Εκτός από το δικό τους brand, φιλοξενούν brands από όλο τον κόσμο όπως Rains, Santa Cruz, Dickies, Dr. Martens κ.ά.
Aphilo Athens: Ένας χώρος με unisex, non-gendered, αντικείμενα στα Εξάρχεια
Εκεί που συναντιέται η παράδοση με τη σύγχρονη τέχνη και τη μόδα
Aphilo Athens: Οι ιδιοκτήτες Αντιγόνη Μακλέλαν και Χαρίλαος Κουρτίνος - Πάλλας μιλούν για τον νέο υβριδικό χώρο των Εξαρχείων
Μπαίνεις στο «Aphilo» επί της Ζωοδόχου Πηγής και την όσφρησή σου γεμίζουν γήινες οσμές: λιβάνι, λεβάντα, κερί, αρώματα. Ο χώρος είναι φωτεινός και φιλόξενος, όπως και οι ιδιοκτήτες του: η Αντιγόνη Μακλέλαν και ο Χαρίλαος Κουρτίνος - Πάλλας.
Σ’ αυτόν τον υβριδικό χώρο των Εξαρχείων, έναν χώρο «έκφρασης δίχως όρια», όπως λέει και το μότο τους, αυτοί οι δύο νέοι και πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι επιχειρούν να συνδυάσουν την παράδοση με την σύγχρονη αισθητική και την υψηλή εννοιολογική επιτήδευση σε ό,τι κάνουν. Ο χώρος τούς φιλοξενεί ήδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ως εργαστήριο (η Αντιγόνη έχει σπουδάσει Καλών Τεχνών και ασχολείται με την Γλυπτική ενώ ο Χαρίλαος έχει ασχοληθεί με σχέδιο κοσμήματος, βιομηχανικό σχεδιασμό και εσωτερική διακόσμηση), και ανοίξε επίσημα για κάθε ενδιαφερόμενο στις αρχές Φεβρουαρίου.
Όλα βέβαια ξεκίνησαν από τον συνονόματο παππού του Χαρίλαου, Χαρίλαος Κωνσταντίνος Πάλλας, τον γνωστό και ως κυρ Λάκη και την κληρονομιά που του άφησε: τα χαρακτικά του και τις χειροποίητες ξυλόγλυπτες σφραγίδες του. Ο κυρ Λάκης, γεννημένος το 1910, ήταν μανδηλοποιός και ασχολείτο με σταμπωτά σε υφάσματα, χαρακτικά σε ξύλο και έφτιαχνε κυρίως τα γνωστά σε όλους, παραδοσιακά ηπειρώτικα μαντήλια. “Σκεφτόμουν διαρκώς πώς θα αναβιώσει όλο αυτό μιας και είχα κληρονομήσει τις σφραγίδες από τον παππού μου, ο οποίος έζησε μεταξύ 1910 με 1989. Το πρώτο του χάραγμα το έφτιαξε σε ηλικία 15 ετών. Ήθελα να βρω έναν τρόπο και να το αναβιώσω αλλά κάνοντάς το ταυτόχρονα πιο σύγχρονο. Γνωρίστηκα με την Αντιγόνη, απόφοιτη της Καλών Τεχνών κι αυτή, είχε πολλές ιδέες αλλά μέχρι να βρούμε ακριβώς τι θα κάνουμε μας πήρε καιρό”, λέει ο Χαρίλαος.
«Εδώ, μέχρι να ανοίξουμε το Aphilo, δουλεύαμε για περισσότερο από έναν χρόνο. Η βασική ιδέα ήταν ότι θέλαμε να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες, με φίλους. Τα εγκαίνιά μας δεν τα είπαμε τυχαία “friends & family”. Ήταν παρόντες και βρίσκονται στον χώρο με τις δουλειές τους άνθρωποι που είναι όντως φίλοι και οικογένεια. Άνθρωποι με τους οποίους είμαστε φίλοι και αλληλοεμπνεόμαστε. Το όνομα “Αphilo” είναι ανοιχτό σε ερμηνείες αλλά σίγουρα όσα υπάρχουν στον χώρο είναι unisex, non-gendered, και αυτό είναι κάτι που το επιδιώξαμε εξ αρχής», προσθέτει η Αντιγόνη.
Ο Χαρίλαος νιώθει ότι είναι μεγάλο το βάρος της κληρονομιάς βλέποντας και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα σχέδια του παππού του. Πρόσφατα έγινε και μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, όπου στα εκθέματα βρίσκονταν αντικείμενα από τη δουλειά του παππού. «Ήταν πολύ συγκινητικό για εμάς. Ενώ ήταν κάτι που το έκανε αποκλειστικά για βιοπορισμό, τα σχέδια που δημιούργησε μόνο τυχαία δεν ήταν, ήταν πολύ προσωπικά και μοναδικά. Αφορμούνταν από τις προσωπικές του εμπειρίες. Ο ίδιος ζούσε στα Ιωάννινα. Πιστεύω, πάντως, ότι στην εξέλιξη της τέχνης του επέδρασαν καταλυτικά τα 4,5 χρόνια εξορίας που πέρασε στη Μακρόνησο, αυτό του έδωσε σίγουρα μεγάλη έμπνευση. Από το χρονικό σημείο αυτό και έπειτα απογείωσε και τη χαρακτική του. Είναι κατά κάποιο τρόπο πιο ψυχεδελικά τα χαρακτικά που έφτιαξε μετά την εξορία».
«Αρχικά πήραμε τα χαρακτικά του παππού με την Αντιγόνη και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τί θα τα κάνουμε: ρούχα, κεραμικά ή ό,τι άλλο. Και καταλήξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Ξεκινήσαμε εντούτοις με τα μαντήλια γιατί άλλωστε έτσι ξεκίνησε όλο αυτό, μανδηλοποιός ήταν ο κυρ Λάκης. Τα μαντήλια είναι φτιαγμένα από 100% βαμβάκι, μετά φτιάξαμε tote bags, έγινε η συνεργασία με την Ορσαλία Παρθένη και την εταιρία Parthenis και φτιάξαμε κάποια ρούχα (πουκάμισα, μποξεράκια). Συνεργαζόμαστε επίσης με τον Niall Christopher Sloan, ο οποίος είναι σχεδιαστής μόδας, που έχει υπό την επίβλεψη του όλο το δημιουργικό κομμάτι στα prints, μαζί με εμάς φυσικά και τη μητέρα μου, Ελένη Πάλλα, η οποία μάς έμαθε και να σταμπώνουμε τα υφάσματα με τα χαρακτικά του παππού. Φτιάξαμε και μεγάλα πανιά τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως ριχτάρια για έπιπλα, ή υφάσματα διακοσμητικά τοίχων ή ό,τι άλλο θέλει ο καθένας. Συνεργαστήκαμε φυσικά και με τον Κέννυ Μακλέλαν, που είναι ο μπαμπάς της Αντιγόνης, σκηνογράφος και την “Naked Summers”. Και φτιάξαμε όλη αυτή τη συλλογή βασιζόμενοι στα σχέδια του παππού, ξαναδίνοντάς τους ζωή και έπεται συνέχεια».
«Ό,τι υπάρχει στον χώρο το έχουμε διαλέξει οι ίδιοι, ταιριάζει τόσο με τον χώρο όσο και με την αισθητική μας. Προσπαθούμε πάντα να χτίζουν μια προσωπική σχέση με τους δημιουργούς», μου λένε.
Στο Aphilo μπορεί κανείς να βρει επίσης δημιουργίες της Χριστιάνας Βαρδάκου, τα ρούχα «Κύκλος» τα οποία πρόκειται μεταξύ άλλων για πουκάμισα και καπαρντίνες με κεντήματα από την Κύπρο φτιαγμένα στο χέρι από την Έλια Εμπεδοκλή, κοσμήματα από την Ντόρα Κουνάκης, την Ντόρα Μακρή, τη Φένια Γκοντοσίδου, τον Aris Geldis και την Ίννα Σαρρή. Χειροποίητα κηροπήγια και κεριά από φυσικό κερί μέλισσας από τη Λινού-Σούμπασης, τα έπιπλα που σχεδιάζουν ο Χαρίλαος και η Αντιγόνη (καναπέδες, πουφ, αλλά και custom made καλύμματα καναπέδων ή μαξιλαριών). Στο άμεσο μέλλον, στο brand “Kyr Lakis” θα προστεθούν σειρές με ποδιές, τραπεζομάντηλα και πετσέτες, αλλά και σειρά με κεραμικά. Ακόμα την Μαρία Αλεξίου (Calma Ceramics), Herō Ceramics, Diane Alexandre, τον εικαστικό Theodore Psychoyos και τη σειρά Mythoerotics, τη Βασιλεία Βασιλίκα.
Info
Aphilo Athens
Ζωοδόχου Πηγής 49-51
Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο 11:00-18:00
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 11:00-20:00
Instagram @aphilo_athens
www.aphiloathens.com