Ποιο είναι το κατάλληλο κούρεμα για λίγο ή πολύ μεγαλύτερες γυναίκες

Ο hairstylist Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει ένα κούρεμα ιδανικό

Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης: Ο hairstylist εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει ένα κούρεμα ιδανικό για λίγο ή πολύ μεγαλύτερες γυναίκες.

Όταν μεγαλώνεις κάμποσο, χρειάζεσαι… άλλα μαλλιά. Διαφορετικά από αυτά που είχες στα 20, στα 30 ή στα 40 σου. Ο hairstylist Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει ένα κούρεμα ιδανικό για λίγο, ή για πολύ, μεγαλύτερες γυναίκες.

Δύο φίλες ηθοποιοί, η Γαλήνη Τσεβά και η Βαλέρια Χριστοδουλίδου, μου διαφήμισαν τον Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη και τα κουρέματα-που-δεν-θέλουν-χτένισμα. Τον είδα κι εγώ να κουρεύει, ή μάλλον να φιλοτεχνεί χτενίσματα με το ψαλίδι στο Ινσταγκραμ («Τα βίντεο είναι ένα εργαλείο για να πεις μερικά πράγματα στις γυναίκες, και στον κομμωτή» λέει), και μου φάνηκε πολύ ωραία η ιδέα να κουρευτώ για να δείχνω πιο φρέσκια. Ο Κωνσταντίνος λοιπόν ήρθε στην Ελλάδα από την μακρινή Γουίνιπεγκ του παγωμένου Καναδά το 1985, και στην ερώτηση «Γιατί αποφάσισες να ζήσεις εδώ;» γελάει: «Αααα, μα τι λες τώρα; Θυμάσαι πόσο, πόσο ωραία ήταν τα ‘80ς στην Ελλάδα; Σε σχέση με τον Καναδά, ήταν υπέροχα!»

Hairstylist Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης

Ήταν υπέροχα και άσχετα με τον Καναδά, από μόνη της η Ελλάδα ζούσε στιγμές χλιδής, εκτός που ήταν, και είναι, υπέροχη χώρα. Ο νεαρός κομμωτής εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στην οποία τότε γινότανε ένα σούπερ πάρτι σε κάθε γωνία, και άρχισε να δουλεύει ως Hair stylist, χωρίς να είναι 100% σίγουρος από την αρχή για το τι ήθελε να κάνει. «Μαθαίνεις σιγά σιγά τι είναι αυτό που επιχειρείς, και για ποιο λόγο το θέλεις, για ποιο λόγο πηγαίνεις προς μία κατεύθυνση και όχι προς μία άλλη. Το όραμά μου είναι: ‘ωραία μαλλιά, ωραίοι άνθρωποι’, κι ας μου πήρε λίγο χρόνο να το συνειδητοποιήσω», λέει. Στο μεταξύ έχω καθίσει μπροστά στον καθρέφτη και μελετάει προσεκτικά το κεφάλι μου:

«Καταλαβαίνω γιατί θέλεις volume, καλά κάνεις και το προτιμάς», λέει σηκώνοντας το (ακούρευτο, χάλι) μαλλί μου από δω κι από εκεί. «Απλώς το volume είναι σε λάθος σημείο, είναι χαμηλά, φτάνει ως κάτω από το πηγούνι, και τραβάει το βλέμμα, μαζί και όλο σου το πρόσωπο, προς τα κάτω. Το βλέμμα πρέπει να έλκεται προς τα επάνω! Ειδικά όταν μεγαλώνει μια γυναίκα…»

Hairstylist Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα μάτια και μάγουλά μου παίρνουν εδώ και καιρό τον κατήφορο, τα βλέφαρα βαραίνουν, οι γραμμές του προσώπου μου προσκυνάνε το πάτωμα. Η μέση γυναίκα άνω των 50, καταλαβαίνει τι εννοώ (η άλλη, που είναι 25, σκασίλα της και πολύ καλά κάνει). Βλέπω στον καθρέφτη του κομψού, αεράτου κομμωτηρίου «Beautique» ότι το μαλλί μου, καθώς φουντώνει στους ώμους σα φουρώ, βαραίνει και σε τραβάει προς τα κάτω, εσένα τον θεατή. Αλλά δεν μου αρέσουν οι αλλαγές, με χαλάει το ότι ξαφνικά θα κάνω κάτι ακραίο με τα αγαπημένα μου μαλλάκια.

«Όλες οι αλλαγές πρέπει να είναι βαθμιαίες, μιλάμε για μια σωστή gradual change, τίποτα δεν πρέπει να γίνεται απότομα», λέει ο Κωνσταντίνος πιάνοντας διακριτικά ένα ψαλίδι.

«Χρειάζεσαι volume, ναι, αλλά πιο ψηλά. Χρειάζεσαι αλλαγή, αλλά… μικρή. Ανεπαίσθητη!»

Ο συνεργάτης του, μακιγιέρ και Colorist Γιώργος Ταμαρέσης επαυξάνει, «Πρέπει να ανοίγεις το χρώμα των μαλλιών σου στο πιο φωτεινό, και να γίνεται σιγά σιγά η αλλαγή, σε συνδυασμό με μήκη που ταιριάζουν σε γυναίκες που μεγαλώνουν. Λίγο πιο θερμό καφέ στις ρίζες θα σε φωτίσει, όπως και η καφέ σκιά στο κέντρο του άνω βλεφάρου – είναι τεχνικές που δεν σου κάνουν λίφτινγκ αλλά σε δείχνουν πιο ξεκούραστη». Ο δεύτερος συνεργάτης λέγεται Γιώργος Σακκάς, και είναι αυτός που σκηνοθετεί τα βίντεο με πολλή επιτυχία. Οι τρεις τους μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία, η όλη ατμόσφαιρα στο «Beautique» είναι Ζεν. Κι ας έχει πάντα κόσμο.

Hairstylist Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης

Ο Κωνσταντίνος είναι πατέρας δύο (μεγάλων) παιδιών για τα οποία είναι πολύ περήφανος, όπως είναι περήφανος, με διαφορετικό τρόπο, για τις αγαπημένες πελάτισσες που έρχονται ξανά και ξανά. Είναι ενθουσιώδης υπέρ του σωστού κουρέματος, της «γλυπτικής των μαλλιών», η οποία προβάλλει τα δυνατά στοιχεία ενός προσώπου, και της αρμονίας, αγαπημένης του έννοιας: εξηγεί πώς ένα κούρεμα/χτένισμα πρέπει να ταιριάζει αρμονικά με τον τρόπο ζωής, την εμφάνιση και την κοσμοθεωρία μιας γυναίκας. Πώς, με την κατάλληλη φράντζα, μπορείς να κρύψεις μια μακριά μύτη ή ένα μεγάλο μέτωπο, να κάνεις ένα στενό μέτωπο να φαίνεται λιγότερο στενό, και πως εξαφανίζεις σχεδόν ένα προγούλι με προσεγμένο κούρεμα. «Τα μαλλιά, είναι προέκταση του εαυτού σου, της ενέργειάς σου, ο τρόπος που πλαισιώνουν το πρόσωπο σου - είναι ένα παιχνίδι με σχήματα, με το σχήμα του προσώπου και του κουρέματος. Το κατάλληλο hair cut σε απελευθερώνει, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε από κει και πέρα, μια ενυδάτωση μόνο…πρέπει να ακολουθείς την φυσική δομή της τρίχας, για να είναι φυσικό το look, organic, απλό, αρμονικό. Να μην χρειάζεται να κάνεις κάτι περισσότερο από το να λουστείς, να ενυδατώσεις, να στεγνώσεις τα μαλλιά σου - με diffuser - να τα φτιάξεις λίγο, έτσι, με τα χέρια και να βγεις έξω…»

Ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό – κι όμως αφού με κουρεύει προσεκτικά, αφαιρώντας το φουρώ και ανεβάζοντας τον όγκο των μαλλιών μου, είμαι έτοιμη να βγω έξω, πραγματικά. Και όχι «σαν τρελή», παρά σαν μια καλοχτενισμένη (χωρίς να έχω χτενιστεί λέμε!) μεγαλούτσικη γυναίκα. Που δείχνει, ξαφνικά, ξεκούραστη. Εκτός από πολύ καλά κουρεμένη…

Beautique κομμωτήριο, Νηριήδων 8, πίσω από Hilton, Παγκράτι, 210-7292727.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice