11 μάσκες προσώπου με υλικά από το σουπερμάρκετ
© Kimia Zarifi/ Unsplash
Beauty

11 μάσκες προσώπου με υλικά από το σουπερμάρκετ!

Από το αβοκάντο μέχρι το κρασί και το γιαούρτι, όλα γίνονται πρώτες ύλες για να κάνεις την προσωπική σου περιποίηση στο σπίτι

Ψωνίζουμε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά από το σουπερμάρκετ για να φτιάξουμε υπέροχες μάσκες προσώπου στο σπίτι μας.

Γιαούρτι, μέλι, μπανάνα, βρώμη, αυγό… όχι, δεν είναι το πρωινό σου ή μάλλον είναι, αλλά όχι μόνο. Είναι μερικές από τις τροφές-θησαυρούς που συνήθως υπάρχουν «εύκαιρες» και με τις οποίες θα μπορούσες να ετοιμάσεις ένα γευστικό και υγιεινό σνακ, αλλά, γιατί όχι, και να φτιάξεις τις δικές σου θρεπτικές καλλυντικές μάσκες - που αν δοκιμάσεις θα τις βρεις εξίσου «γευστικές». Γιατί αυτά που τρως, δε φροντίζουν μόνο τα «μέσα» σου αλλά και… το έξω σου.  

Εύκολες συνταγές για μάσκες ομορφιάς που θα μπορούσες και να τις φας!

Αβοκάντο + βρώμη

mask-face-beauty.jpg

θα χρειαστείς:

  • 1 αβοκάντο
  • 2 κουταλιές μέλι
  • ¼ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης

Ανακατεύεις το αβοκάντο, το μέλι και τη βρώμη και εφαρμόζεις τη μάσκα στο πρόσωπο. Την αφήνεις να δράσει για περίπου 10-15 λεπτά. Πριν ξεπλύνεις το πρόσωπό σου, με απαλές, κυκλικές κινήσεις θα κάνεις και ένα αναζωογονητικό, απολεπιστικό μασάζ (οι νιφάδες βρώμης εγγυώνται εξαιρετικό αποτέλεσμα).
Η μάσκα αυτή με βάση το αβοκάντο ενυδατώνει και καταπραΰνει το πολύ ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, αφαιρώντας ταυτόχρονα τα νεκρά κύτταρα. Το αβοκάντο και το μέλι ανεβάζουν σημαντικά τα επίπεδα υγρασίας και η βρώμη καλμάρει κοκκινίλες και ερεθισμούς.


Κολοκύθα + γάλα

mask-face-beauty2.jpg

θα χρειαστείς:

  • ¼ φλιτζάνι κολοκύθα
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλιά γάλα

Λιώνεις την κολοκύθα και ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι μέχρι να έχεις μια βελούδινη «κρέμα» που θα απλώσεις στο πρόσωπο σου (αποφεύγοντας μάτια και στόμα). Την αφήνεις μέχρι να στεγνώσει τελείως ή για περίπου 20 λεπτά και ξεπλένεις με χλιαρό νερό.
Η κολοκύθα - στα καλύτερά της αυτή την εποχή - είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε, Α, και C, β-καροτένιο, ψευδάργυρο, κάλιο και ισχυρά αντιοξειδωτικά, συνδυασμός που προστατεύει από τις βλαβερές επιπτώσεις της ρύπανσης, του ήλιου και των «κακών» συνηθειών, καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα από ερεθισμούς και κοκκινίλες, κάνει απαλή απολέπιση και φωτίζει την επιδερμίδα.


Μπανάνα + γιαούρτι

mask-face-beauty3.jpg

θα χρειαστείς:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
  • ¼ μιας ώριμης μπανάνας

Λιώνεις τη μπανάνα και την ανακατεύεις με το γιαούρτι σε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώνεις στο πρόσωπο και αφήνεις τη μάσκα για 15 λεπτά. Ξεβγάζεις με χλιαρό νερό.
Ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας σου, ένα γιαούρτι - με όλα του τα λιπαρά - θα προσφέρει απαλή απολέπιση χάρη στο γαλακτικό οξύ που περιέχει και έξτρα ενυδάτωση λόγω των φυσικών του λιπιδίων. Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες Β2, Β6 και Β12 που όχι μόνο βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών αλλά κάνουν το δέρμα ελαστικό και βελούδινο.


Καρπούζι + αβοκάντο

mask-face-beauty4.jpg

θα χρειαστείς:

  • 1 κουταλιά από χυμό καρπούζι
  • 1 κουταλιά αβοκάντο

Λιώνεις το αβοκάντο και προσθέτεις τον χυμό καρπούζι ανακατεύοντας ώστε να έχεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Απλώνεις στο πρόσωπο τη μάσκα και 20 λεπτά μετά ξεπλένεις με χλιαρό νερό.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που αναδομούν την επιδερμίδα, αλλά και βιταμίνες C και Ε που δημιουργούν το αντιοξειδωτικό φράγμα που χρειάζεται. Ο συνδυασμός τους είναι μια ισχυρή αντιγηραντική φόρμουλα.


Αυγό + μέλι

mask-face-beauty5.jpg

θα χρειαστείς:

  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά μέλι

Ανακατεύεις καλά το αυγό (ασπράδι και κρόκο) με το μέλι και εφαρμόζεις στο πρόσωπο. Αφήνεις να στεγνώσει για περίπου 10-20 λεπτά και ξεπλένεις με χλιαρό νερό.
Ιδανική για την αντιμετώπιση προβλημάτων ακμής, η συγκεκριμένη μάσκα έχει την ικανότητα να καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, ενισχύει τη φυσική άμυνα της επιδερμίδας και την τονώνει χωρίς να την ξηραίνει. 


Κόκκινο κρασί

mask-face-beauty6.jpg

θα χρειαστείς:

  • Το ασπράδι από 1 αυγό
  • 3 κουταλιές κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά μέλι

Ανακατεύεις όλα τα υλικά και εφαρμόζεις τη μάσκα στο πρόσωπο. Ξεπλένεις με χλιαρό νερό μετά από 10-15 λεπτά.
Είναι γνωστές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού. Μια μάσκα με κόκκινο κρασί συσφίγγει φυσικά το δέρμα και προλαμβάνει πρόωρα σημάδια γήρανσης. Το ασπράδι του αυγού προσφέρει επίσης σύσφιξη και τόνωση, λειαίνοντας ταυτόχρονα τις λεπτές γραμμές. Το μέλι θα χαρίσει βαθιά ενυδάτωση.


Μέλι + πράσινο τσάι

mask-face-beauty7.jpg

θα χρειαστείς:

  • 2 κουταλιές μέλι
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι πράσινο τσάι

Κόψε και άδειασε το τσάι από το φακελάκι στο ελαιόλαδο και ανακάτεψε μαζί και το μέλι. Αφήνεις τη μάσκα στο πρόσωπό σου για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ξεπλένεις με χλιαρό νερό.
Μια μάσκα με σούπερ αντιοξειδωτική δράση χάρη στο πράσινο τσάι. Το μέλι προσφέρει τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες ενώ το ελαιόλαδο χαρίζει πλούσια ενυδάτωση και λάμψη.


Γιαούρτι + καφές

mask-face-beauty8.jpg

θα χρειαστείς:

  • 1 κουταλιά λάδι καρύδας
  • ¼ κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
  • 2 κουταλιές αλεσμένου καφέ

Ανακατεύεις μαζί τα υλικά και με απαλές κυκλικές κινήσεις απλώνεις σε όλο το πρόσωπο. Αφήνεις τη μάσκα για περίπου 15 λεπτά και αφαιρείς με χλιαρό νερό.
Η καφεΐνη θα μειώσει αισθητά τα πρηξίματα και τυχόν ερεθισμούς, ενώ το λάδι καρύδας και το γιαούρτι θα χαρίσουν απαλότητα, ελαστικότητα και πλούσια ενυδάτωση.


Παπάγια + κακάο

mask-face-beauty9.jpg

θα χρειαστείς:

  • 1 κουταλιά σκόνη κακάο
  • ¼ παπάγια
  • Μια μικρή ποσότητα τζελ αλόης βέρα

Λιώνεις την παπάγια και ανακατεύεις και τα τρία υλικά σε ένα μπολ. Εφαρμόζεις τη μάσκα στο πρόσωπο και αφήνεις για 10 λεπτά περίπου. Αφαιρείς με ένα cotton pad και ξεπλένεις με νερό.
Από τη μια, οι υπερ-βιταμίνες της αλόης, A, C, E, B1, B2, B3, B6 και B12, από την άλλη τα φυσικά ένζυμα της παπάγια, όπως η παπαϊνη που έχει ισχυρές απολεπιστικές ιδιότητες και απομακρύνει αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα, δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα, την αφήνουν βελούδινα απαλή και ενυδατωμένη. Το κακάο με τη σειρά του τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα, ένα ροδαλό και υγιές πρόσωπο.


Αμύγδαλα + ελαιόλαδο

mask-face-beauty10.jpg

θα χρειαστείς:

  • Μια χούφτα αλεσμένα αμύγδαλα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Ανακατεύεις τα αμύγδαλα με το ελαιόλαδο και εφαρμόζεις την «πάστα» στο πρόσωπο. Αφήνεις για 10 λεπτά και πριν την ξεπλύνεις, θα κάνεις απαλό μασάζ που θα απομακρύνει κάθε ίχνος «αόρατης» βρωμιάς, από το καυσαέριο της πόλης, μέχρι υπολείμματα μέικ-απ, νεκρά κύτταρα και λιπαρότητα.
Τα πολύτιμα λιπαρά οξέα των αμυγδάλων εισχωρούν βαθιά στο δέρμα, το ενυδατώνουν και το κάνουν απαλό, ενώ η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου λειτουργεί ως μια αδιαπέραστη «πανοπλία» που προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες που τη θαμπώνουν, την αφυδατώνουν και δημιουργούν λεπτές γραμμές.


Αβοκάντο + αγγούρι

mask-face-beauty11.jpg

θα χρειαστείς:

  • Μισό αβοκάντο
  • ¼ αγγούρι

Ανακατεύεις τα δυο υλικά στο μπλέντερ, απλώνεις τη δροσερή μάσκα στο πρόσωπο και την αφήνεις να ενεργήσει για 15 λεπτά. Ξεπλένεις με νερό.
Όταν το δέρμα αφυδατώνεται παράγει περισσότερη λιπαρότητα σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την έλλειψη υγρασίας. Η υπερβολική λιπαρότητα με τη σειρά της μπορεί να φράξει τους πόρους προκαλώντας ερεθισμούς, ακμή, κοκκινίλες. Αυτή η μάσκα δρα προληπτικά στην αφυδάτωση και τη λιπαρότητα, με το αγγούρι να ενυδατώνει σε βάθος χάρη στο νερό που περιέχει και να προστατεύει την επιδερμίδα από ερεθισμούς χάρη στη βιταμίνη C, ενώ το αβοκάντο ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος και χάρη στο ολεϊκό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice