Τα βασικά πράγματα που ένα παιδί πρέπει να βλέπει τον γονιό του να κάνει

Τα παιδιά μας είναι οι μικροί μας παρατηρητές

Συμβουλές για τα παιδιά που παρατηρούν τις κινήσεις, τα λόγια και τις εκφράσεις των γονιών.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα παιδιά μας παρατηρούν τις κινήσεις μας, τα λόγια μας, τις εκφράσεις μας; Πως ότι κι αν κάνουμε εκείνα μας αντιγράφουν; Σαν μαμά έχω πιάσει τον εαυτό μου αρκετές φορές να αναρωτιέται αν είμαι καλό παράδειγμα για τα παιδιά μου. Από την διατροφή μου μέχρι τον τρόπο που μιλάω, κινούμαι ή ακόμα και που σκέφτομαι.

Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν, τα παιδιά μας είναι οι μικροί μας παρατηρητές και αυτό ξεκινάει από την βρεφική ηλικία όπου ακόμα και οι γκριμάτσες που κάνουμε υιοθετούνται από το μωρό μας. Τα ερεθίσματα που παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς τους είναι και αυτά που θα τα διαμορφώσουν μεγαλώνοντας. Για παράδειγμα, αν εσύ τρως συνέχεια fast food, μην περιμένεις από το παιδί σου να φάει μπρόκολο. Αν εσύ βάζεις ζώνη όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο τότε και το παιδί σου θα κάνει το ίδιο.

5 πράγματα που πρέπει να σε βλέπει το παιδί σου να κάνεις

Να διαβάζεις βιβλία
Τα πράγματα εδώ είναι πολύ απλά. Εάν το παιδί σου σε βλέπει συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι, θα κάνει ακριβώς το ίδιο. Εάν σε βλέπει με ένα βιβλίο, πάλι θα κάνει το ίδιο. Το θέμα είναι εσύ τι επιλέγεις να κρατάς.

Να είσαι ευγενικός
Ας είμαστε ευγενικοί με τους συνανθρώπους μας. Ας μάθουμε να λέμε ευχαριστώ στον γείτονα, στον ταμία, στη σχολική τροχονόμο και τότε είναι σίγουρο ότι και το παιδί μας χωρίς να το σκεφτεί θα κάνει το ίδιο. Η ευγένεια δεν είναι κάτι που διδάσκεται αλλά κάτι που μοιράζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Να κάνεις υγιεινή διατροφή
Ξεκίνα να περιλαμβάνεις τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό σου διαιτολόγιο και το ίδιο θα κάνει και το παιδί σου. Για παράδειγμα, βάλε κάθε μέρα στο τραπέζι σαλάτα και λαχανικά. Διάλεξε για το κολατσιό σου κάποιο φρούτο, μην παραγγέλνεις συνέχεια έτοιμο φαγητό. Μικρές καθημερινές συνήθειες που σίγουρα δεν θα μείνουν απαρατήρητες από το μικρό σου.

Να προστατεύεις και να φροντίζεις το περιβάλλον
Δείξε στο παιδί σου ότι αγαπάς τη φύση και φροντίζεις το περιβάλλον. Εξήγησέ του από νωρίς πως με τις πράξεις μας προστατεύουμε και φροντίζουμε την φύση. Δίδαξέ του πως δεν πρέπει ποτέ να πετά κάτω σκουπίδια, να αφήνει το νερό να τρέχει όταν βουρτσίζει τα δόντια του και δείξ' του πώς να κάνει ανακύκλωση.

Να αγαπάς τα ζώα
Όλα τα παιδιά αγαπούν τα ζώα, το θέμα είναι πως αυτή τους την αγάπη πρέπει να τους μάθουμε να την κάνουν πράξη. Για παράδειγμα αν δούμε κάποιο αδέσποτο το πάμε στην φιλοζωική, αν κάποιο ζωάκι είναι τραυματισμένο το πάμε στον κτηνίατρο. Ακόμη και ένα μπολ με νερό να αφήσουμε έξω από την πόρτα μας είναι ένδειξη ότι νοιαζόμαστε για τα αβοήθητα ζωάκια. Επίσης αν θέλουμε κάποιο ζώο, το υιοθετούμε και δεν το αγοράζουμε. Υπάρχουν πολλά ζώα που περιμένουν μια οικογένεια να τα αγαπήσει στα καταφύγια και στις φιλοζωικές.

Οι καθημερινές μας πράξεις και συνήθειες είναι αυτές που δείχνουν τι άνθρωποι είμαστε και ποιο παράδειγμα θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Ας είμαστε περισσότερο προσεχτικοί και ας αναλογιστούμε ότι το σημερινό παιδί θα είναι αύριο ένας ενήλικας που θα μας μοιάζει.