6+1 λάθη που κάνεις όταν πηγαίνεις κομμωτήριο
© Brooke Cagle / Unsplash
Lifestyle

6+1 λάθη που κάνεις όταν πηγαίνεις κομμωτήριο

(και δεν αρέσουν καθόλου στον κομμωτή σου)

Κομμωτήρια και κώδικας καλής συμπεριφοράς

Τα κομμωτήρια έχουν τον δικό τους άγραφο κώδικα καλής συμπεριφοράς που καλό είναι να γνωρίζεις:

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»

Από τη στιγμή που θα βολευτείς στην καρέκλα δεν έχεις και πολλές επιλογές από το να χαζεύεις, για ώρα, τον εαυτό σου στον μεγάλο καθρέφτη μπροστά σου. Και είναι εκείνη η κατάλληλη ευκαιρία, νομίζεις, να κάνεις την αυτοκριτική σου, να βρεις όλα τα ψεγάδια του προσώπου και της επιδερμίδας και όλα σου τα ελαττώματα. Για τον κομμωτή, που η δουλειά του είναι να αναδείξει την όμορφη «πλευρά» του εαυτού σου, το να σε ακούει να περιγράφεις όλα εκείνα που δεν σου αρέσουν πάνω σου, είναι το τελευταίο που θέλει. Αν θέλεις να μιλήσεις για σένα, πιάσε τα θετικά. Η θετική προσέγγιση θα τον εμπνεύσει και θα βοηθήσει κι εσένα να ταυτιστείς με το «καλύτερο» που καθρεφτίζεται απέναντί σας.

«Σαν στο σπίτι σου»

Μόλις βγαίνουν τα ψαλίδια και οι χτένες, εσύ σταυρώνεις (και ξεσταυρώνεις) τα πόδια, κρατάς σκυμμένο το κεφάλι, χαζεύεις στο κινητό… Ο,τιδήποτε λιγότερο από μια συνειδητά άψογη στάση σώματος στην καρέκλα του κομμωτηρίου μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Η προσοχή σου σε αυτό που γίνεται πάνω στο κεφάλι σου και μια στάση που διευκολύνει το έργο και τις κινήσεις του κομμωτή, όχι μόνο σε προστατεύει από παρ’ ολίγον δράματα - μην ξεχνάς, το ψαλίδι δεν είναι στο δικό σου χέρι - αλλά εγγυάται και τη δημιουργία ενός απόλυτα ισορροπημένου χτενίσματος.

Πάει καιρός…

Αλλιώς, όταν η «ρίζα» έχει πάρει τον κατήφορο. Ίσως δεν προλάβαινες να επισκεφθείς, σε εύλογο χρονικό διάστημα, το κομμωτήριο για να φρεσκάρεις τις ανταύγειες ή το χρώμα των μαλλιών. Συμβαίνει. Αν όμως το αμελείς συστηματικά και η κατάσταση φτάνει στο «δεν πάει άλλο», διαπράττεις σφάλμα μεγάλο, ειδικά αν η απόχρωση ήταν το εντελώς αντίθετο ή πολύ διαφορετικό από το φυσικό των μαλλιών σου. Όσο μεγαλύτερο το μήκος της τρίχας που έχει ξεθωριάσει, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να πετύχεις στην επόμενη βαφή αυτό το πρότερο αποτέλεσμα που τόσο σου άρεσε, και ίσως απαιτούνται περισσότερες από μια εφαρμογές/ραντεβού για να το αποκτήσεις ξανά, κάτι που καταπονεί και στρεσάρει περισσότερο και την τρίχα.

«Ένσταση!»

Φυσικά και μπορείς να πεις τη γνώμη σου για το πώς θα ήθελες να γίνουν τα πράγματα, αλλά μέχρι εκεί. Οι υποδείξεις σε έναν επαγγελματία, ας περισσεύουν. Άσε που η δική σου αντίληψη μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζει τον κομμωτή σου να εκφράσει πλήρως τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές του. Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, τα διαφορετικά τεχνικά και εκπαιδευτικά υπόβαθρα του επαγγελματία καθορίζουν και τη μέθοδο που επιλέγει για να κάνει αυτό που του ζητάς. Με άλλα λόγια, δεν θα του δείξεις εσύ τη δουλειά του.

«Τώρα είναι αργά»

Στο άλλο άκρο πάλι, να μην μιλάς καθόλου. Ο κομμωτής σου θέλει να ξέρει αν το «έργο» όπως το έχει καταλάβει και προχωράει είναι αυτό που έχεις φανταστεί (είτε στο σχήμα ή στο χρώμα) και αν δεν είναι, εξυπακούεται πως περιμένει να ενημερώσεις/επέμβεις ώστε να έχει την ευκαιρία και τον χρόνο να διορθώνει ανάλογα και on-the-go. Θα είναι αργά στο τέλος, όταν διαπιστώνεις με τρόμο ή, στην καλύτερη περίπτωση, απογοήτευση και προβληματισμό, πως τελικά «δεν είναι καθόλου αυτό που ήθελες». Ποιος φταίει;

Προφορικά και με νοήματα

«Αυτά θα ήθελα να πηγαίνουν έτσι, κι αυτό να πέφτει από ‘δω και…» Μια προφορική και με παραστατικότητα περιγραφή τού τι θέλεις, ίσως - και με λίγη τύχη - πετύχει. Όχι πάντα όμως, καθώς δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να μαντέψει την «παντομίμα» σου. Φρόντισε να έχεις μαζί σου μια οπτική περιγραφή - σίγουρα έχεις βρει φωτογραφίες στα περιοδικά ή το insta σου - αυτού που θέλεις, γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλύτερο.

Μισή αρχοντιά…

Παλιές σοφίες έλεγαν πώς η λιπαρότητα προστατεύει τα μαλλιά και το τριχωτό του κεφαλιού και δεν πρέπει να λούζεσαι συχνά, και δη, πριν επισκεφθείς το κομμωτήριο. Ευτυχώς, τα προϊόντα περιποίησης σήμερα έχουν παράγοντες και συστατικά πιο ευεργετικά για τα μαλλιά από το να τα αφήνεις άλουστα. «Φρέσκαρε» το κεφάλι σου, δες το σαν έναν καθαρό, λευκό καμβά πάνω στον οποίο ο κομμωτής σου θα δημιουργήσει. Να θυμάσαι, επίσης, πως τα ξηρά σαμπουάν μπορεί να είναι βολικά σε δεδομένες στιγμές, αλλά όχι για τη συνήθη ή τακτική χρήση. Είναι σημαντικό να διατηρείς μια ρουτίνα λουσίματος κάθε δυο ή τρεις μέρες, ώστε να καθαρίζουν σε βάθος τα μαλλιά και το δέρμα του κεφαλιού, να απομακρύνονται αποτελεσματικά συσσωρευμένα κατάλοιπα από προϊόντα στάιλινγκ, να αναπνέει ξανά η τρίχα και να ενισχύεται η υγεία του δέρματος.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice