12+4 θαυματουργές χρήσεις της βαζελίνης
pixabay
Beauty

12+4 θαυματουργές χρήσεις της βαζελίνης

Είναι για το δέρμα μας ό,τι το ξύδι για την κουζίνα

12 χρήσεις της βαζελίνης που έχουν μαγικά αποτελέσματα στο δέρμα μας και τα μαλλιά μας, και 4 χρήσιμα tips για το νοικοκυριό.

Η βαζελίνη είναι για την ομορφιά ό,τι το ξύδι για την κουζίνα: όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει. Κοινώς τα μεγαλύτερα προβλήματά μας λύνονται με βαζελίνη ή με ξύδι, αν πιστέψουμε όσα λένε οι «παλιές» και το ίντερνετ. Και μάλιστα όλο αυτό το πακέτο σωτηρίας σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή αν υπολογίσουμε πως το ξύδι έχει γύρω στα 50 λεπτά του ευρώ και η βαζελίνη κοντά στα 2.5. Μια από τις καλύτερες επενδύσεις των χρημάτων σου δηλαδή!

Κι αν το ξύδι πλακώνει στα χαστούκια και εξολοθρεύει τις βρομές, τα άλατα, τα υπολείμματα φαγητού στο ταψί, τις άσχημες μυρωδιές, τα λάδια και λοιπά και λοιπά, η βαζελίνη είναι τρυφερή: χαϊδεύει το σώμα μας, κρατά δροσάτο το πρόσωπό μας, περιποιείται τα μαλλιά, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες μας. 

Βρήκαμε 12 χρήσεις της στην περιποίηση του σώματος και του δέρματός μας και άλλες 4 γενικής φύσεως χρήσιμες ιδιότητες και δράσεις της.

01. Ετοιμάστε το δέρμα σας πριν βάλετε άρωμα
Η βαζελίνη δεν είναι ακριβώς ενυδατική ουσία. Απλώς εγκλωβίζει την υγρασία του δέρματος, το οποίο έτσι παραμένει ενυδατωμένο ανεξαρτήτως συνθηκών περιβάλλοντος. Από την άλλη, σε ένα ενυδατωμένο δέρμα η μυρωδιά ενός αρώματος κρατά περισσότερο. Βάλτε λίγη βαζελίνη στους καρπούς σας, επομένως, ή πίσω από τα αυτιά και μετά ψεκάστε την κολόνια σας. Θα μοσχοβολάτε!

02. Φροντίστε τα μαλλιά σας
Χρησιμοποιήστε λίγη βαζελίνη στις άκρες των μαλλιών σας για να περιορίσετε το φριζάρισμα, την ψαλίδα και το σπάσιμο της τρίχας. Με μέτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μαλακτικό. 

03. Συμμαζέψτε τα φρύδια σας
Με δεδομένο ότι η βαζελίνη είναι ασφαλής για το πρόσωπο, μπορείτε να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα στα άτακτα φρύδια σας, να τα χτενίσετε και να τα συμμαζέψετε. Πάντως, η χρήση της βαζελίνης στη θέση της ενυδατικής κρέμας δεν συνίσταται στα λιπαρά δέρματα και σε όσα έχουν την τάση να εμφανίσουν ακμή. Αντίθετα, ωφελεί ιδιαιτέρως τα ξηρά δέρματα. 

04. Εφαρμόστε πριν το μανικιούρ
Βάλτε βαζελίνη στα δάκτυλα και τα νύχια σας πριν κάνετε μανικιούρ. Έτσι το χρώμα που θα πέσει κατά λάθος στο δέρμα, δεν θα κολλήσει και θα αφαιρεθεί πολύ εύκολα. 

05. Εφαρμόστε πριν το βάψιμο των μαλλιών
Πριν αρχίσετε να βάφετε τα μαλλιά σας, απλώστε μια μικρή ποσότητα στο πρόσωπό σας στο σημείο που αρχίζει η ρίζα. Έτσι θα γλιτώσετε ενδεχόμενους ερεθισμούς και κοκκινίλες αλλά και δεν θα λερώσετε το δέρμα σας με τη χρωμοβαφή. 

06. Μαλακώστε τις φτέρνες και τους αγκώνες σας
Η βαζελίνη είναι πολύ αποτελεσματική στο μαλάκωμα ξηρών περιοχών. Απλώστε βαζελίνη στις φτέρνες σας αποβραδίς, φορέστε κάλτσες και κοιμηθείτε. Θα ξυπνήσετε άλλος άνθρωπος (στις φτέρνες). 

07. Φτιάξτε το δικό σας ρουζ ή τη δική σας σκιά
Ανακατέψτε κομμάτια από σκιά ή ρουζ που βρίσκονται στα τελευταία τους με λίγη ποσότητα βαζελίνης. Έτσι θα έχετε λίγη ακόμα ποσότητα για το μέλλον. Η βαζελίνη είναι απολύτως ασφαλής στο να χρησιμοποιηθεί γύρω από τα μάτια, εκτός αν έχετε κάποια αλλεργία, οπότε αδίκως διαβάζετε αυτό το άρθρο. 

08. Αφαιρέστε το μακιγιάζ των ματιών
Η βαζελίνη αφαιρεί με ήπιο τρόπο το αϊλάινερ, τη μάσκαρα, τη σκιά, ακόμα και την κόλλα από τις ψεύτικες βλεφαρίδες. 

09. Μαλακτικό για βλεφαρίδες
Οι παλιές έλεγαν ότι η βαζελίνη μεγαλώνει τις βλεφαρίδες, όμως η άποψη αυτή έχει καταρριφθεί επιστημονικώς. Ωστόσο μπορούμε να βάλουμε βαζελίνη στις βλεφαρίδες μας, γιατί ξεχωρίζει τις τριχίτσες και δημιουργεί ένα εφέ ανάλογο με της μάσκαρας χωρίς το χρώμα. 

10. Κάτω από το self tan
Αν χρησιμοποιείτε self tan, γνωρίζετε ότι σε κάποια σημεία του δέρματος παρατηρούνται δισχρωμίες ή ραβδώσεις ή περίεργοι λεκέδες. Βάλτε κάτω από το αυτομαυριστικό βαζελίνη, και θα γλιτώσετε όλα τα παραπάνω προβλήματα. 

11. Για σκουλαρίκια και δακτυλίδια
Ένα σφηνωμένο στο δάχτυλο δαχτυλίδι αφαιρείται πολύ εύκολα αν το επαλείψετε με βαζελίνη (ή βούτυρο). Επίσης αν έχετε τρύπια αυτιά, αλλά δεν φοράτε συχνά σκουλαρίκια, οι τρύπες αρχίζουν να κλείνουν και μας δυσκολεύουν στο να βάλουμε τα αξεσουάρ μας. Τρίψτε τους λοβούς των αυτιών με βαζελίνη και βάλτε μια μικρή ποσότητα και στα σκουλαρίκια, και όλα θα γίνουν πιο εύκολα και πιο ανώδυνα. 

12. Φτιάξτε το απολεπιστικό σας
Ξηρά χείλη; Βάλτε στη βαζελίνη λίγη ζάχαρη και τρίψτε τα. Θέλετε να κάνετε πίλινγκ στο σώμα σας; Ανακατέψτε χοντρό αλάτι με βαζελίνη και κάντε την απολέπισή σας στο ντουζ.

gel-1243604_1280.jpg
pixabay

Και 4 tips για εύκολη ζωή

01. Στο καπάκι του μανό
Βάλτε μια μικρή ποσότητα στο γυάλινο στόμιο και στο καπάκι του βερνικιού νυχιών, ώστε να μην κολλάνε και να ξεβιδωθούν ευκολότερα στην επόμενη χρήση του μανό. Καλό; Πολύ καλό!

02. Κρατήστε τα ξυραφάκι σας καινούργια
Κρατήστε τα ξυραφάκια τα δικά σας και του καλού σας σαν καινούργια, εφαρμόζοντας ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης στις λεπίδες. Βεβαιωθείτε ότι αυτές είναι τελείως στεγνές, ώστε να μη σκουριάσουν.

03. Αφαιρέστε λεκέδες
Βάλτε λίγη βαζελίνη σε ένα υγρό πανάκι για να αφαιρέσετε λεκέδες μακιγιάζ από σεντόνια, μαξιλαροθήκες και κουβέρτες. Αφού τρίψετε καλά τον λεκέ, πλύντε το ύφασμα στο πλυντήριο. 

04. Γυαλίστε τα παπούτσια σας
Γδαρμένα και θαμπά δερμάτινα παπούτσια, μπότες ή τσάντες; Τρίψτε τα με λίγη ποσότητα βαζελίνης και θα λάμψουν σαν καινούργια. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice