Τα πολύχρωμα κοσμήματα από σμάλτο της Ελένης Ιωαννίδη

Ζητήσαμε από τη δημιουργό των ιδιαίτερων και χειροποίητων κοσμημάτων Ελένη Ιωαννίδη να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του LOOK.

Συνέντευξη με την Ελένη Ιωαννίδη που στο εργαστήριό της φτιάχνει πολύχρωμα χειροποίητα κοσμήματα από σμάλτο.

«Love what you wear». Δεν είναι το motto της ζωής της, σίγουρα όμως την εκφράζει. Η Ελένη Ιωαννίδη σπούδασε χρηματοοικονομικά, όμως αποφάσισε να ακολουθήσει την παιδική της αγάπη κι έτσι σπούδασε σχεδιασμό και κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος στη σχολή MOKUME της Αθήνας. Διατηρεί το δικό της εργαστήριο από το 2003. Φτιάχνει πράγματα με τα χέρια και τη φαντασία της. Ή μάλλον με τη φαντασία της κι έπειτα πιάνει χυτήρια, έλαστρα και τουρ για να δημιουργεί πολύχρωμους κόσμους με υλικά πολύτιμα και λιγότερα αναμενόμενα.

Με φίνες ισορροπίες ανάμεσα στα χρώματα. Πρώτη φορά μου έδειξε κοσμήματά της η Μία: τα δαχτυλίδια-πέταλα, τα παιχνιδιάρικα σκουλαρίκια της, τα μενταγιόν-κοχύλια. Απροσδόκητα χρώματα παντρεύονται στις επιφάνειες των κοσμημάτων ή κρύβονται στις πτυχώσεις των μετάλλων. Δουλειά της βρίσκεται σε επιλεγμένα καταστήματα και πωλητήρια μουσείων, ενώ για το 2022 σχεδίασε ένα γούρι-αστέρι. «Ένα vintage αστέρι να φωτίσει την ευχή μας για νέα ξεκινήματα, όνειρα, επιθυμίες» θα μου πει. Η λέξη Restart κρύβει μέσα της ένα αστέρι. Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από αστέρια, σωστά;

Tι σημαίνει μόδα για σένα;
Είναι βεβαίως κάτι που έρχεται και φεύγει, που διαρκώς μεταλλάσσεται. Είναι κάτι ύπουλο που γρήγορα τρυπώνει χωρίς καν πολλές φορές να το αντιληφθείς στην ντουλάπα σου, εξυπηρετώντας την ανάγκη που συνήθως έχουμε οι άνθρωποι να ανήκουμε στην αγέλη. Μετά από χρόνια κοιτάς παρέα με τις φίλες σου το άλμπουμ με τις φωτογραφίες και χαμογελώντας λες, «κοίτα τι φορούσαμε».

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δημιουργία κοσμήματος;
Πριν αρχίσω στα αλήθεια να φτιάχνω κοσμήματα. Πέρασα ώρες ατελείωτες ως κοριτσάκι, ράβοντας ρούχα ή τσαντάκια για τις κούκλες μου και παίζοντας μαγαζί στο σαλόνι της μαμάς μου. Έβαζα τιμές σε όλα τα αντικείμενα, έκοβα αποδείξεις σε μπλοκάκια και έκανα τις καλύτερες συσκευασίες δώρου, πάντα με κάρτα αλλαγής. Οι χειροτεχνίες και το εμπόριο ήταν τα αγαπημένα μου παιχνίδια.

Ποια η μεγαλύτερη χαρά που σου έχει χαρίσει το brand σου;
Μπαίνω στο εργαστήριό μου πάντα με κέφι, το βράδυ της Κυριακής δεν με βρίσκει μελαγχολική. 'Οταν τυχαία συναντώ στον δρόμο μια γυναίκα που φοράει κάποιο κόσμημα που έχω φτιάξει, είναι για εμένα μεγάλη χαρά.

Τι ρόλο παίζει η τέχνη στη δική σου δημιουργία;
Στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας δεν παίζει ρόλο μόνο η αισθητική του κοσμήματος, αν δηλαδή αυτό που έφτιαξες μπορεί πράγματι να στολίσει τον άλλο, αν είναι καλαίσθητο. Σημαντικό ρόλο έχει ο σωστός σχεδιασμός, η άρτια κατασκευή και η πετυχημένη εκτέλεση. Δεν μπορεί να σε ενοχλεί το σκουλαρίκι στο αυτί, να λυγίζει το βραχιόλι ή να στραβώνει το δαχτυλίδι που φοράς. Με ενοχλούν οι κακοτεχνίες.

Τι ρόλο παίζει το χρώμα στη ζωή σου; Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το πράσινο σμαραγδί. Το χρώμα με κατατρέχει. Φοράω εύκολα έντονα και χρωματιστά ρούχα, βάφω τα σπίτι μου λες και είμαστε στο Μεξικό και τα κοσμήματά μου από την αρχή μέχρι και σήμερα, αν και έχω δουλέψει με πολλά διαφορετικά υλικά, έχουν πάντα με κάποιο τρόπο χρώμα!

Τι εκφράζει το κόσμημα στην καθημερινότητα μιας γυναίκας;
Τα κοσμήματα που επιλέγει να φοράει μια γυναίκα και ο τρόπος που τα συνδυάζει εκφράζει πολλά για την ίδια, για την προσωπικότητά της, για τον δυναμισμό της, για την αυτοπεποίθησή της, για τον τρόπο που θέλει να ζει και βεβαίως για την αισθητική της. Δεν στολίζει μόνο: το ίδιο κόσμημα φοριέται εντελώς διαφορετικά από την κάθε γυναίκα και υπονοεί άλλα για την καθεμιά μας.

Θεωρείς ότι η μόδα είναι μια μορφή τέχνης;
Όχι, όμως οι διάφορες μορφές τέχνης όπως η αργυροχρυσοχοΐα, επηρεάζονται από τις εκάστοτε τάσεις της μόδας. Επίσης, διάφορα κινήματα στην τέχνη επιδρούν στη μόδα. Συνεπώς υπάρχει θα έλεγα μια συνεχόμενη συνομιλία μεταξύ τέχνης και μόδας.

Η μόδα έχει αλλάξει: γίνεται inclusive, τα πρότυπα πολλαπλασιάζονται, η ομορφιά δεν έχει ένα μόνο καλούπι. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;
Οι γυναίκες σήμερα, στα περισσότερα μέρη του κόσμου τουλάχιστον, μπορούν ευτυχώς να φορούν ό,τι θέλουν. Βλέπω τα έφηβα κορίτσια με επίχρυσα κοσμήματα και τα χαίρομαι γιατί η δική μου γενιά θεωρούσε ότι χρυσό φορούν μόνο οι μεγάλες γυναίκες. Τα αγόρια φορούν σκουλαρίκια χωρίς να θεωρείται προκλητική συμπεριφορά, κάποια φορούν μεγάλα κολιέ, χρυσές καδένες ακόμα και μαργαριτάρια. Στερεότυπα υπάρχουν, όμως νομίζω προοδεύουμε και η νέα γενιά εκφράζεται με μεγαλύτερη ελευθερία. Οι ταμπέλες και τα καλούπια λιγοστεύουν.

Σε ποιανού την ντουλάπα θα ήθελες να κάνεις επιδρομή;
Σε κανενός, θα ήθελα όμως να έχω υπάρξει τεχνήτρια στο εργαστήριο του Rene Lalique.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου λουλούδια;
Τελευταία είναι εκείνα που τοποθετούνται σε κρεμαστές γλάστρες. Δημιουργούν μια ωραία παραμυθένια ατμόσφαιρα και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και είναι διασκεδαστικό να τα βλέπεις να μεγαλώνουν μακραίνοντας.

black_rose.jpg

Tι θα κάνεις τα Χριστούγεννα;
Είναι η εποχή των δώρων και εμείς που φτιάχνουμε κοσμήματα έχουμε πάντα πολλή δουλειά. Μετά τα Χριστούγεννα όμως έχω προγραμματίσει το πρώτο οικογενειακό μας ταξίδι στο εξωτερικό στη μετά covid εποχή, ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε!

Ποια συμβουλή θα έδινες στον 15χρονο εαυτό σου;
Μια συμβουλή υγείας: να μην καπνίσει ποτέ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πολυτέλειά σου;
Κάνω πολλές καλοκαιρινές διακοπές. 

Ποιο θα ήταν το ένα αξεσουάρ που θα επέλεγες;
Εντυπωσιακά, χαρούμενα, χρωματιστά σκουλαρίκια. 

Eleni-Ioannidi-3.jpg

Ακολουθήστε την Ελένη Ιωαννίδου στο Instagram: www.instagram.com/ioannidieleni

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice