Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Issey Miyake

Ο άνθρωπος που αυτοπροσδιοριζόταν ως «δημιουργός ραπτικής»

62224-137655.jpg
Newsroom |

Issey Miyake: Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας. 

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Issey Miyake ο ιάπωνας σχεδιαστής μόδας που ήταν γνωστός για το συνδυασμό ανατολικών και δυτικών στοιχείων στο έργο του και ο οποίος είχε γίνει ευρέως γνωστός για τη δημοφιλή σειρά αρωμάτων που περιελάμβανε το L'Eau d'Issey.

Υπήρξε ο πρώτος που συνδύασε την τεχνολογία με την ιαπωνική παράδοση και προήγαγε μια μόδα που, αν και ακραία, επεδίωκε να είναι πρακτική, προσβάσιμη και να απευθύνεται σε όλους. Η σειρά του «Pleats», ρούχα εύκολα και σχετικά οικονομικά, εξέφραζε τη «δημοκρατική» αυτή πρόθεση. 

Ο Miyake περπατούσε κουτσαίνοντας, κατάλοιπο της ατομικής βόμβας στην πατρίδα του Χιροσίμα το 1945, όταν εκείνος ήταν μόλις επτά ετών. Η μητέρα του πέθανε από την ακτινοβολία τρία χρόνια αργότερα. Ο ίδιος δεν μιλούσε άλλωστε σχεδόν ποτέ γι'αυτό. Μόνο του 2009 έγραψε για την ιστορία οδυνηρή της ζωής του στους "New York Times" θέλοντας να υποστηρίξει την πρόσκληση του προέδρου Ομπάμα να επισκεφτεί ο κόσμος τη Χιροσίμα για την επέτειο της καταστροφής.

Ο Miyake σπούδασε γραφιστική στο Tama Art University του Τόκιο και μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε το 1965 στο Παρίσι, όπου εγγράφηκε στη διάσημη σχολή ραπτικής και ραπτικής olecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1966, δουλεύοντας πίσω από τα παρασκήνια για τέσσερα χρόνια σε ατελιέ που λειτουργούσαν από ένα τρίο μύθων μόδας του 20ου αιώνα - του Guy Laroche, του Hubert de Givenchy του Geoffrey Beene.

«Περιπλανώμενος γύρω από το Οντεόν και το Σεν Ζερμέν, τότε που συνέβαιναν οι εξεγέρσεις των φοιτητών και οι οδομαχίες των εργατών, υπήρξα αυτόπτης μάρτυς μιας νέας εποχής: της εποχής του απλού ανθρώπου» είχε πει για το Παρίσι. 

Ο Miyake τότε στρέφει το βλέμμα του στην παράδοση της Ιαπωνίας, στις εργατικές στολές των πυροσβεστών και των αγροτών, στις συνήθειες ανακύκλωσης και βαφής ευτελών υφαντών, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί την ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο ρυθμός της μόδας στη Νέα Υόρκη των 70s. Επιλέγει να επιστρέψει στο Τόκιο, όπου ξεκινά το στούντιό του και την έρευνά του για το ρούχο σαν δεύτερο δέρμα. Για να το πετύχει, πιστεύει ότι η ιδέα ξεκινά από το είδος του νήματος που θα γίνει το υλικό πάνω στο οποίο θα σχεδιαστεί το ρούχο. Και το 1982 το σύνολο από ψάθα ρατάν και μπαμπού που θυμίζει την πανοπλία πολεμιστή σαμουράι γίνεται εξώφυλλο στο επιδραστικό έντυπο τέχνης «Artforum». Ηταν η πρώτη φορά που ένα έντυπο τέχνης έκανε κεντρικό άρθρο του τη μόδα. Από τότε, εκείνο το εξώφυλλο και η παρατήρηση της κριτικού τέχνης και συγγραφέως του άρθρου Ινγκριντ Σίσκι ότι «η δημιουργία του Ισέι Μιγιάκε μεταμορφώνει τη γυναίκα σε πρωτοποριακή εισβολέα από το Διάστημα» άλλαξαν τον τρόπο που ο κόσμος της τέχνης έβλεπε τα νέα σήματα της μόδας.

Εκτός από τα ρούχα του, ο Issey Miyake ήταν γνωστός για τη συλλογή αρωμάτων. Το L'Eau d'Issey κυκλοφόρησε το 1992 και έγινε διεθνές best seller. Το ελαφρύ άρωμα, που ήταν εμπνευσμένο από το νερό, ήταν εξαιρετικά επιρροή, βοηθώντας στη διάδοση των ωκεανών αρωμάτων. Δύο χρόνια αργότερα, η Miyake έκανε το ντεμπούτο της σε ανδρική έκδοση και άλλα αρώματα ακολούθησαν.

Στην ομιλία του το 2006 με αφορμή τη βράβευσή του με το Kyotoprize των Τεχνών και της Φιλοσοφίας, ο Miyake ανέφερε πως στο Παρίσι, όταν συστηνόταν ως «σχεδιαστής μόδας», του ανταπαντούσαν ότι τον θεωρούσαν «δημιουργό ραπτικής».

Ωστόσο ο Miyake δεν περιοζόταν στην ραπτική και τα αρώματα αφού επεκτάθηκε σε projects οπως η έκδοση βιβλίων, η δημιουργία εκθέσεων, η ίδρυση ενός οργανισμού έρευνας, του Miyake Issey Foundation, και του μουσείου 21-21 Design Sight. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice