Μοντέλο ετών 80+. Γυναίκες που απέδειξαν πως η γοητεία δεν έχει ηλικία

Συνήθως οι γυναίκες προσπαθούν να κρύψουν την επιρροή των ετών στην εμφάνισή τους, αλλά όχι στην περίπτωση τους

Μοντέλα άνω των 80 ετών. Σε ένα κόσμο που το να μεγαλώνεις θεωρείται σχεδόν ταμπού, τρεις γυναίκες σπάνε τα κοινωνικά όρια και τις παγιωμένες αντιλήψεις. 

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι εμφανίσεις ώριμων γυναικών στη βιομηχανία της μόδας, τόσο στις επιδείξεις όσο και στις διαφημίσεις. Γυναίκες που δεν κρύβουν την ηλικία τους, δραστήριες, που επιμελούνται την εμφάνισή τους, ξεχωρίζουν με το στυλ τους, αφήνουν τα μαλλιά τους να γκριζάρουν φυσικά (οι Γαλλίδες «κολυμπούν» ήδη προς αυτό το ρεύμα, μάλιστα χρησιμοποιούν και τον όρο «éminence grise» το οποίο σημαίνει «γκρίζα υπεροχή»), φοράνε κόκκινο κραγιόν στα χείλη, και μας θυμίζουν ότι ο χρόνος δε φέρνει μόνο ρυτίδες, αλλά εμπειρία, σοφία, ευφυΐα, ιδιότητες που είναι αδύνατο να κατακτηθούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

«Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τις ρυτίδες. Όταν είστε μεγαλύτεροι, το να προσπαθείτε να δείχνετε χρόνια νεότεροι είναι ανόητο και δεν ξεγελάτε κανέναν. Όταν είσαι εβδομήντα πέντε και κάνεις ανόρθωση προσώπου, κανείς δε θα πιστεύει ότι είσαι τριάντα». 
-Iris Apfel

Τζέιν Φόντα (1937)

Κόρη του μεγάλου Αμερικανού ηθοποιού Χένρι Φόντα είναι λογικό να κληρονόμησε το μικρόβιο. Από την εφηβεία ακόμα, εργάστηκε ως μοντέλο κοσμώντας μάλιστα δυο φορές το εξώφυλλο του περιοδικού Vogue, ενώ στα δεκαεφτά της έλαβε τα πρώτα ερεθίσματα που την οδήγησαν να ασχοληθεί με την υποκριτική. Έχει βραβευτεί δυο φορές με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου ενώ συμμετείχε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Jane Fonda, 2022 ©Getty Images/ Raymond Hall

Το λανσάρισμα μιας σειράς από βιντεοκασέτες γυμναστικής, δικής της παραγωγής, έκαναν την αερόβια άσκηση μόδα. Ακούραστη ακτιβίστρια η γκουρού της γυμναστικής Τζέιν Φόντα, θα είναι το πρόσωπο της νέας συλλογής Move της σουηδικής μάρκας ρούχων H&M. Πρόσφατα παραδέχθηκε ότι έκανε λίφτινγκ, κάτι για το οποίο δε νιώθει καθόλου περήφανη και παρότρυνε άντρες και γυναίκες να αγαπήσουν την ηλικία τους και τα... γηρατειά.

Κάρμεν ντελ Ορεφίτσε (Carmen Dell'Orefice, 1931)

Η 91χρονη καλλονή βρίσκεται στις πασαρέλες από τα 15 της! Είναι ένα από τα διασημότερα μοντέλα στον κόσμο και ένα από τα νεότερα μοντέλα που έκαναν εξώφυλλο στο Vogue (1947). Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σχεδιαστές, ήταν βασικό πρόσωπο σε δεκάδες καμπάνιες καλλυντικών και δηλώνει απερίφραστα «Φυσικά κι έχω ακόμα ενεργή σεξουαλική ζωή. Γιατί να την εγκαταλείψω; 'Εχω παρατήσει πολλά πράγματα, αλλά δεν σκοπεύω να παρατήσω την αγάπη». Δεν κρύβει την ηλικία της βάφοντας τα μαλλιά της, αλλά επέλεξε να τα κάνει όλα γκρίζα και τότε αυτό έγινε το εμπορικό της σήμα.

Carmen Dell'Orefice, 2013 © Getty Images/ Victor Virgile

Πόζαρε για τον Σαλβαδόρ Νταλί και συνεργάστηκε με φημισμένους φωτογράφους όπως οι Σέσιλ Μπίτον, Νόρμαν Πάρκινσον και Ρίτσαρντ Αβέντον. Πιστεύει ότι όσο μεγαλώνει, τόσο πιο αληθινή γίνεται με τον εαυτό της. Επομένως, «η ηλικία δεν έχει καμία σημασία. Η ομορφιά είναι μέσα σε κάθε έναν από εμάς, ανεξάρτητα από την εμφάνιση, την ηλικία ή τα άλλα χαρακτηριστικά». Η Κάρμεν μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το μοντέλο με τη μακρύτερη καριέρα.

Βερούσκα φον Λέντορφ (Veruschka von Lehndorff, 1939)

Επίσης γνωστή ως κόμισσα Vera von Lehndorff-Steinort, και επαγγελματικά γνωστή ως Veruschka, η άνοδος της φήμης της ξεκίνησε όταν ανακαλύφθηκε από έναν φωτογράφο στη Φλωρεντία. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά την έκανε διάσημη ήταν ένα πέρασμα της από την ταινία "Blow Up" το 1966. Με ύψος 1,83 , ήταν το πρώτο μοντέλο σούπερ σταρ στη δεκαετία του 1960.
Εγκατέλειψε τον κόσμο του μόντελινγκ το 1975 αφού της είπαν να αλλάξει την εμφάνισή της για να ταιριάζει καλύτερα με τα άλλα δημοφιλή μοντέλα εκείνης της εποχής.

Veruschka von Lehndorff, 2012 ©Getty Images/ Gareth Cattermole


Παρά την επίσημη αποχώρησή της από την τεράστια σκηνή της μόδας, εξακολουθεί να περπατά τακτικά σε πασαρέλες και μερικά περιοδικά. Έχει παρουσιάσει πολλές ταινίες και μάλιστα παρείχε φωνητικά σε ορισμένα μουσικά κομμάτια. Ένα σύμβολο ομορφιάς που εμπνέει ακόμα. «Το στυλ δεν γερνάει ποτέ», όπως σχολίασε η σχεδιάστρια Άνια Γκόκελ.