Μάθιου Γουίλιαμς: Πού το πάει ο νέος σχεδιαστής του Givenchy;
instagram - givenchyofficial / © Paolo Roversi
Fashion

Μάθιου Γουίλιαμς: Πού το πάει ο νέος σχεδιαστής του Givenchy;

Διαβάστε την ιστορία του, δείτε κομμάτια της πρώτης του συλλογής και βγάλτε τα συμπεράσματά σας

Ποιος είναι ο Μάθιου Γουίλιαμς, ο νέος σχεδιαστής του Givenchy, και τι παρουσίασε στην πρώτη του κολεξιόν για τον γαλλικό οίκο;

Όταν το 1996 ο οίκος Givenchy εμπιστευόταν τo σχεδιαστικό του διευθυντήριο στον 28χρονο και αχαλίνωτο Αλεξάντερ ΜακΚουίν, οι Γάλλοι αλλά και γενικώς οι κομ ιλ φο της μόδας ταράχτηκαν. 

Τον Ιούνιο του 2020, όσοι παρακολουθούμε τον λογαριασμό instagram του οίκου ταραχτήκαμε εκ νέου, αλλά επρόκειτο για μια ταραχή διόλου αρνητική. Ο Givenchy σύστηνε τον νέο του καλλιτεχνικό διευθυντή με μια εντελώς μη αναμενόμενη φωτογραφία του και μια λακωνική λεζάντα: «Matthew M. Williams, Givenchy’s new Creative Director, shot by Paolo Roversi».

Ούτε κοστούμια, ούτε γραβάτες, ούτε τίποτα επίσημο για τον Μάθιου Γουίλιαμς. Ένας 34 χρονών κούκλος ποζάρει γυμνός αποκαλύπτοντας τα άπειρα τατού του. Ο καλύτερος τρόπος να δώσεις στίγμα για το πού θα το πας καλλιτεχνικά το πράγμα; Ίσως. Πάντως το πορτρέτο γεννούσε αδημονία για την πρώτη συλλογή του. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GIVENCHY (@givenchyofficial) on

Μια άλλη φωτογραφία του οίκου ήταν η αναμενόμενη και η λεζάντα μπενχουρική. «Ο οίκος Givenchy βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πρόσληψη του Matthew M. Williams ως καλλιτεχνικού διευθυντή, ξεκινώντας από τις 16 Ιουνίου του 2020. Ο Matthew M. Williams θα αναλάβει όλη την επιμέλεια των γυναικείων και ανδρικών συλλογών, και μπλα μπλα μπλα». Σε μια τρίτη φωτογραφία απαντούσε και ο Μάθιου, μπλα μπλα μπλα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GIVENCHY (@givenchyofficial) on

Είχαμε ξανακούσει το όνομά του; Ναι. Το 2007, στα Grammy, είχε ράψει ένα τζάκετ για τον Κάνιε Γουέστ στο οποίο είχε ενσωματώσει φωτάκια LED. Ο Κάνιε εντυπωσιάστηκε από τον 21 χρονών σχεδιαστή και τον προσέλαβε για τις fashion δραστηριότητές του. Μετά τον χρησιμοποίησε και στα βιντεοκλίπ του. Από το 2008 μέχρι το 2010 έραβε κοστούμια για τη Lady Gaga. Το 2015 δημιούργησε το δικό του γυναικείο label Alyx. Το 2019 δούλεψε με τον Κιμ Τζόουνς του Christian Dior δημιουργώντας μπρουτάλ αγκράφες για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2019. Τον Ιανουάριο του 2020 κυκλοφόρησε συλλογή του με την υπογραφή της Nike, ενώ τον Φεβρουάριο συνεργάστηκε με τον Moncler. Στο παλμαρέ του συγκαταλέγεται και η φιλία του με τον υπερταλαντούχο Βέρτζιλ Άμπλοου του Louis Vuitton. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew M Williams (@matthewmwilliams) on

Όλα αυτά είναι ιστορία. Πάμε στο τώρα, στη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, την πρώτη του Μάθιου Γουίλιαμς για τον Givenchy. Δοκιμασμένος στην αρένα του urban wear αλλά πλέον στη δούλεψη ενός οίκου που υπηρετεί την πολυτέλεια, ο Αμερικάνος αντιμετώπισε μια τεράστια πρόκληση. 

Η πρώτη του κίνηση ήταν να παρουσιάσει το σήμα κατατεθέν της μπρουτάλ βιομηχανικής αισθητικής του: ένα κόσμημα-κλειδαριά. Η έμπνευσή του προήλθε από τις κλειδαριές που κρεμούν οι ερωτευμένοι τουρίστες στις γέφυρες του Παρισιού και πετούν το κλειδί στον Σηκουάνα. Τις κλειδαριές του Γουίλιαμς θα τις δεις σε παπούτσια, τσάντες και ρούχα της νέας εποχής του Givenchy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew M Williams (@matthewmwilliams) on

Μια άλλη εμμονή του είναι οι υφές των υφασμάτων, εμμονή ολοφάνερη και στο ολόδικό του label, Alyx.

Στην πρώτη συλλογή για τον Givenchy ο σχεδιαστής συνδυάζει τους δύο αυτούς προσωπικούς κώδικες με την κομψότητα του οίκου προσπαθώντας να ισορροπήσει αριστοτεχνικά ανάμεσα στο κυριλέ και το κάζουαλ. Τα καταφέρνει; Γούστα είναι αυτά. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GIVENCHY (@givenchyofficial) on

Στο σάιτ του Givenchy βρίσκουμε τη φιλοσοφία της κολεξιόν από τον ίδιο τον δημιουργό της: «Θα βρείτε τα κομμάτια ενός παζλ για μια συλλογή που χτίστηκε από σύμβολα και σημάδια, αλλά ποτέ μην ξεχνάτε την πραγματικότητα του ατόμου που θα τα φορέσει και θα τους δώσει ζωή. Οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να είναι δυναμικοί και ανέμελοι, ίσοι και χαρούμενοι, μια αντανάκλαση αυτού που είναι στην πραγματικότητα - μόνο λίγο περισσότερο. Πρόκειται για την εξεύρεση του ανθρωπισμού στην πολυτέλεια». 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GIVENCHY (@givenchyofficial) on

Ο οίκος μας ενημερώνει πως πρόκειται για ένα πρώτο δείγμα του σχεδιαστικού πνεύματος του Γουίλιαμς. Το οποίο για την ώρα πατά στο παρελθόν και το σχεδιαστικό γενεαλογικό δέντρο του Givenchy, για να δείξει όμως το παρόν και να αφήσει υποσχέσεις για το μέλλον.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GIVENCHY (@givenchyofficial) on

«Πάνω από όλα, υπάρχει μια αίσθηση γιορτής, τόσο για τους ανθρώπους που οδήγησαν τον Γουίλιαμς εδώ, όσο και για τους ανθρώπους που αυτός θέλει να φορέσουν τα ρούχα του», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GIVENCHY (@givenchyofficial) on

Η συλλογή του Μάθιου Γουίλιαμς δεν χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό. Το ίδιο όμως δεν είχε συμβεί και με την πρώτη κολεξιόν του Αλεξάντερ ΜακΚούιν για τον Givenchy;

screen_shot_2020-10-15_at_17.56.08.png

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice