Οι διακοπές των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα
© Unsplash+ in collaboration with Getty Images
Σχεσεις

Διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά: Τα υπέρ και τα κατά

Ο ρόλος τους στην οικογένεια και η σημασία για τα παιδιά

Οι διακοπές των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Καλοκαιράκι και η μεγαλύτερη έννοια των γονιών είναι πως θα απασχοληθούν τα παιδιά τους τώρα που τα σχολεία έκλεισαν. Ακόμη κι αν το παιδί πάει κατασκήνωση ή σε κάποιο summer camp, δεν αρκεί. Κάπου εκεί εμφανίζονται οι σωτήρες σας, ο παππούς και η γιαγιά. Αν έχετε παππού και γιαγιά σε χωριό και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με τα εγγόνια τους τότε είστε από τους τυχερούς. Το παιδί σας είναι σε καλά χέρια κι εσείς νιώθετε ανακούφιση γιατί εκτός από την καλοπέραση που θα έχει το παιδί σας, δεν θα σας φύγει άλλη μια περιουσία για επιπλέον κατασκηνώσεις, νταντάδες κτλ.

Διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά: Τα υπέρ και κατά για τα παιδιά και τους γονείς

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα καλοκαίρια που οι γονείς μου με άφηναν στη γιαγιά για να περάσω 2 βδομάδες μαζί της, δίπλα στην θάλασσα, κάνοντας ντους στην αυλή με το λάστιχο και τρώγοντας παγωτά χωρίς σταματημό. Ανυπομονούσα κάθε χρόνο για εκείνες τις ημέρες και μόλις τα σχολεία έκλειναν άρχιζα να ετοιμάζω την βαλίτσα μου για τις ημέρες μαζί με την γιαγιά. Είναι αναμνήσεις που ριζώνουν στην ψυχή ενός παιδιού και ναι θέλω και τα δικά μου παιδιά να ζήσουν τις ίδιες στιγμές.

Ωστόσο όπως όλα στη ζωή έτσι και οι διακοπές με τον παππού και την γιαγιά έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων στην οικογένεια είναι ιδιαίτερος και ουσιαστικός για τα παιδιά. Δημιουργούν την αίσθηση της ασφάλειας όταν οι γονείς λείπουν και ταυτίζονται με ευχάριστες και ξέγνοιαστες στιγμές. Τι γίνεται όμως όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες ξεπερνούν τα όρια και ίσως κακομαθαίνουν λίγο παραπάνω τα εγγόνια τους; Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο ή μήπως τελικά οι διακοπές με τον παππού και την γιαγιά θα φέρουν εντάσεις στην οικογένεια;

Τα υπέρ

Οι διακοπές στο σπίτι των παππούδων θα δώσουν στο παιδί την ασφάλεια που χρειάζεται μακριά από τους γονείς του. Το παιδί θα έχει την απεριόριστη φροντίδα, το ζεστό του φαγητό, το καθαρό του κρεβάτι όλο το κανάκεμα που χρειάζεται και που οι παππούδες το προσφέρουν απλόχερα. Η αγάπη της γιαγιάς και του παππού είναι δεδομένη και το παιδί το ξέρει και το απολαμβάνει. Επιπλέον οι γονείς είναι καθησυχασμένοι ότι το παιδί τους είναι στα καλύτερα χέρια και μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από αυτό του να γνωρίζεις ότι το παιδί σου περνάει υπέροχα μακριά σου και είναι ασφαλές.

Τα κατά

Υπάρχουν περιπτώσεις που δημιουργούνται συγκρούσεις και εντάσεις ανάμεσα στους παππούδες και στους γονείς του παιδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές οι γονείς δίνουν κάποιες «οδηγίες» στους παππούδες όπως για παράδειγμα το συχνότερο «μην του δίνεις πολλά γλυκά». Ποιος παππούς όμως μένει πιστός σε αυτό; Κανείς και φυσικά δώστου παγωτά, τσίχλες και καραμέλες σε καθημερινή βάση χωρίς σταματημό. Ή κάποιες φορές η γιαγιά ξέρει καλύτερα να κοιμίζει το νήπιο λέγοντας του 134 παραμύθια πριν κοιμηθεί ενώ η οδηγία της μαμάς είναι διάβασμα ενός παραμυθιού και ύπνος. Έτσι οι παππούδες αγνοούν τις οδηγίες των γονιών για την διατροφή ή τις ώρες ύπνου με αποτέλεσμα τον πόλεμο μεταξύ τους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία τότε θυμηθείτε πως ο διάλογος και η κατανόηση είναι τα όπλα για να βρίσκουμε λύσεις.

Ζυγίστε λοιπόν, τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε αν θα στείλετε τα παιδιά σας στον παππού και στην γιαγιά. Αν με ρωτάς τι θα έκανα εγώ, θα σου πω πως η μικρή Σοφία μέσα μου λέει, πως αξίζει και με το παραπάνω!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice