Balenciaga
Balenciaga © Unsplash
Fashion

Τι είναι το «habit vert» της Γαλλικής Ακαδημίας;

Σπάει» το κατεστημένο των Dior & Givenchy ένας εκ των «immortels» και ντύνεται με Balenciaga

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

«Σπάει» το... κατεστημένο των Dior & Givenchy ένας εκ των «immortels» της Γαλλικής Ακαδημίας και ντύνεται με Balenciaga - Τι είναι το «habit vert» που καθιερώθηκε το 1801

Ο νέος πελάτης του οίκου Balenciaga δεν είναι ούτε ποπ σταρ ούτε επιχειρηματίας. Ο Αντουάν Κομπανιόν κριτικός και καθηγητής γαλλικής λογοτεχνίας, επέλεξε τον οίκο με επικεφαλής σχεδιαστή τον Demna για να δημιουργήσει το «habit vert», το κοστούμι που θα φορέσει κατά την τελετή εισαγωγής του στη Γαλλική Ακαδημία.

Είναι η πρώτη φορά που ο οίκος που ιδρύθηκε από τον Cristobál Balenciaga το 1917 αναλαμβάνει να σχεδιάσει ένα κοστούμι για μέλος της Ακαδημίας. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι από τους εισαχθέντες στην Γαλλική Ακαδημία - γνωστοί ως «les immortels» (οι αθάνατοι) συνήθιζαν να προτιμούν τον Dior ή τον Givenchy.

Το «habit vert» καθιερώθηκε το 1801, αλλά έκτοτε έχει υποβληθεί σε μικρές τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων, χάρη σε επιφανείς προσωπικότητες της Ακαδημίας, όπως ο Βίκτορ Ουγκό το 1892.

Η τελετουργική ενδυμασία περιλαμβάνει ξίφος και ένα κεντημένο με πράσινα και χρυσά κλαδιά ελιάς κοστούμι σε μαύρο ή μπλε ναυτικό χρώμα.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής του Balenciaga Demna χρειάστηκε 300 ώρες για να δημιουργήσει τον μαύρο μανδύα, το φράκο και το παντελόνι, το λευκό πουκάμισο, το λευκό γιλέκο και το παπιγιόν στο ατελιέ του οίκου στο Παρίσι. Εν τω μεταξύ για τα διακοσμητικά κεντήματα του συνόλου χρειάστηκαν 900 εργασίας στο Maison Lesage.

Ο Κομπανιόν είναι γνωστός στον κόσμο της ακαδημαϊκής λογοτεχνίας ως κορυφαίος ειδικός στους Μισέλ ντε Μοντέν, Σαρλ Μπωντλαίρ, Μαρσέλ Προυστ και Κολέτ.

Ο οίκος πολυτελών κοσμημάτων Boucheron, ο οποίος, όπως και ο Balenciaga ελέγχεται από τον γαλλικό οίκο Kering αποφάσισε το ξίφος που αντιπροσωπεύει τη ζωή και το έργο του Κομπανιόν να έχει λαβή σε σχήμα φτερού και ένα σκαντζόχοιρο να απεικονίζεται στο καμποσόν. (Ο σκαντζόχοιρος συνδέεται με τον Έλληνα ποιητή Αρχίλοχο, ο οποίος διακήρυξε ότι «Η αλεπού ξέρει πολλά και ο σκαντζόχοιρος ένα και καλό»).

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice