Γιορτή της Μητέρας: Μερικά πράγματα που δεν γνώριζες για την πιο «γλυκιά» γιορτή του κόσμου
© Jon Tyson / Unsplash
Σχεσεις

Γιορτή της Μητέρας: Μερικά πράγματα που δεν γνώριζες για την πιο «γλυκιά» γιορτή του κόσμου

Τι δώρο θα εκτιμήσει περισσότερο η μαμά μας;

Γιορτή της Μητέρας: Μερικές πληροφορίες για την πιο «γλυκιά» κινητή γιορτή του κόσμου

«Κινητή» γιορτή
Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος θα είναι η 12η Μαΐου. Στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, η γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται τον Μάρτιο, 10 Μαρτίου τη φετινή χρονιά, στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, τον Μάιο. Στην Ταϊλάνδη, γιορτάζεται τον Αύγουστο, την ημέρα των γενεθλίων της (τωρινής) βασίλισσας της χώρας…

Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά
Περισσότερες από 122 εκατομμύρια κλήσεις γίνονται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία εκείνη την Κυριακή του χρόνου, μια αύξηση του αριθμού των τηλεφωνικών κλήσεων κατά 37%, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη Κυριακή.

Γιορτή της Μητέρας: Μερικά πράγματα που δεν γνώριζες για την πιο «γλυκιά» γιορτή του κόσμου
© Karolina Bobek / Unsplash

Τα ανθοπωλεία έχουν την τιμητική τους
Μετά τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που βρίσκεται στην κορυφή και τα Χριστούγεννα που ακολουθούν, η Γιορτή της Μητέρας είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως για την αγορά λουλουδιών και φυτών. Στη γενικότερη εικόνα, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των λουλουδιών που αγοράζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αντιστοιχούν στην ημέρα της Γιορτής της Μητέρας.

Πρώτοι…οι αρχαίοι έλληνες
Οι αρχαίοι Έλληνες διοργάνωναν κάθε άνοιξη γιορτές προς τιμήν της Ρέας, κόρης της Γαίας και του Ουρανού. Η Ρέα ήταν η θεά της  γονιμότητας, της μητρότητας και της αναπαραγωγής. Η αρχαία ιστορία λέει πως η Ρέα γέννησε τα παιδιά της με τοκετό και τα θήλασε με μητρικό γάλα.

Γιορτή της Μητέρας: Μερικά πράγματα που δεν γνώριζες για την πιο «γλυκιά» γιορτή του κόσμου
© Annie Spratt / Unsplash

Η λέξη «μαμά» ανήκει στη γλώσσα των μωρών
Ο πρώτος ήχος που μπορούν να κάνουν τα μωρά είναι το «μα», γι’ αυτό και σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου η λέξη μητέρα ξεκινάει με το γράμμα «μ» ή αποτελεί, έστω, μικρές παραλλαγές του «μα».  

Το «αγόρι της μαμάς»
Υπολογίζεται πως οι άντρες ξοδεύουν περίπου 35% περισσότερα χρήματα για τη μαμά τους απ’ ότι για τις «άλλες» γυναίκες της ζωής τους.

«Χαλάλι» της
Το 2007, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείας, ξοδεύτηκαν περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε δώρα για τη «μητέρα». Το 2023, ξεπέρασαν τα 35,7 δις.

Το Top 3
Στη λίστα των δώρων που αρέσει στις μητέρες να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη μέρα, πρώτα έρχονται τα λουλούδια, μετά τα κοσμήματα και ακολουθούν τα γλυκά.

Γιορτή της Μητέρας: Μερικά πράγματα που δεν γνώριζες για την πιο «γλυκιά» γιορτή του κόσμου
© Andrej Lisakov / Unsplash

Αυτό που αξίζει περισσότερο, κοστίζει λιγότερο
Μια κάρτα, όμως, συγκινεί εξίσου (ίσως και περισσότερο). Είτε χειροποίητη, είτε διαλεγμένη από ένα κατάστημα με τη σκέψη τους σε εκείνη, οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους δείχνουν στη μαμά την αγάπη τους με μια κάρτα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 65% των καρτών στην αγορά, πωλούνται 5 ημέρες πριν την ημέρα της μητέρας.

Μαμάδες είναι…
Και οι γιαγιάδες και οι αδερφές μας και οι πεθερές (!). Ο μέσος όρος αγοράζει περισσότερες από μια κάρτες εκείνη την ημέρα για να τιμήσει όλες τις «μαμάδες» της ζωής του.

Όταν οι γυναίκες διαμαρτύρονταν κατά του πολέμου
Η Γιορτή της Μητέρας ήταν αρχικά μια ημέρα διαμαρτυρίας των γυναικών κατά του πολέμου. Η κοινωνική ακτιβίστρια Julia Ward Howe ήταν εκείνη που είχε την ιδέα της γιορτής της Μητέρας, στο τέλος του εμφυλίου των Ηνωμένων  Πολιτειών. Η «εκδοχή» της Howe βέβαια διέφερε πολύ από τις ζεστές αγκαλιές, τα φιλιά και τα λουλούδια του σήμερα. Η Howe οραματίστηκε μια Γιορτή (της Μητέρας) για την Ειρήνη, στην οποία οι γυναίκες θα διαμαρτύρονταν κατά του πολέμου. Κάποιες ομάδες γυναικών παραμένουν πιστές στο αρχικό όραμα της Howe και επιλέγουν να γιορτάσουν αυτή την ημέρα για αυτό τον σκοπό. Μια από τις διασημότερες «εορταστικές» εκδηλώσεις οργανώθηκε έξω από τη βιβλιοθήκη Lawrence Livermore του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 1982 όπου ένα τεράστιο πλήθος γυναικών συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Άννα Τζάρβις «καθιέρωσε» τη Γιορτή της Μητέρας όπως την ξέρουμε σήμερα
Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1900 όταν η Anna Jarvis έπεισε το αμερικανικό κογκρέσο να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γιορτή της Μητέρας, ιδρύοντας τη Διεθνή Ένωση για τη Γιορτή της Μητέρας, και κατοχυρώνοντας επιπλέον τις φράσεις «Ημέρα της Μητέρας» και «δεύτερη Κυριακή του Μαΐου». Η Jarvis εμπνεύστηκε από τη δική της μητέρα, την Ann Jarvis, η οποία, στη δίνη του αμερικανικού εμφυλίου, είχε ζητήσει να καθιερωθεί η «Ημέρα Εργασίας των Μητέρων» ώστε, έστω και για λίγο, να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους στρατιώτες και των δυο πλευρών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Woodrow Wilson έκανε τη Γιορτή της Μητέρας επίσημη γιορτή το 1914
Αφού πείστηκε από την Άννα Τζάρβις, ο πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον κήρυξε επίσημα τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας. Στην πρώτη του σχετική διακήρυξη, ο Ουίλσον δήλωνε ότι η γιορτή αυτή προσέφερε την ευκαιρία να «εκφράσουμε δημόσια την αγάπη και τον σεβασμό μας για τις μητέρες της χώρας μας», σύμφωνα με το History.com.

Και μετά ήρθαν οι «μπίζνες»
Λιγότερο από μια δεκαετία αφότου πάλεψε με τόσο πείσμα για να την κάνει πραγματικότητα, η Anna Jarvis άρχισε να νοιώθει αποστροφή και περιφρόνηση για τη γιορτή που εκείνη έκανε τόσο δημοφιλή. Είχε αρχίσει να γίνεται πολύ «εμπορική». Μίλησε με οργή για την εμπορευματοποίησή της σημαντικής αυτής ημέρας, ζήτησε την κατάργησή της και συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας από τις διαμαρτυρίες της για την εξέλιξη αυτή, το 1948.

Γιορτή της Μητέρας: Μερικά πράγματα που δεν γνώριζες για την πιο «γλυκιά» γιορτή του κόσμου
© Edward Howell / Unsplash

Με ένα γαρύφαλλο
Μπορεί σήμερα οι ανθοπώλες να φτιάχνουν τα πιο όμορφα μπουκέτα από απίθανα λουλούδια για τη «μητέρα», αλλά το λουλούδι που έχει παραδοσιακά συνδεθεί με τη γιορτή, είναι το ταπεινό γαρύφαλλο. Η Άννα Τζάρβις, η γυναίκα που κατάφερε να κάνει τον αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίσει επίσημα τη Γιορτή της Μητέρας, ήταν εκείνη που άρχισε να φορά πρώτη ένα γαρύφαλλο για να τις τιμήσει. Το κόκκινο και το ροζ γαρύφαλλο σήμαινε πως η μητέρα ήταν ζωντανή, ενώ το λευκό θα τιμούσε εκείνες που είχαν πεθάνει.

Η «ανώτατη» τιμή
Στη Γαλλία του 1900 συνήθιζαν να απονέμουν μετάλλια στις πολύτεκνες μητέρες ως αναγνώριση του τεράστιου και «επίπονου» έργου τους και ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθειά τους στην αριθμητική «αποκατάσταση» ενός αποδεκατισμένου από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πληθυσμού.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice