H Bailey Bass με peplum
Ⓒ EPA/ ALLISON DINNER
Fashion

Tι είναι το peplum που γίνεται φέτος κυρίαρχη τάση μόδας;

Η τάση επανέρχεται και είναι στα καλυτερά της

Peplum: Η ιστορία, η εξέλιξή της τάσης και όλοι οι τρόποι για να την υιοθετήσεις φέτος

Καθώς η Y2K αισθητική έχει εδώ και καιρό κυριαρχήσει και ο δρόμος έχει ανοίξει για την επιστροφή των τάσεων της δεκαετίας του 2010, ήταν θέμα χρόνου να δούμε ξανά peplum να κυκλοφορούν. Μπορεί η αντίδραση πολλών fashion insider να μην είναι θετική για αυτήν την επιστροφή, όμως οι νέες εκδοχές του ιστορικού peplum έχουν πραγματικό ενδιαφέρον. Από το Armani Privé έως το Viktor & Rolf, οι πρόσφατες κολεξιόν έχουν πειράξει τις υπερβολικές σιλουέτες peplum.

Peplum από την κολεξιόν του BRANDON MAXWELL
Ⓒ COURTESY BRANDON MAXWELL

Γιατί τα peplum πριν γίνουν trendy ήταν ιερά

Η αλήθεια είναι ότι πριν τα peplum γίνουν trendy, ήταν κυριολεκτικά ιερά. Ονομάστηκαν για πρώτη φορά peplus το 500 π.Χ.και στην πραγματικότητα ήταν τεράστιες λωρίδες υφάσματος, τα οποία οι γυναίκες έσφιγγαν και τράβαγαν γύρω από τη μέση τους, δημιουργώντας ένα εφέ «double bubble» ακριβώς γύρω από τους γοφούς τους. Ένα άγαλμα του Λούβρου από το 5 π.Χ. δείχνει τη θεά Αθηνά να φοράει ένα πέτρινο peplum. Αργότερα, οι γυναίκες της Σπάρτης έκαναν τον peplum πολύ πιο κοντό με πρόσθετες σχισμές στους μηρούς για να είναι περισσότερο βολικό.

Η τάση peplum όπως την αναγνωρίζουμε σήμερα διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την βασίλισσα Ελισάβετ Α'. Χρόνια μετά, ο Christian Dior δημιούργησε τη διάσημη σιλουέτα του «new look», ένα κομψό σύνολο από μετάξι με επιπλέον ύφασμα στη μέση, κάτι που ήταν βέβαια δυσεύρετο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επόμενο highlight: ο Thierry Mugler μετέτρεψε ένα peplum σε ροζ σατέν κοχύλι για την παρουσίαση του διαδρόμου Birth of Venus.

Η είσοδος του peplum στα trends 

Παρά τις στιγμές δόξας που έζησε το peplum ως τότε, τα τελευταία χρόνια είχε κατακριθεί κυριώς για το πόσο μπορεί να είναι κολακευτικό. Παρόλα αυτά, η συλλογή της άνοιξης του 2010 της Lanvin ήταν γεμάτη κοκτέιλ φορέματα με βολάν και υπερβολικά peplum. Το σόου της Jil Sander την άνοιξη του 2011 είχε πολύχρωμες εμφανίσεις με peplum σε μπλουζάκια και μακριές φούστες. Η συλλογή του Alexander McQueen για την άνοιξη του 2012 είχε προσθέσει peplum μέση ακόμη και σε κοστούμια.

Jil Sander spring 2011
ⓒ COURTESY OF JIL SANDER

Το στιλ αυτό απέκτησε περισσότερη δυναμική, όταν άρχισε να φοριέται από διασημότητες όπως η Victoria Beckham, η Rihanna και η Nicole Kidman στο κόκκινο χαλί. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι γινόταν κάποιου είδους διαγωνισμός για το ποια θα μπορούσε να φορέσει το μεγαλύτερο και το πιο τολμηρό peplum.

Η Nicole Kidman με peplum φόρεμα
Ⓒ EPA/ DAVID SWANSON

Η πρώτη cool προσέγγιση του peplum

Ωστόσο, από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2010, το peplum είχε αρχίσει να χάνει τη απήχησή του. Τελικά, έγινε η ανατροπή και φέτος είδαμε το αμφιλεγόμενο κομμάτι να επιστρέφει σιγά σιγά στη μόδα. Στις ανοιξιάτικες πασαρέλες, οίκοι όπως Givenchy, Dior και Prabal Gurung έχουν παρουσιάσει νέες προσεγγίσεις της τάσης, περισσότερο μοντέρνες και cool και λιγότερο ρομαντικές.

Peplum από την κολέξιον Givenchy spring 2022
Ⓒ COURTESY OF GIVENCHY
Peplum από την κολεξιόν του Christian Dior spring 2022
Ⓒ COURTESY OF CHRISTIAN DIOR

Το ευκολοφόρετο peplum

Ένας τρόπος για να τολμήσετε μια μοντέρνα προσέγγιση του peplum είναι να αναζητήσετε στην αγορά ένα τοπ σε στιλ κορσέ που θα σχηματίζει αυτή τη καμπύλη στο στρίφωμα. Άλλωστε, ένα peplum δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά υπερβολικό. Αν το τοπ που επιλέξετε καταλήγει σε πιέτα ή βολάν, είστε μέσα!

Peplum trend
Ⓒ COURTESY OF BA&SH

To μπλέιζερ peplum για το γραφείο και τη βραδινή έξοδο

Επόμενος τρόπος να υιοθετήσετε τη τάση είναι με ένα μπλέιζερ σε στιλ peplum. Έτσι, το κοστούμι σας θα είναι λιγότερο βαρετό και μοντέρνο. Εναλλακτικά, μπορείτε να φορέσετε ένα peplum σακάκι ή ένα peplum jacket χωρίς τίποτα από κάτω και να κάνετε μια βραδινή εμφάνιση που θα κόψει την ανάσα.

Metallic και velvet peplum για να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα 

Το metallic και το βελούδο παραμένει στα trends kαι ίσως ένα ιδιαίτερο peplum είναι η δόση υπερβολής που χρειάζεται το στιλ σας. Μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα φαρδύ ψηλόμεσο τζιν ή μια μάξι φούστα ζέρσεϊ.

H Bailey Bass με peplum
Ⓒ EPA/ ALLISON DINNER

Σε γενικές γραμμές τα peplum είναι η τέλεια ευκαιρία για να παίξετε με τις αναλογίες και να αξιοποιήσετε άφοβα τα ρούχα που διαθέτουν όγκο. Ακόμη, αν εντοπίσετε στην αγόρα ένα peplum dress θα είναι μια εξαιρετική λύση για να είστε trendy και συγχρόνως να αποφύγετε το απαιτητικό styling ένος peplum ρούχου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice