Τρεις ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου και να τις απαντήσεις με ειλικρίνεια
Cushioning: Αθώο φλερτ ή κάτι πιο προμελετημένο;
Τι περιγράφει ο νέος όρος που εμφανίστηκε στο online dating
Cushioning: Ένας νέος όρος στο online dating φαινομενικά περιγράφει κάποια αθώα συμπεριφορά. Είναι όμως έτσι;
Cushion σημαίνει μαξιλάρι. Σε σύγκριση με άλλους όρους που χαρακτηρίζουν συμπεριφορές στον τομέα των online γνωριμιών -βλέπε zombieing, ghosting, curving, stashing- το cushioning δεν ακούγεται τόσο κακό. Και σίγουρα δεν σημαίνει «μαξιλαροπόλεμο». Το Urban Dictionary δίνει τον ορισμό. Cushioning κάνει όποιος βρίσκεται σε μια κανονική σχέση, αλλά φλερτάρει και με άλλους. Το cushioning δεν περιλαμβάνει κέρατο· τότε θα ήταν cheating. Μένει στο chat και το ρομαντικό παιχνίδι, είναι δηλαδή ένα συναισθηματικό κέρατο.
Στον πυρήνα του, το cushioning είναι φόβος και ανασφάλεια ότι η σχέση στην οποία βρίσκεσαι δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Οπότε γραπώνεις το μαξιλαράκι σου (cushion) και προετοιμάζεις το έδαφος για να πέσεις στα μαλακά, να έχεις έναν όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο χωρισμό. Σε αυτή την τακτική οφείλεται και το όνομα του όρου. Cushioning σημαίνει «απορρόφηση κραδασμών». Είναι στην ουσία «αυτοάμυνα» και ένστικτο αυτοσυντήρησης, καθώς ως άνθρωποι προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο και τις πιθανότητες να πληγωθούμε. Την ίδια στιγμή μπορεί να είναι και καβάτζωμα. Βλέπεις πως η σχέση σου δεν πρόκειται να λειτουργήσει στον αιώνα τον άπαντα και ετοιμάζεις την επόμενη.
Συνήθως, η μόνιμη σχέση ενός cushioner πάσχει, δεν τον καλύπτει απόλυτα, και, αντί να την τερματίσει, ψάχνει να καλύψει ανάγκες εκτός της. Αυτό το σημείο είναι ακριβώς το ηθικά επιλήψιμο και η ανεντιμότητα απέναντι στον άλλο και στον εαυτό σου. Βέβαια, όταν είσαι με το ένα πόδι έξω από την πόρτα, κάποια στιγμή θα φας την πόρτα στη μάπα. Αν καταλάβει ο άλλος ότι είσαι «παιχνιδιάρης» κι έχεις μυστικά ρομαντικού τύπου, θα σε στείλει στη μάνα σου.
Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου κάνει cushioning; Κυρίως με το ένστικτο. Επίσης ξαφνικά μπορεί να γίνει απόμακρος ή ψυχρός. Για να μη σε τρώνε οι υποψίες, τον ρωτάς στα ίσια τι τρέχει και προχωράς ανάλογα με την απάντησή του. Αν σου πει ότι αισθάνεται παραμελημένος, αυτό διορθώνεται. Αν όμως αρνηθεί τα πάντα, τότε θα πρέπει να σκεφτείς αν επιθυμείς πραγματικά να συνεχίσεις μαζί του.
Αν είσαι εσύ που κάνεις cushioning, τότε θα πρέπει να δουλέψεις λίγο με το μέσα σου και να πάρεις σοβαρές αποφάσεις. Σκέψου: Τι σου λείπει; Τι θέλεις από τη σχέση σου; Καλύπτεσαι ή όχι από την υπάρχουσα; Μήπως κουβαλάς πληγές και ανασφάλειες του παρελθόντος και την πληρώνει άλλος; Απάντησε με ειλικρίνεια στον εαυτό σου και προχώρα με ειλικρίνεια σε μια συζήτηση εφ’ όλης με τον άλλον, όπως έλεγαν και οι πρωταγωνιστές στα «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς». Αν και σε γενικές γραμμές οι συζητήσεις είναι υπερεκτιμημένο μέσο επίλυσης διαφορών.