Κοπέλες κρατούν σακούλες αγορών
© Pexels/ Anastasia Shuraeva
Shopping

Black Friday 2022: Πότε πέφτει και τι να προσέξεις όταν αγοράζεις

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη μέρα των εκπτώσεων που περιμένουν όλοι

Black Friday: Μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές το Νοέμβριο. Πότε πέφτει, ποια είναι η ιστορία της, τι να προσέξεις στις αγορές σου.

Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη φράση Black Friday με την ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων. Πολλά χρόνια πριν έρθει εδώ ως καταναλωτική συνήθεια, παρακολουθούσαμε βίντεο από το εξωτερικό με πλήθος κόσμου να περιμένουν καρτερικά έξω από τα καταστήματα να ανοίξουν για να προλάβουν να ψωνίσουν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές. Όπως κάθε χρόνο, η Black Friday πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, επομένως φέτος «πέφτει» στις 25 του μήνα.

Black Friday: Η ιστορία πίσω από το όνομα

Η Black Friday αποτελεί αμερικανικό έθιμο και είναι η ανεπίσημη –και πολύ γνωστή ονομασία- της επόμενης από την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής σεζόν. Πολλά έχουν ειπωθεί για την προέλευση του ονόματός της. Κάποιοι λένε ότι προέκυψε από το μαύρο μελάνι που χρησιμοποιούσαν στα λογιστικά φύλλα οι επιχειρήσεις όταν έκλειναν με θετικό πρόσημο οι ισολογισμοί. Έχει ακουστεί και μια πιο σκοτεινή εκδοχή που λέει ότι όταν υπήρχαν ακόμα σκλάβοι, οι δουλέμποροι τη συγκεκριμένη ημέρα πουλούσαν τους σκλάβους σε καλύτερη τιμή.

Ωστόσο, οι πιο δημοφιλείς εκδοχές είναι δύο. Η πρώτη δε σχετίζεται με τις αγορές και χρονολογείται πίσω στο 1869, όταν οι επενδυτές Jay Gould και Jim Fisk εξαγόρασαν μεγάλο μέρος του χρυσού που κυκλοφορούσε ώστε να εκτοξεύσουν την τιμή της μετοχής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 24 Σεπτεμβρίου, με παρέμβαση του Προέδρου Ulysses S.Grant, το σχέδιό τους απέτυχε και το χρηματιστήριο κατέρρευσε, οδηγώντας χιλιάδες αμερικανούς σε χρεοκοπία. Η δεύτερη και πιο τεκμηριωμένη από ιστορικούς εκδοχή ταξιδεύει στη Φιλαδέλφεια του 1960. Χιλιάδες τουρίστες κατέβαιναν στην πόλη την επόμενη ημέρα των Ευχαριστιών για να παρακολουθήσουν τον ετήσιο αγώνα φουτμπολ Στρατού-Ναυτικού που γινόταν το Σάββατο. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η αστυνομία της Φιλαδέλφεια καθιέρωσε τον όρο Black Friday, καθώς οι αξιωματικοί της έπρεπε να δουλεύουν υπερωρίες και να αντιμετωπίζουν τρομερή κίνηση, κακό καιρό και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το συνωστισμό τόσων ανθρώπων.

Αντίθετα, οι ντόπιοι καταστηματάρχες χαιρόντουσαν με την άφιξη όλου αυτού του κόσμου και προσπαθούσαν να τους προσελκύσουν στα μαγαζιά τους με καλύτερες τιμές. Δεν ήθελαν να χρησιμοποιούν βέβαια την έκφραση Black Friday γιατί παρέπεμπε σε δυσάρεστες ονομασίες, όπως η Black Tuesday του 1929 και η Black Monday του 1987 –πολύ δύσκολες ημέρες για την αμερικανική αγορά. Προσπάθησαν να κάνουν «rebrand» ονομάζοντας την ημέρα Big Friday αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι καθιερώθηκε η Black Friday.

Τι να προσέξεις στην Black Friday

Όπως και όλο το χρόνο, καλό είναι να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις αγορές σου, να μην παρασύρεσαι από τις χαμηλές τιμές ψωνίζοντας πράγματα που δεν χρειάζεσαι, να ελέγχεις πάντα την ποιότητα των προϊόντων και να κάνεις έρευνα αγοράς ώστε να είσαι σίγουρος ότι έχεις εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή. Ωστόσο, λόγω των μεγάλων προσφορών και του μικρού χρονικού περιθωρίου, μπορούν εύκολα να προκύψουν προβλήματα, οπότε καλό θα είναι να προσέξεις και τα παρακάτω:

  • Η ταυτότητα του προμηθευτή (πλήρης εταιρική επωνυμία, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).
  • Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος.
  • Η συνολική τιμή του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν έξοδα σε περίπτωση επιστροφής κλπ). Επιβεβαιώστε ότι η τιμή που καλείστε να πληρώσετε ταυτίζεται με αυτήν που δηλώνεται στην ιστοσελίδα.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγετε τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.
  • Η διαθεσιμότητα, ο τρόπος πληρωμής και αποστολής του προϊόντος.

Σημείωσε ακόμη ότι για τις τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές αγορές σου, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έχεις δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών από την παραλαβή του. Περισσότερα μπορείς να δεις και εδώ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice