(Ζευγάρι) Γυναίκα ανεβασμένη στην πλάτη άντρα
© Unsplash/ Toa Heftiba
Σχεσεις

Διακοπές; Βάλε φωτιά στην κουρασμένη σχέση σου!

Με τον κατάλληλο χειρισμό μια εβδομάδα στην Ανάφη θα ανάψει ξανά τη σβησμένη φλόγα ενός έρωτα

Διακοπές για ζευγάρια: Τρόποι να αναθερμάνεις την κουρασμένη από τη ρουτίνα σχέση σου

Οι διακοπές μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία του ζευγαριού. Με τον κατάλληλο, ωστόσο, χειρισμό, μια εβδομάδα στην Ανάφη θα ανάψει ξανά τη σβησμένη φλόγα ενός έρωτα στα χρόνια της ρουτίνας.

Διακοπές για ζευγάρια

Στην πόλη δεν έχετε χρόνο να βρεθείτε, η βιοπάλη σας έχει γονατίσει το νευρικό σύστημα και παρ’ολ’αυτά, μόλις σκάσει η αργία στον καναπέ, το μόνο που βρίσκετε να κάνετε είναι να τσακώνεστε για το ποιός από τους δυό θα φιλοτιμηθεί να τρίψει τα πλακάκια στο μπάνιο ή να πάει για ζάχαρη μέχρι το σούπερ-μάρκετ. Τον αγαπάς και θα ’θελες τα πράγματα να είναι κάπως αλλιώς, κάπως πιο φλογισμένα από τη χλιαρή σας ρουτίνα. Και πάλι, πιάνεις τον εαυτό σου να προφασίζεται μια κρίση ξαφνικής υπερκόπωσης κάθε που το «μοιραίο» σε πλησιάζει απειλητικά. Αλλά και πάλι δεν ανησυχείς. Γιατί και εσύ, όπως πολλές από μας, έχεις εναποθήσει όλες της ελπίδες μιας αναζωογόνησης στο φτου-ξελευθερία του Δεκαπενταύγουστου. Με φόντο το κύμα, το ηλιοβασίλεμα και τα τρία φεγγάρια τον Αύγουστο, τον ονειρεύεσαι να σου ξαναλέει παθιασμένα «σ’αγαπώ» με φόντο τους γκρεμούς στα Φηρά και να ξαναθυμάται τον πρώτο καιρό του πάθους σας στην απάτητη παραλία της Αγίας Φαρμακολύτρας κάπου στην Άγονη Γραμμή. Μόνο που ο αντρικός εγκέφαλος, κάπως αλλιώς τις έχει τις διακοπές στο μυαλό του. Στο αρσενικό υποσυνείδητο, το καλοκαίρι στο νησί είναι αυτό ακριβώς που λέει και η λέξη: αραλίκι με τους κολλητούς, φρέντο και μπύρες στην ξαπλώστρα με σένα κάπου στο φόντο, καλαμαράκια και κοψίδια στην ταβέρνα, ποτά και μερικές μεταμεσονύχτιες στροφές στο τσακίρ του beach club και στο ιδανικό του, και μια plasma στη βεράντα του ενοικιαζόμενου μπας και προκύψει σοβαρό ντέρμπυ.

Η δοκιμασία του βωβού καφέ

*Και συ όπως και μεις, θα έχεις αντιληφθεί στο διπλανό τραπέζι της ταβέρνας ή στη διπλανή ξαπλώστρα, το δράμα που λέγεται ζευγαράκι στη φάση «ρίξε θεέ μου ένα θέμα για συζήτηση τώρα, κι εγώ, λαμπάδα στο μπόι σου». Κι αυτό δεν είναι διόλου ανησυχητικό για το αίσιο μέλλον μιας σχέσης, καθότι τα δυο φύλα, μόνο με τους κολλητούς τους παθαίνουν την ακατάσχετη λογοδιάρροια. Αυτό μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι στην αρχή του έρωτα, καθότι τον περισσότερο καιρό μπαλαμουτιάζεσαι και τον υπόλοιπο εξαντλείσαι σε θέματα γνωριμίας του τύπου σε ποιο σχολείο πήγαινες και τι βαθμό έπαιρνες στ’αρχαία. Ηθικό δίδαγμα: όταν η σχέση παλιώνει οι φίλοι μπορεί να αποδειχτούν σωτήριο δεκανίκι και διαμεσολαβητές στις στιγμές της ανοίας και της βουβαμάρας.

*Αργία μήτηρ πάσης κακίας και η ακινησία της ηλιοθεραπείας μπορεί να σου φέρει την κακιά έμπνευση και την κακιά στιγμή μαζί. Στην πόλη δεν έχεις ποτέ το χρόνο να μιλήσεις όσο θες με τον καλό σου, να βγάλεις σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια τα εσώψυχα και όσα του έχεις μαζεμένα, δεν έχεις κοινώς το χρόνο να τσακωθείς σαν άνθρωπος. Το ειδυλλιακό σκηνικό της Νάουσας Πάρου δεν είναι, όμως, το ιδανικό για να ξεκαθαρίσεις παλιούς λογαριασμούς -με απάτησε ή όχι τελικά με την πρώην του-, ούτε να ξεδιαλύνεις νέες πληγές όπως γιατί κοιτούσε άραγε την ξανθιά χτες στο μπαρ; (Έλα μου ντε, γιατί ήταν ωραία). Όταν δεν σου ’ρχεται κάτι πιο ενδιαφέρον να πεις το βουλώνεις, με ένα φιλί κατά προτίμηση. Και αν η πανσέληνος έχει βομβαρδίσει τα ψυχολογικά σου, μπορώ να σου εγγυηθώ πως ο Πέτρος, όπως και ο κάθε Πέτρος, σιχαίνεται το επάγγελμα του Φρόυντ, ιδιαίτερα όταν αφορά τη δική σου παιδική ηλικία. Τα υψηλά βαρομετρικά δεν ενδείκνυνται για να λύσεις τον κόμπο της ψυχολογίας μιας σχέσης. Αντίθετα, η χαλαρή διάθεση και το χιούμορ σώζουν. Είναι η διάλεκτος που προτιμά το αντρικό φύλο σύσσωμο. Ένα μπουγέλο θα στον φέρει πιο κοντά από χιλιάδες τόνους σάλιου με φιλοσοφική διάθεση.

Φύγε και σώσε

Έχει αποδειχθεί πως τα περισσότερα ζευγάρια γυρίζουν στην πόλη από δυο χωριά χωριάτες ή για να μιλήσουμε με τα λόγια της στατιστικής, οι περισσότεροι χωρισμοί συμβαίνουν μέσα στον καύσωνα του Αυγούστου. Εσύ, όμως, είσαι γενναίο κορίτσι και δεν έχεις να φοβηθείς τα κλισέ και τις προλήψεις. Άλλο είμαστε ζευγάρι και άλλο μας έπλασε ο θεός σιαμαίους. Το «πάμε παντού μαζί κι αντάμα» είναι ελάχιστα σοφό και άκρως επικίνδυνο για το μέλλον μιας σχέσης. Μερικές ημερούλες χωριστές διακοπές δεν είναι απειλή αλλά ευλογία. Αφού περάσεις εσύ καλά κι εκείνος καλύτερα, θα ξαναβρεθείτε με περίσσιο πόθο και πάθος, το κοντέρ θα μηδενίσει και θα ξαναρχίσετε από την αρχή μια νέα σεζόν ευτυχίας μέσα στη μελαγχολία του Σεπτέμβρη -εκείνων που πήγαν μαζί στη Σίφνο και τί κατάλαβαν; Οι χωριστές διακοπές είναι ο αέρας που χρειάζεται να αεριστεί το δωμάτιο της ρουτίνας και να πάρει νέα πνοή, είναι ο μετρητής που θα δείξει και στους δυο τα επίπεδα του έρωτα και της αγάπης στη σχέση σας. Και αν το θέμα κακοφορμίσει και τελικά προτιμήσεις τη νέα γνωριμία που έκανες στη Χώρα Πάτμου -που έχεις κάθε δικαίωμα- σημαίνει πως αυτή η σχέση έπρεπε να είχε τελειώσει από καιρό, απλά δεν το είχες καταλάβει ή δεν άντεχες να το δεις. Αν το μοιραίο συμβεί από την αντίθετη πλευρά και πάλι δεν θα φταίνε οι διακοπές, αλλά μια βαθύτερη κόπωση. Απλά εκείνες την έφεραν στην επιφάνεια. Και μια ψυχή που είναι να βγει, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα για όλους.

Τα τρικ που θα σας φέρουν πιο κοντά

*Συνήθως, ένας έρωτας τελειώνει για ασήμαντες αφορμές, όπως το ότι εκείνος δεν αντέχει άλλο να τον πρήζεις εξήντα φορές τη μέρα για τις στυλιστικές του επιλογές, για τη λάθος σαγιονάρα που κουβάλησε μαζί του και για τη βερμούδα που δεν αναδεικνύει την προσωπικότητα της τριχωτής του γάμπας. Τα ζευγάρια, λες και δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν, στις διακοπές αναλώνονται σε μια ατέλειωτη κρεβατομουρμούρα άνευ λόγου και άνευ σημασίας. Το κενό της σιωπής καλύπτεται ωραιότατα πίσω από ένα βιβλίο, όλα τα σόσιαλ μαζί και κυρίως με το Tiko Tok. Το ότι ήρθατε ως τη Φολέγανδρο μαζί, δεν σημαίνει πως οφείλεις να ασχολείσαι πενήντα ώρες το εικοσιτετράωρο μαζί του. Αν το ξέχασες, είναι και εαυτός σου εδώ. Ασχολήσου λίγο με σένα και με όσα θα ήθελες εσύ να κάνεις στο νησί και άστον να σε ψάξει.

*Αντί να τρώγεσαι όλη μέρα και να κατεβάζεις μούτρα που το μάτι του καρφώνεται σε ό,τι ωραίο κυκλοφορεί, να σε πληροφορήσω πως τα μάτια υπάρχουν για να κοιτάνε το ωραίο. Αν θες να καρφωθούν στα δικά σου κάλλη, φρόντισε από πριν και όχι, αυτό δεν είναι καθόλου σεξιστικό. Γέμισε τη βαλίτσα σου με μια μίνι καινούργια γκαρνταρόμπα-βιτρίνα, έτσι ώστε να του εμφανίσεις την εικόνα σου ολοκαίνουργια και όπως δεν την έχει ξαναδεί και κυρίως, πλάσαρε το περιτύλιγμα με ένα ανανεωμένο εσωτερικό. Αν σε ξέρει για γκρινιάρα, κόψε τη γκρίνια. Αν σε ξέρει για ντροπαλούλα, βγάλε από μέσα σου τη μοιραία γυναίκα. Αν σε ξέρει για αποφασιστική, πάψε να το παίζεις αρχηγός του γκρουπ και να παίρνεις αποφάσεις για το ποια ταβέρνα θα τιμήσετε σήμερα το βράδυ. Η έκπληξη, η ανατροπή στο σενάριο, το σασπένς είναι το μυστικό της κάθε επιτυχημένης ταινίας. Γίνε ο Κόπολα της σχέσης σου!

*Αντί να καταστρώνεις σχέδια για το τι ώρα θα ξυπνήσετε, τι ώρα θα πάτε στην παραλία, τι ώρα θα πάρετε των οματιών σας και τι ώρα ακριβώς θα κινήσετε για την ταβέρνα της κυρα-Μαριώς, κάνε διακοπές. Κοινώς κατέβασε το διακόπτη και άσε τη μέρα να σε παρασύρει μαζί του στο άγνωστο. Εν ανάγκη, άσε εκείνον να ρυθμίσει το παιχνίδι και αφέσου με εμπιστοσύνη στα χέρια του. Έτσι δεν θα έχει να σου προσάψει τίποτα αν το ενοικιαζόμενο που διάλεξες σας προκύψει κοτέτσι, ούτε αν η παραλία της Τρυπητής που λύσαξες να επισκεφτείς ήταν τίγκα στο βράχι και όχι στην ψιλή άμμο. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, κάτι τέτοιες ανουσιότητες χαλούν το κλίμα των διακοπών και κάνουν τα ζευγάρια από δυο χωριά χωριάτες.

*Η ρουτίνα και το σεξ δεν είναι ακριβώς φίλοι. Και μέσα στη δίνη των επαγγελματικών και λοιπών υποχρεώσεων, δύσκολο να κρατήσεις τη μοιραία φλόγα μια εργάσιμη καθημερινή με το πρωινό ξύπνημα να σου τρίζει απειλητικά τα δόντια. Ωστόσο, ένα καλό σεξ αξίζει όσο ένας ποταμός κουβέντες και σε ανεβάζει στον διπλό παράδεισο με υπερηχητικό ασανσέρ. Κοινώς, άσε τα λόγια και πέρνα στις πράξεις. Στις πράξεις, όμως, εκείνες που δεν έχετε συνηθίσει ως τώρα. Γέμισε τις βαλίτσες σου με όλες τις φαντασιώσεις που κάπου ξεχάστηκαν στη δίνη του κοινού σας χρόνου. Να είσαι βέβαιη πως η σχέση σας θα αναστηθεί σαν το Λάζαρο και πως θα υπογράψετε παρέα το συμβόλαιο μιας καινούργιας, καυτής αρχής.

*Το νησί θα χαρεί πολύ να σας φέρει πιο κοντά, αν βέβαια, του δώσετε κι εσείς την ευκαιρία. Αντί να τριγυρνάτε όλη μέρα από την ξαπλώστρα στο καφέ και από κει στην ταβέρνα και πάλι πίσω, ξύνοντας τα νύχια σας για καυγά, καταστρώστε τα σχέδια της Ντόρας της Εξερευνήτριας: προσκύνημα στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, βαρκάδα στο απέναντι ερημονήσι, οδοιπορία στο κάστρο, εκδρομή στην «άλλη» Σκόπελο. Οι κοινές καινούργιες εικόνες, οι απρόσμενες συναντήσεις και τα τοπία, θα γίνουν μια μοιρασμένη κοινή εμπειρία που θα σας ενώσει με τη μαγεία της.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice