα γυρίζουμε πίσω έγκυες. Αυτό όμως, δεν συμβαίνει πάντα. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να περάσουμε όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές που τόσο έχουμε ανάγκη, ας δημιουργήσουμε αναμνήσεις με το σύντροφό μας, και αν τελικά στο γυρισμό οι αποσκευές έχουν και ένα μπεμπέ, ακόμα καλύτερα. Θέλω μόνο να μας θυμίσω να εστιάζουμε στα μικρά και και όμορφα της ζωής. Συμβαίνει συχνά στην υπογόνιμη κοινότητα, να δίνουμε τόση έμφαση στο παιδί που δεν έρχεται και να χάνουμε κάθε χαρά της ζωής! Το πιστεύω, όποιος θέλει πραγματικά να γίνεις γονιός, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει!».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice