Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα με τσάντα Dior
Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα με τσάντα Dior © Getty Images/ Princess Diana Archive
Shopping

Οι 5 εμβληματικές τσάντες που δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα

Δημιουργήθηκαν δεκαετίες πριν, φοριούνται πιο πολύ από ποτέ σήμερα και η επενδυτική τους αξία σίγουρα κερδίζει το ενδιαφέρον

Οι 5 πιο εμβληματικές τσάντες όλων των εποχών: Ποιες είναι και πώς θα τις αποκτήσεις.

Το πιο υπέροχο αλλά συνάμα εκνευριστικό πράγμα στη μόδα του σήμερα, είναι ότι super hot κομμάτια μετατρέπονται σε παλιά και ξεπερασμένα μέχρι να πεις «oversized ψάθινο καπέλο» (βλέπε Labomba από Jacquemus). Μα όταν πρόκειται για τσάντες, η πιο σοφή κίνηση είναι να επενδύσεις σε μια διαχρονική επιλογή που θα κρατάς στα χέρια σου για αρκετό καιρό. Υπάρχει μια τάση προς σε αυτή την λογική με τους fashion enthusiasts να πουλούν και να αγοράζουν από δεύτερο χέρι διαχρονικές τσάντες όπως η Chanel 2.55. Η αξία της ανεβαίνει διαρκώς (21% τον περασμένο χρόνο) λόγω των τεχνικών κατασκευής της και της κληρονομιάς που κουβαλάει, καθιστώντας την ως μια οικονομική επένδυση μεγαλύτερη και από μια πλάκα χρυσού.

Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε ένα top 5 αποτελούμενο από τις πιο εμβληματικές και διαχρονικές τσάντες, με την κάθε μια να έχει τη δίκη της εποχή και ιδιαίτερη ιστορία. Κρατήθηκαν από celebrities και οφείλουν το όνομα τους ακριβώς στις κατόχους τους. Κάποιες τσάντες από αυτές μετρούν μέχρι και εκατό χρόνια ζωής χωρίς να έχουν φύγει ποτέ από τη μόδα, με επανεκτελέσεις που τις κρατούν σε σύγχρονο ύφος και με ένα τεράστιο εύρος υλικών, χρωμάτων και παραλλαγών.

1. Chanel «2.55»

Η Camilla Deterre με τσάντα Chanel
Η Camilla Deterre με τσάντα Chanel

Δεν χρειάζεται καμία εισαγωγή για την Chanel 2.55. Είναι χωρίς αμφιβολία η πιο αναγνωρίσιμη τσάντα του κόσμου και η πρώτη τσάντα ώμου, όταν δημιουργήθηκε το 1955 από την θρυλική Gabrielle (Coco) Chanel.Πολλοί πιστεύουν ότι η 2.55 ήταν η πρώτη τσάντα που σχεδίασε ποτέ η Chanel, όμως η πρωτιά αυτή ανήκει σε ένα άλλη τσάντα που κυκλοφόρησε το 1929 και η οποία κρατιόταν φυσικά στο χέρι, όπως πρόσταζε η τότε εποχή. «Κουράστηκα να κρατάω τις τσάντες μου στο χέρι χάνοντας τες, έτσι πρόσθεσα ένα λουράκι για να τις κρεμάω στον ώμο μου» εξομολογήθηκε η σχεδιάστρια για την καινοτόμα της ιδέα. Η Chanel 2.55 πήρε το όνομα της από την ημερομηνία της δημιουργίας της, Φεβρουάριος του 55 και φέρει αρκετές αναμνήσεις από την ζωή της Chanel. Κάποιες από αυτές είναι η μπορντώ επένδυση της, από το χρώμα της στολής που φορούσε η ίδια στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε. Η αλυσίδα που μοιάζει με αυτές που περνούσαν οι μοναχές τα κλειδιά τους. Η κρυφή εσωτερική τσέπη προοριζόταν για τα ραβασάκια αγάπης. Λέγεται ότι η διάσημη καπιτονέ της ραφή είναι εμπνευσμένη από την μεγάλη αγάπη της σχεδιάστριας για την ιππασία δεδομένου ότι τα καπιτονέ υφάσματα φοριόντουσαν αποκλειστικά από τα αγόρια που δούλευαν στους σταύλους. Αργότερα στα 80s, ο Karl Lagerfeld αποφάσισε να αλλάξει την απλή «mademoiselle» κλειδαριά της 2.55 με την χαρακτηριστική «CC» κλειδαριά που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Το όνομα της τσάντας άλλαξε σε Classic flap bag και φαίνεται να υπάρχει ένας άτυπος διαχωρισμός μεταξύ των δύο μοντέλων. Για τους περισσότερους όμως η τσάντα είναι μία. Η 2.55 είναι μια τσάντα με ιστορία, απόλυτα φτιαγμένη για να περνάει από γενιά σε γενιά και από ότι δείχνουν τα στατιστικά, είναι το πιο επενδυτικά υποσχόμενο αξεσουάρ της μόδας του τώρα.

Chanel τσάντα
Chanel

Επίσημο εύρος τιμών: Από 3350€(squaremini) έως 7.100€ (maxi)


2. Dior «Lady dior»

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα με τσάντα Dior ©Getty Images/ Princess Diana Archive
Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα με τσάντα Dior ©Getty Images/ Princess Diana Archive

Η γέννηση της εμβληματικής τσάντας Lady Dior πραγματοποιήθηκε το 1995, όταν η πριγκίπισσα Diana επισκέφτηκε την έκθεση τέχνης Cézanne στο Grand Palais του Παρισιού. Εκεί, η πρώτη κυρία της Γαλλίας Bernadette Chirac υποδέχθηκε την fashion icon πριγκίπισσα με ένα δώρο συμβολικό προς την γαλλική κομψότητα, μια τσάντα Lady Dior. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το όνομα της ήταν Chouchou (αγαπημένη στα γαλλικά) και ο θρύλος λέει ότι η συγκεκριμένη τσάντα, κατασκευάστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος, μέσα σε ένα βράδυ προς τιμήν της πριγκίπισσας. Η Diana λάτρεψε την τσάντα και την παρήγγειλε σε κάθε χρώμα που υπήρχε μη παραλείποντας να την κρατάει συχνά σε σημαντικές της εμφανίσεις. Τον Ιανουάριο του 1996 η τσάντα διατίθεται στα καταστήματα και εξαντλείται μέσα σε λίγες ώρες. Ο Οίκος της δίνει το LadyD τιμώντας τον τίτλο της Ντιάνα ως Lady Diana Spencer.Η Diana μπορεί να έκανε την τσάντα γνωστή, αλλά το μυστικό που κράτησε την LadyD στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια κρύβεται στα ποιοτικά υλικά κατασκευής της και στην iconic cannage ραφή της. Το μοναδικό αυτό μοτίβο ραφής είναι εμπνευσμένο από τις καρέκλες του Ναπολέοντα του 3ου, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε ένα show του Dior το 1947. Κάθε τσάντα χρειάζεται 8 ώρες για να φτιαχτεί από τα χέρια εξειδικευμένων τεχνιτών, ενώνοντας και ράβοντας με δεξιοτεχνία, 140 μικρά κομμάτια δέρματος τα οποία δίνουν αυτό το όμορφο εφέ. Ακόμα και το charm της τσάντας με τα 4 γράμματα «Dior» φτιάχνεται στο χέρι. Σήμερα τη Lady Dior μπορεί κανείς να την βρει σε ένα μεγάλο εύρος μεγεθών και χρωμάτων και αν η ιδέα του να κρατάς στο χέρι σου ένα έργο τέχνης σου φαίνεται ελκυστική, το Dior Lady Art Project είναι κάτι που πρέπει να δεις. Η creative director του οίκου Maria Grazia Chiuri, καλεί 10 καλλιτέχνες από όλο το κόσμο για να «ερμηνεύσουν» εκ νέου και χωρίς περιορισμούς την κλασική τσάντα Lady Dior κάνοντας κάθε τσάντα όχι μόνο artistic, αλλά και ένα εξαιρετικό κομμάτι Haute Couture.

Dior τσάντα
Dior

Επίσημο εύρος τιμών: 3.200€ (mini bag in lambskin) έως 4.400€ (large bag in calfskin)


3. Hermès Birkin

Η ηθοποιός Jane Birkin κρατώντας την χαρακτηριστική τσάντα Hermes ©Getty Images/Marc Piasecki
Η ηθοποιός Jane Birkin κρατώντας την χαρακτηριστική τσάντα Hermes ©Getty Images/Marc Piasecki

Ο Drake τις συλλέγει για την μελλοντική του γυναίκα, ο Kanye έφτιαξε μια ειδικά προσαρμοσμένη από τον καλλιτέχνη George Condo για την πρώην γυναίκα του (Kim Kardashian) και η Victoria Beckham έχει συλλέξει καμία 100 από αυτές και ακόμα μετράει. Χωρίς αμφιβολία θα ήταν δίκαιο να πω ότι η Birkin bag του οίκου Hermès είναι το απόλυτο holy grail των τελευταίων δεκαετιών. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά όλες περιστρέφονται γύρω από την ηθοποιό Jane Birkin, της οποίας η τσάντα ατυχώς άνοιξε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από Παρίσι-Λονδίνο και χύθηκαν έξω όλα τα πράγματα της. Εντελώς τυχαία, δίπλα της καθόταν ο Jean-Louis Dumas, τότε CEO του Hermès. Κατανοώντας ο Dumas τα παράπονα της Jane, έπιασε το μολύβι του και πάνω σε μια χάρτινη αεροπορική σακούλα σχεδίασε την iconic Birkin bag, μια κομψή τετραγωνισμένη τσάντα με πρακτικές τσέπες και ασφαλές κλείσιμο. Αν και λανσαρίστηκε το 1984 πέρασε μια δεκαετία μέχρι να γίνει η chic επιλογή όλων των elites. Σήμερα, 30 χρόνια μετά είναι πιο δύσκολο από ποτέ το να καταφέρει κάποιος να αποκτήσει μια Birkin στη συλλογή του, λόγω της εξωφρενικής τιμής και της τεράστιας λίστας αναμονής. Όχι άδικα φυσικά, αφού για να φτιαχτεί μια τέτοια τσάντα χρειάζονται 48 ώρες δουλειάς (εβδομάδες δηλαδή σε εργατοώρες) από εξειδικευμένους τεχνίτες, οι οποίοι θα την ράψουν, θα την βάψουν και θα την γυαλίσουν με μια εξατομικευμένη διαδικασία για το ανάλογο μοντέλο. Για αυτό και κάθε Birkin δεν είναι ποτέ ολόιδια με μια άλλη. Η αξία της ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο στο 14.2%, με τις συλλεκτικές να είναι κυριολεκτικά πολυτιμότερες και από τον χρυσό. Η ακριβότερη πουλήθηκε σε μια δημοπρασία προς 248.466 ευρώ και ονομάζεται Himalayan. Είναι φτιαγμένη από ένα σπάνιο δέρμα albino κροκόδειλου, με 18 καράτια λευκόχρυσου στις λεπτομέρειες της και με πάνω από 200 διαμάντια για να υπάρχει και μια λάμψη.

Αν και η Jane Birkin πλέον σπάνια κρατάει την γνωστή τσάντα και όταν θα την επιλέξει πάντα την προσαρμόζει «χαλώντας» την με αυτοκόλλητα και μπρελόκ για να μην φαίνεται τόσο σνομπ όπως λέει και εκείνη, η Birkin είναι μια τσάντα που την περιβάλει έντονα ο μύθος και το κύρος. Είναι από τις πρώτες αγορές που θα κάνει κάποιος που έχει πετύχει και θέλει να το δείξει.

Hermes bag
Hermes bag

Επίσημο εύρος τιμών: 6.800€ (Togo Birkin 25) – 8.600€ (Togo Βirkin 35)


4. Gucci Jackie 1961

Η Jackie Kennedy κρατώντας τσάντα Gucci ©Getty Images/ Keystone
Η Jackie Kennedy κρατώντας τσάντα Gucci ©Getty Images/ Keystone

Αρχικά παρουσιάστηκε το 1958 ως μια unisex τσάντα με το όνομα Fifties Constance. Ήταν η πρώτη hobo bag με πρωτοποριακό σχήμα για την εποχή και φτιαγμένη να γίνει το σήμα κατατεθέν του Οίκου. Το γνωστό supreme canvas ύφασμα με το τυπωμένο «GG» του Guccio Gucci, η πρασινοκόκκινη λωρίδα και η χρυσή αγκράφα της Constance όμως δεν τράβηξαν την προσοχή και η τσάντα δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1961, όλα άλλαξαν όταν ο φακός των παπαράτσι απαθανάτισε την γυναίκα σύμβολο της κομψότητας και style icon της εποχής Jackie Ο' να βγαίνει από το Gucci store όχι με μια, αλλά με έξι καινούριες τσάντες Constance. Μια παρόμοια ιστορία με αυτή της Diana και της Lady Dior αφού στη συνέχεια ο οίκος Gucci έδωσε το όνομα Jackie 1961 στην τσάντα και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στον ουρανό. Μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν η Jackie bag δέχτηκε διάφορα redesigns,παραμένοντας ωστόσο μια αμετάβλητη επιλογή και μια από τις πιο διάσημες τσάντες του οίκου. Την καινούργια εκδοχή της κλασικής Jackie 1961 παρουσίασε ο creative director του Gucci, Alessandro Michele, για την αντρική F/W2020 συλλογή του ακολουθώντας το genderless look της αρχικής Constance των 60s. Έρχεται πλέον σε mini μέγεθος σύμφωνα με τις τάσεις, και οι καινούριες παστέλ αποχρώσεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν. Δεν είναι πια η Τζάκι, ο πολυσυζητημένος Harry Styles εμφανίζεται να την κρατάει στο χέρι ή στον ώμο, κάνοντας σε μια νύχτα, το it αξεσουάρ του gender neutral fashion κινήματος.

Η Jackie1961 είναι μια τσάντα που έγραψε ιστορία, αγαπήθηκε για τον casual chic ελεύθερο χαρακτήρα της και ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο με τις πιο πολυσυζητημένες τσάντες του τώρα.

Gucci τσάντα
Gucci
Gucci τσάντα
Gucci

Επίσημο εύρος τιμών: Από 1.400€ (Mini hobo bag) έως 6.000€ (Anaconda large hobo bag).


5. Fendi Baguette

H Sarah Jessica Parker ως Carrie Bradsaw στη σειρά Sex and the City με τσάντα Fendi
H Sarah Jessica Parker ως Carrie Bradsaw στη σειρά Sex and the City με τσάντα Fendi

Η τσάντα που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον πυρετό της μόδας των «It bags» στα 90s, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο και οδεύει για την θέση της στις «forever bags». Σχεδιασμένη από το ιδιοφυές μυαλό της Silvia Venturini Fendi, η Baguette είναι μια μακρόστενη τσάντα μικρού μεγέθους, η οποία κρατιέται με στυλ κάτω από το χέρι, κλείνοντας το μάτι στο κλισέ των Γάλλων που κουβαλούν το ομώνυμο ψωμάκι τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η Baguette ξεχώριζε μέσα στην μινιμαλιστική αισθητική των 90s με τις τουλάχιστον 600 επιλογές χρωμάτων και υλικών που κυκλοφορεί όπως δέρμα φιδιού ή κροκόδειλου, παγέτες, ραφτά λουλούδια, ακόμη και tribal τεχνικές, παροτρύνοντας μια γυναίκα να αγοράσει παραπάνω από μία. Όταν συστήθηκε στον κόσμο της μόδας το 1997 έγινε γρήγορα η πιο ποθητή τσάντα με πωλήσεις πάνω από 100,000 μέσα σε έναν χρόνο μόνο. Η προβολή στα media ήταν μεγάλη και iconic celebrities όπως οι Naomi Campbell, Jennifer Lopez και Julia Roberts ήταν κάποιες από αυτές που την κράτησαν στα χέρια τους. Αργότερα, το λιθαράκι στον βωμό της λατρείας αμέτρητων fashionistas και wannabes έβαλε η σειρά Sex and the City όταν η Sarah Jessica Parker ως Carrie Bradshaw αποθέωσε την μωβ παγετέ baguette της σε μια σκηνή με την ατάκα «this is not a bag, it’s a Bag-uette»κάνοντας την «cult god» στο χώρο της μόδας.

Σήμερα, η Baguette έχει μια νέα ταυτότητα προσαρμοσμένη στα γούστα των Millennials και Gen-Zers. Έρχεται σε ένα oversized μέγεθος όπου φοριέται ακόμη και σταυρωτά και σε ένα mini size με αλυσίδα. Η Silvia Fendi συγκρίνει την τσάντα με μια κολλητή φίλη, η οποία δεν φεύγει ποτέ από το πλάι μας αλλά αλλάζει όπως αλλάζουν και οι εποχές. Δημιουργεί την digital καμπάνια #BaguetteFriendsForever,κάνοντας θόρυβο στα social media φέρνοντας την baguette ξανά στην κορυφή.

Fendi τσάντα
Fendi

Επίσημο εύρος τιμών: Από 1.690€ (mini baguette chain) έως 2.700€ (large leather bag)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice