Φήμες θέλουν τη Rose Hanbury να είχε σχέση με τον Ουίλιαμ όταν η Κέιτ Μίντλετον ήταν έγκυος στο τρίτο τους παιδί
Γιατί το Μπάκιγχαμ έχει τέτοιο «κόλλημα» με τα ρουμπίνια;
Οι πολύτιμες πέτρες φαίνεται πως κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των μελών του Μπάκιγχαμ περνώντας από γενιά σε γενιά, αλλάζοντας σχήματα και ιδιοκτήτες.
Η ιστορία των κοσμημάτων από ρουμπίνια της βρετανικής βασιλικής αυλής. Ποια είναι η ιστορία, η κληρονομιά και οι ιδιοκτήτες τους.
Η συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ θεωρείται η εντυπωσιακότερη του πλανήτη και είναι ανώφελο να προσπαθήσει κανείς να υπολογίσει την αξία της, αφού τις πολύτιμες πέτρες δεν βαραίνουν μόνο τα καράτια αλλά και αιώνες ιστορίας (…και τάσεων και γούστων και ιδιοτροπιών). Καμία δεν έμεινε σκονισμένη και θαμπή, καμία «ανεκμετάλλευτη», κανένα κόσμημα δεν έμεινε κρυμμένο, κανένα δεν έμεινε ξεχασμένο, παρά περνούσαν από γενιά σε γενιά, αλλάζοντας ενίοτε μορφή και «χαρακτήρα», μάκραιναν, κόνταιναν, γίνονταν ελαφρύτερα, γίνονταν πιο «καθημερινά» ή πιο συμβολικά εξυπηρετώντας σκοπούς και περιστάσεις, γίνονταν βραχιόλι, μετατρέπονταν σε κολιέ, ακολουθούσαν τις τάσεις των καιρών καθώς ταξίδευαν μέσα σε αυτούς…
Διαμάντια, μαργαριτάρια, ζαφείρια, σμαράγδια, τοπάζια, και ρουμπίνια… ειδικά τα ρουμπίνια φαίνεται να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως κατείχαν και στην καρδιά της βασιλομήτωρος και ακόμα παλιότερα, της Βικτώριας και ακόμα πιο παλιά του «Μαύρου Πρίγκιπα» που είχε στην κατοχή του το τεράστιο ρουμπίνι που ακτινοβολεί στο βαρύ - μεταφορικά και κυριολεκτικά - στέμμα της βρετανικής μοναρχίας.
Μια παραδοσιακή δοξασία της Μπούρμα (Βιρμανία έως και το 1989) λέει πως τα ρουμπίνια έχουν τη δύναμη να ξορκίζουν το κακό, να προστατεύουν από ασθένειες, να διώχνουν τα κακά πνεύματα και … το κακό μάτι. Η υπερδραστήρια, πανέξυπνη και πολυπράγμων βασίλισσα Ελισάβετ (γεννηθείσα το 1926), η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία… έχει πολλά ρουμπίνια. Μήπως τελικά οι ξεχωριστές δυνάμεις της βαθυκόκκινης πέτρας δεν είναι απλά δοξασίες;
Από τα 3000 πολύτιμα πετράδια που στολίζουν το 178 ετών στέμμα που φόρεσε η Ελισάβετ όταν ανέβηκε στο θρόνο το 1952, δυο είναι αυτά που ξεχωρίζουν: το διαμάντι που είναι κομμάτι του θρυλικού Cullinan diamond, του τέταρτου μεγαλύτερου διαμαντιού του κόσμου που βρέθηκε στην Αφρική το 1905, και ένα αξεπέραστης ομορφιάς ρουμπίνι, γνωστό και ως το ρουμπίνι του «Μαύρου Πρίγκιπα». Ανήκει στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας από το 1367 και από την εποχή του Εδουάρδου του Γούντστοκ (γνωστού και ως «μαύρου πρίγκιπα» - πιθανολογείται λόγω του μαύρου χρώματος της πανοπλίας του). Η Σφύρα, σύμβολο της μοναρχίας επίσης, είναι και αυτή διακοσμημένη με ρουμπίνια.
Η βασιλομήτωρ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα ρουμπίνια και αυτό το σετ κολιέ-καρφίτσα ήταν από τα αγαπημένα της. Ήταν της βασίλισσας Βικτώριας και το είχε παραγγείλει για εκείνη ο σύζυγός της πρίγκιπας Άλμπερτ. Όπως πολλά άλλα λαμπερά κομμάτια, έτσι και αυτά, περνώντας από γενιά σε γενιά, βρίσκονται τώρα στην κατοχή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ, η βασιλομήτωρ είχε πολλά κοσμήματα στη δική της προσωπική συλλογή που δεν είχε «μοιράσει» ακόμα στη μελλοντική γενιά, έτσι η Ελισάβετ θα παραγγείλει αυτό το κολιέ το 1964, χρησιμοποιώντας άλλα ρουμπίνια που βρίσκονταν (εύκαιρα) στην οικογενειακή «θυρίδα». Εδώ, το ταιριάζει με μια τιάρα με ρουμπίνια Βιρμανίας.
Aυτή που είχε παραγγείλει το 1973 στον οίκο Garrard και για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα 96 ρουμπίνια - όσες και οι ασθένειες από τις οποίες θα την προστατέψουν, σύμφωνα με την παράδοση - δώρο στη βασίλισσα για τον γάμο της από τον λαό της Μπούρμα. Εδώ τη φοράει σε επίσημο βασιλικό γκαλά το 1977.
Η καρφίτσα «σκαραβαίος» από χρυσό, διαμάντια και ρουμπίνια ήταν δώρο στην Ελισάβετ από τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο το 1966.
Το «πάθος» της βασίλισσας Ελισάβετ για τα ρουμπίνια δεν κρυβόταν εύκολα. Ο Εμίρης του Κατάρ ήταν βέβαιος πως το διαμαντένιο κολιέ διακοσμημένο με ρουμπίνια καμπουσόν που της δώρισε το 1980 θα έπιανε τόπο.
Ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ παραβρέθηκαν το 2011 στην τελετή απονομής βραβείων που οργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα The Sun για να τιμήσει μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Το διαμαντένιο κολιέ με τα ρουμπίνια σχεδίασε ο οίκος Mouawad και αποτελεί κομμάτι ενός σετ που δώρισαν στην Κέιτ όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Από εκείνο το σετ προέρχονται και αυτά τα διαμαντένια σκουλαρίκια Mouawad με τα ρουμπίνια.
Παραπέμποντας στα χρώματα της σημαίας της Πολωνίας, η δούκισσα του Κέιμπριτζ συνδυάζει το λευκό Alexander McQueen κοστούμι της με ένα σετ από κολιέ, σκουλαρίκια και δακτυλίδι στο εκτυφλωτικό κόκκινο των ρουμπινιών.
Το κολιέ με τα διαμάντια και τα ρουμπίνια που δημιούργησε ο φημισμένος γαλλικός οίκος Boucheron άνηκε στη βασιλομήτωρ, πέρασε στα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ και εκείνη με τη σειρά της το δώρισε στην Κέιτ.
Η Καμίλα δεν αποκάλυψε την προέλευση αυτού του κολιέ με τα διαμάντια και τα ρουμπίνια (φήμες λένε πως έχει «ταξιδέψει» από τη Σαουδική Αραβία), η επιβεβαίωση ή όχι αυτής της πληροφορίας πάντως, δεν θα άλλαζε το γεγονός πως πρόκειται για μοναδικής ομορφιάς κομμάτι.
Αυτή η εντυπωσιακή καρφίτσα με διαμάντια και ρουμπίνια πιθανώς άνηκε στη συλλογή κοσμημάτων της βασιλομήτωρος.
Η καρφίτσα σε σχήμα λουλουδιού που ο οίκος Cartier σχεδίασε και διακόσμησε με διαμάντια και ρουμπίνια ήταν ένα από τα κοσμήματα που η πριγκίπισσα Μαργαρίτα σπάνια άφηνε στη μπιζουτιέρα της. Τη φορούσε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της.
Το κόκκινο πήγαινε στην Νταϊάνα και το φορούσε πολύ συχνά. Στην κατηγορία «κόκκινο» συγκαταλέγονται και τα ρουμπίνια που άστραφταν πάνω σε πολλά από τα κοσμήματά της. Εδώ στην πρεμιέρα της ταινίας Τζέιμς Μποντ For Your Eyes Only, το 1981.
Με ένα ακόμη «ολοκόκκινο» λουκ το 1995, επισκέπτεται το Μουσείο Peggy Guggenheim στη Βενετία.
Στις επίσημες εκδηλώσεις «Μνήμης» το 2019, η Μέγκαν Μαρκλ φοράει τα ρουμπινένια σε σχήμα καρδιάς σκουλαρίκια που σχεδίασε η σχεδιάστρια κοσμημάτων Jessica McCormack για να ταιριάξουν με την μικρή παπαρούνα - σύμβολο της ημέρας.