Ανήκεις στους DINKS; Ένα ζευγάρι, 0 παιδιά, διπλό εισόδημα (ok, κι ένα κατοικίδιο)
© Unsplash+ In collaboration with Elisabeth Jurenka
Σχεσεις

Ανήκεις στους DINKS; Ένα ζευγάρι, 0 παιδιά, διπλό εισόδημα (ok, κι ένα κατοικίδιο)

Το τι ορίζει ο καθένας μας ως οικογένεια είναι προσωπική του υπόθεση

DINKS και DINKWADS: Τα ζευγάρια που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, με κατοικίδιο και διπλό εισόδημα

Τι είναι οικογένεια; Πολλοί έχουν αποπειραθεί τελευταία να δώσουν έναν ορισμό στον πιο ισχυρό θεσμό της κοινωνίας μας. Από το πατέρας- μητέρα- παιδί, σε πατέρας- παιδί, σε μητέρα παιδί, σε παιδί- γιαγιά- παππούς, σε μπαμπάδες-παιδί, μαμάδες- παιδί …και αυτό μπορεί να συνεχιστεί για ολόκληρες παραγράφους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δομή της οικογένειας, το τι σημαίνει οικογένεια, έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές.

Εάν έχεις TikTok, σίγουρα βλέπεις κατά καιρούς διάφορα trends που μπαίνουν στη ζωή μας και ίσως κάπου έχεις πετύχει το αρκτικόλεξο DINK. Όταν η Chaitra Yangandul έφτιαξε ένα reel στον λογαριασμό της στο Instagram, δεν περίμενε ποτέ πως θα έφτανε τις 6.000.000 προβολές! Στο reel, εκείνη και ο σύντροφός της, Sunkist Mehta, που μαζί δημιούργησαν το Mad Over Exploring, έφτιαξαν ένα μοντάζ από τον μήνα του μέλιτός τους στις Μαλδίβες.

Για τον ήχο του βίντεο, δεν επέλεξαν κάποιο ρομαντικό τραγούδι αλλά χρησιμοποίησαν τη φωνή μιας άλλης δημιουργού ονόματι Ness Baker, η οποία έλεγε τα εξής: «Μόλις έμαθα τη φράση DINK που σημαίνει διπλό εισόδημα χωρίς παιδιά, και είπα, “Ακούγεται πολύ καλό!”», λέει αρχικά η Baker στο voiceover. Το αρχικό βίντεό της (5,7 εκατομμύρια προβολές στο Instagram και διπλάσιες από αυτές στο TikTok) δείχνει την ίδια και τον σύντροφό της να περνούν την καθημερινότητά τους - να ψωνίζουν, να στρώνουν το κρεβάτι, να βγάζουν το κατοικίδιό τους βόλτα. Σε κάποιο σημείο του reel η Chaitra και ο Sunkist διέκοψαν το αρχικό voice over και συμπλήρωσαν: «Και μετά ακούσαμε τη φράση DINKWAD, που σημαίνει διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά, με σκύλο. Αδερφέ, που υπογράφω;!»

Το DINK και το DINKWAD δεν υπονοεί ότι στο ζευγάρι υπάρχει κάποιου είδους οργανικό κώλυμα για την απόκτηση παιδιού. Εδώ μιλάμε για ξεκάθαρη επιλογή. Το 1978 το περιοδικό Time με τίτλο «Here come the DINKs» ξεκινάει με αυτή την «ανθρωπολογική» περιγραφή: τα μέλη αυτού του πρόσφατου είδους, μπορεί κανείς να τα εντοπίσει μετά τις 21:00 σε γκουρμέ μπιστρό, να φορούν Burberry, να πίνουν ακριβό κρασί ή να τσιμπούν ένα κρύο γεύμα. Στο parking αφήνουν τις BMW τους, μιλούν στα τεράστια κινητά τους και κατευθύνονται στα ντιζαϊνάτα σπίτια τους που βρίσκονται στα προάστια». Αργόσχολοι … μαϊντανοί με λίγα λόγια όσοι αποφασίζουν να μην έχουν παιδιά;

@followourcompass

#weredinks were dinks we get to potentially offend all our friends and family with kids 🙈😂 #dinks duel income no kids #kidfree #dinklife #kidfreelife #couplecomedy #parody

♬ original sound - Travel Creator | UGC

Στα δικά μας, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως οι μηνιαίες δαπάνες ενός ζευγαριού χωρίς παιδί (το 2022) ήταν περίπου 1.340€. Ένα ζευγάρι που αποφασίζει να κάνει παιδί ανεβάζει τα έξοδά του κατά 1.000€ κι έτσι κάπου μέσα στην καραντίνα τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα κι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν αυτοσκοπό τους την τεκνοποίηση. Σύμφωνα πάλι με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε κι άλλο η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα το 2022. Τα ποσοστά  μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά, το 47,4 % έχει ένα παιδί, σχεδόν το 37% έχει 2 παιδιά και το 15,7% 3 παιδιά. Αντίθετα οι γάμοι το 2022 ανήλθαν σε 43.355 (21.381 θρησκευτικοί και 21.974 πολιτικοί), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,4% σε σχέση με το 2021. Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 13.157, παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε σύγκριση με το 2021 που ήταν 11.550. Στα σύμφωνα συμβίωσης του 2022 περιλαμβάνονται 394 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 113 μεταξύ γυναικών.

Τι σημαίνει αυτό για την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια; Ότι την πολεμούν; Ότι εξαφανίζεται; Μάλλον απλά κάποιοι αποφάσισαν πως μπορούν να ζουν όπως τους αρέσει, όπως τους βολεύει, χωρίς να αναγκάζονται να ακολουθούν την παράδοση και να κάνουν παιδιά. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα ακόμα και οι πρόσφατες γενιές είναι τρομερά προσκολλημένες στην ιδέα να δημιουργήσουν οικογένεια και να αφήσουν απογόνους.

Πρακτικά, βέβαια, ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει πολλά έξοδα. Ένα ζευγάρι πρέπει να ξοδεύει τον μήνα για να συντηρήσει ένα μόνο παιδί 2.385€. Κι ενώ οι DINKs κανονίζουν ταξίδια, ψώνια, μένουν σε σπίτια που μπορεί να είναι πιο καλά, όσοι έχουν παιδιά πρέπει να ισορροπήσουν τα μηνιαία τους έξοδα ανάμεσα στα έξοδα του σπιτιού (τα οποία αν βρίσκονται στο νοίκι, είναι αρκετά αυξημένα) και του παιδιού το οποίο χρειάζεται παιχνίδια, ποδόσφαιρο, μπαλέτο, καράτε, πιάνο, μαθήματα, κέντρα διαβάσματος, ιδιαίτερα, βιβλία, ρούχα…

Δεν είναι σαφές αν το «happily ever after» κάποιων ανθρώπων έρχεται σε σύγκρουση με τους κοινωνικούς κανόνες και τη βιολογική τάξη των πραγμάτων που ορίζουν πως πρέπει να αφήσεις απόγονο να εξασφαλιστεί το μέλλον. Μελέτες δείχνουν πως ζευγάρια χωρίς παιδιά, παρόλο που είναι μειοψηφία, αυξάνονται σε ποσοστό κάθε χρόνο παγκοσμίως. Το φαινόμενο είναι πράγματι παγκόσμιο και μάλιστα δεν αφορά αποκλειστικά τις χώρες του δυτικού κόσμου αλλά και χώρες όπως η Ινδία. Για παράδειγμα εξετάζοντας την απογραφή του 2011 (την τελευταία διαθέσιμη παν-ινδική έρευνα), ένα άρθρο του 2014 στους The Economic Times ανέφερε ότι «ο τρόπος ζωής των DINK είναι διαδεδομένος σχεδόν στο 42% των διμελών αγροτικών οικογενειών σε σύγκριση με μόλις 22 % των αστικών οικογενειών».

Το τι ορίζει ο καθένας μας ως οικογένεια είναι προσωπική του υπόθεση. Κανένα είδος οικογένειας δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο από το άλλο. Την οικογένεια δεν την ορίζουν τα μέλη τα οποία την αποτελούν αλλά η αγάπη.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice