Sensory ή Messy Play: Τι είναι το αισθητηριακό παιχνίδι - 7 λόγοι για να το δοκιμάσουν οι νέοι γονείς με το μωρό τους
© Unsplash+ in collaboration with Getty Images
Σχεσεις

7 λόγοι για να δοκιμάσεις με το μωρό σου το messy play

Τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού είναι πάρα πολλά

Sensory ή Messy Play: Τι είναι το αισθητηριακό παιχνίδι - 7 λόγοι για να το δοκιμάσουν οι νέοι γονείς με το μωρό τους

Εάν έχετε γίνει πρόσφατα γονείς ή αν ετοιμάζεστε να καλωσορίσετε το παιδάκι σας στον κόσμο, τότε σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο «αισθητηριακό παιχνίδι» ή αλλιώς Sensory / Messy play.

Όταν έγινα για πρώτη φορά μαμά, 11 χρόνια πριν, το sensory play δεν ήταν τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια κάποιες μαμάδες που ήταν πιο ψαγμένες, είχαν αρχίσει δειλά δειλά να δοκιμάζουν νέους τρόπους να απασχολήσουν το μωρό τους, πέρα από την κλασσική κουδουνίστρα ή το βρεφικό γυμναστήριο. Κι όσο κι αν μου άρεσε να βλέπω μωρά να πασαλείβονται με μακαρόνια, φρούτα κτλ δεν τολμούσα να το δοκιμάσω στην κόρη μου. Γιατί, περισσότερο απ' όλα ήθελα ένα σπίτι καθαρό και όσο γίνεται μαζεμένο. Στην περίπτωση του αισθητηριακού παιχνιδιού πρέπει να γνωρίζεις ότι για κάποιες ώρες θα πρέπει να ανεχτείς την ακαταστασία. Αυτό οφείλω να στο επισημάνω γιατί αν είσαι clean freak, τότε το sensory play δεν είναι για εσένα. Όταν γέννησα την δεύτερη κόρη μου κι έπειτα την τρίτη, τότε κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι το messy play και πόσο μικρή σημασία έχει η ακαταστασία μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Sensory / Messy Play: Τι σημαίνει ο όρος «αισθητηριακό παιχνίδι»

Τι είναι όμως το αισθητηριακό παιχνίδι; Εν ολίγοις, το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ένα συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού που έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει τις αισθήσεις των παιδιών. Τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού είναι πάρα πολλά, από την γλωσσική ανάπτυξη μέχρι και την αποβολή του άγχους. Όταν τα μωρά και τα μικρά παιδιά συμμετέχουν σε κάποιο αισθητηριακό παιχνίδι, εξερευνούν όχι μόνο διαφορετικές υφές αλλά και χρώματα, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις, κάτι που τα βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Με απλά λόγια σκοπός του αισθητηριακού παιχνιδιού είναι το ελεύθερο παιχνίδι, η εξερεύνηση, η μάθηση και η θεραπεία.

Το αισθητηριακό παιχνίδι θεωρείται ζωτικής σημασίας στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς έχει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Εδώ θα βρεις μερικούς βασικούς λόγους για τους οποίους το αισθητηριακό παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό.

  1. Διεγείρει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το αισθητηριακό παιχνίδι διεγείρει τον εγκέφαλο, δημιουργώντας συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, στην κριτική σκέψη και στην λήψη αποφάσεων.

  1. Βοηθά στην αισθητηριακή ολοκλήρωση

Συμμετέχοντας σε αισθητηριακές δραστηριότητες, όπως να αισθάνονται διάφορες υφές από φαγητά και όχι μόνο, τα παιδιά μαθαίνουν να επεξεργάζονται αισθητηριακές πληροφορίες από το περιβάλλον τους. Αυτό τα βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους και να ανταποκριθούν σε αισθητηριακά ερεθίσματα.

  1. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη της γλώσσας

Το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν νέο λεξιλόγιο, να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και να αναπτύξουν την ικανότητα να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

  1. Ενθαρρύνει την λεπτή κινητικότητα

Η εξερεύνηση διαφορετικών υλικών κατά τη διάρκεια του αισθητηριακού παιχνιδιού υποστηρίζει την ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, όπως η επιδεξιότητα των δακτύλων και ο συντονισμός χεριού, ματιού.

  1. Ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη

Όταν παίζεται μαζί με άλλα παιδιά ίδιας ηλικίας, προσφέρει ευκαιρίες στα παιδιά να εναλλάσσονται και να συνεργάζονται με άλλα παιδάκια ενώ ενισχύει τη συναισθηματική ανάπτυξη και την δημιουργικότητα.

  1. Βοηθά στη χαλάρωση και την ηρεμία

Το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση στα παιδιά, βοηθώντας τα να χαλαρώσουν, να μειώσουν το άγχος και πολλές φορές να εκτονώσουν την ενέργειά τους.

Μετά από όλα τα παραπάνω, ακόμη το σκέφτεσαι; Ακόμη κι αν βρίσκεις μακαρόνια σε όλο το σπίτι για περισσότερο από ένα μήνα, αξίζει να το δοκιμάσεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice