Γυναίκα ξαπλωμένη με κλειστά μάτια, δέχεται καθαρισμό προσώπου
© Pexels/ Gustavo Fring
Beauty

6 λάθη που κάνεις όταν αφαιρείς το μακιγιάζ

Λάθη που εμποδίζουν την ανανέωση των κυττάρων και κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο κουρασμένη και άτονη

Ντεμακιγιάζ: Πώς θα ξεβαφτείς σωστά για να βοηθήσεις την επιδερμίδα σου να παραμείνει υγιής.

Δεν μπορείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά και το τελευταίο που σκέφτεσαι να κάνεις είναι να ρίξεις νερό στο πρόσωπό σου. Πόσες φορές μπήκες στον πειρασμό να πέσεις στο κρεβάτι χωρίς να ξεβαφτείς; Λίγο που σε πήρε η νύχτα, λίγο το κρασί και η παρέα… στο τέλος της μέρας και δυο βήματα πριν το κρεβάτι σου θα πεις «άσε μωρέ, αύριο το πρωί», και την ίδια στιγμή το μετανιώνεις και τελικά υποκύπτεις. «Άντε να ξεμπερδεύω και με αυτό». Και το κάνεις λάθος…

1. Αφού κάνει αφρό
Κάθε πρόσωπο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Άλλο είναι πιο ευαίσθητο, άλλο πιο ανθεκτικό, άλλο λιπαρό, ξηρό, μεικτό, με ακμή ή τάση για ερεθισμούς. Είναι μεν σημαντικό να απομακρύνεις τη σκόνη της μέρας από πάνω του, αλλά πρέπει να το κάνεις με γνώμονα τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια και δεν είναι για όλα και για όλες. Μήπως το «τράβηγμα» που νιώθεις χρησιμοποιώντας ένα σαπούνι δεν είναι επιβεβαίωση απόλυτης καθαριότητας; Μήπως το σαπούνι αφήνει τελικά την επιδερμίδα πιο ευάλωτη; Τα κοινά σαπούνια είναι πολύ «σκληρά» για το δέρμα. Χρησιμοποίησε προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για τον καθαρισμό του προσώπου, με στοχευμένη σύνθεση, απαλά και ήπια, που δεν διαταράσσουν το φυσικό ph του (ελαφρώς όξινο, αν αναρωτιέσαι, περίπου 5.5) και καλύπτουν τις δικές σου ιδιαίτερες ανάγκες.

2. Με στοργή
Στην περιοχή γύρω από τα μάτια η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή, άρα ακόμη πιο ευαίσθητη, για να μη σου θυμίσω τη θλιβερή προοπτική των λεπτών γραμμών και των πρόωρων ρυτίδων. Εάν χρησιμοποιείς κάποιο γαλάκτωμα, άλλο ρευστό προϊόν ή μαντηλάκια καθαρισμού, ο κανόνας παραμένει ίδιος. Μην τα τρίβεις! Ιδανικά, θα εφαρμόσεις ένα προϊόν ντεμακιγιάζ σχεδιασμένο αποκλειστικά για την περιοχή των ματιών με τη βοήθεια των ειδικών δίσκων από βαμβάκι. Οι κινήσεις σου πρέπει να είναι απαλές, αργές και πάντα προς μια κατεύθυνση, από μέσα προς τα έξω και προς τα πάνω. Ποτέ μπρος-πίσω, με δύναμη από τα δάκτυλά σου. Επίσης, χρησιμοποίησε διαφορετικό βαμβάκι για κάθε μάτι, διαφορετικά μεταφέρεις μικρόβια ή βρωμιά από το ένα μάτι στο άλλο.

3. Και τρυφερότητα
Αφού φέρθηκες με τόση «αβρότητα» στο δέρμα σου με τις απαλές σου κινήσεις, γιατί έπιασες την πετσέτα να το σκουπίσεις με τέτοια μανία; Στέγνωσε το πρόσωπο με ταμποναριστές κινήσεις που διατηρούν την επιπλέον υγρασία που του πρόσφερε η διαδικασία καθαρισμού. Διάλεξε μια απαλή πετσέτα ή ένα φανελένιο ύφασμα και φρόντισε να τα αλλάζεις τουλάχιστον κάθε 2-3 ημέρες, καθώς μπορεί να αναπτύσσονται πάνω τους βλαβερά βακτήρια. Επίσης, η πετσέτα που χρησιμοποιείς για το πρόσωπο, να είναι αποκλειστικά για το πρόσωπο (και αποκλειστικά για το δικό σου).

4. Κι ο λαιμός δικός σου είναι
Πρόσωπο, χέρια, λαιμός. Οι περιοχές που φανερώνουν την ηλικία σου, θα σκεφτείς με τρόμο. Και καλά κάνεις, γιατί ξεχνάς επιδεικτικά τον λαιμό, ο οποίος όπως το πρόσωπο και τα χέρια, κινδυνεύει εξίσου να εμφανίσει πρόωρα σημάδια γήρανσης. Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή περιποιητική σου ρουτίνα με την ίδια ευλάβεια και προσοχή. Χρησιμοποίησε τα ίδια καλλυντικά προϊόντα - καθαρισμού και ενυδάτωσης - που χρησιμοποιείς στο πρόσωπο.

5. «Έχει ζεστό νερό»;
Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του προσώπου, η θερμοκρασία του νερού παίζει, επίσης, καθοριστικό ρόλο. Το χλιαρό νερό είναι το καλύτερο, ακόμη κι αν το νιώθεις πολύ ζεστό για καλοκαίρι ή πολύ κρύο για χειμώνα. Το ζεστό νερό είναι «εχθρός» των φυσικών λιπιδίων της επιδερμίδας σου, των λιπαρών εκείνων ουσιών που αποτελούν το προστατευτικό φράγμα του δέρματος, με αποτέλεσμα να το ξηραίνει. Από την άλλη, το κρύο νερό, όσο ευχάριστο κι αν το νιώθεις μέσα στην αποπνικτική υγρασία και τη ζέστη του καλοκαιριού, δεν βοηθάει καθόλου στον βαθύ καθαρισμό καθώς συστέλλει τους πόρους, εμποδίζοντας την υγρασία και τα ευεργετικά συστατικά των προϊόντων σου να εισχωρήσουν, να αναδομήσουν ή να απομακρύνουν ό,τι πρέπει να απομακρυνθεί. Το ιδανικό είναι να βρέξεις και να ξεπλύνεις το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό. Τις πολύ ζεστές μέρες, θα δροσιστείς με μια αναζωογονητική δόση κρύου νερό, αλλά αφού έχεις ολοκληρώσει τον καθαρισμό.

6. Ένα μαντηλάκι και καθάρισα
Η κούραση στο τέλος της μέρας κάνει και τα απλούστερα να μοιάζουν βαριά αγγαρεία. Σε αυτή την περίπτωση, αναζητάς την ευκολότερη και πιο γρήγορη λύση. Τα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού είναι ιδανικά σε συγκεκριμένες συνθήκες (όταν δεν έχεις πρόσβαση σε νερό ή στην πολυτέλεια του μπάνιου σου), διαφορετικά, το μόνο από το οποίο μπορούν να σε απαλλάξουν είναι οι «ενοχές» σου, γιατί το πρόσωπό σου, σίγουρα δεν θα το καθαρίσουν σε βάθος. Επίσης, περνάς ολόκληρο το πρόσωπο με ένα μαντηλάκι (είμαι σίγουρη), απλώνοντας όμως έτσι - και όχι απομακρύνοντας - βρωμιά και σκόνη. Τέλος, τα μαντηλάκια θα επιβαρύνουν, μάλλον, με επιπλέον «άχρηστα» υπολείμματα τους πόρους της επιδερμίδας σου. Γι’ αυτό, εάν τα χρησιμοποιείς, θα πρέπει κατόπιν να ξεπλένεις με άφθονο νερό το πρόσωπό σου (μήπως να το ξανασκεφτείς, αφού το νερό θα το ρίξεις ούτως ή άλλως).

Να θυμάσαι:
Μια απαλή ενυδατική κρέμα είναι πάντα απαραίτητη μετά τον καθαρισμό -όταν πλένεις το πρόσωπό σου, φρόντιζε να μην μπαίνουν στη μέση τα μαλλιά σου, ειδικά όταν χρησιμοποιείς βάσεις ή μέικαπ, ώστε να απομακρύνεις το μακιγιάζ που φτάνει και συσσωρεύεται και κοντά στις φύτρες των μαλλιών σου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice