Calvin Klein: Απαγορεύτηκε διαφήμιση με την FKA Twigs - Οι εικόνες ήταν «υπερβολικά σεξουαλικοποιημένες» - Για δύο μέτρα και σταθμά κάνει λόγο η τραγουδίστρια.
Απαγορεύτηκε διαφήμιση της Calvin Klein με την τραγουδίστρια FKA Twigs © Instagram/FKA Twigs
Fashion

Πυρά κατά της Calvin Klein για «υπερβολικά σεξουαλικοποιημένες» εικόνες της FKA Twigs - Απαγορεύτηκε καμπάνια

«Ανεύθυνη» χαρακτηρίστηκε η διαφήμιση - Η απάντηση της ποπ σταρ

62224-137655.jpg
Newsroom |

Calvin Klein: Απαγορεύτηκε διαφήμιση με την FKA Twigs - Οι εικόνες ήταν «υπερβολικά σεξουαλικοποιημένες» - Για δύο μέτρα και σταθμά κάνει λόγο η τραγουδίστρια.

Μια διαφήμιση της Calvin Klein έχει απαγορευτεί μετά από καταγγελίες ότι οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «υπερβολικά σεξουαλικοποιημένες».

Calvin Klein: Απαγορεύτηκε διαφήμιση με την FKA Twigs - Οι εικόνες ήταν «υπερβολικά σεξουαλικοποιημένες» - Για δύο μέτρα και σταθμά κάνει λόγο η τραγουδίστρια.
Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή έκρινε ότι η διαφήμιση ήταν πιθανό να προκαλέσει σοβαρή προσβολή © EPA/Justin Lane

Η αφίσα απεικόνιζε την τραγουδίστρια FKA Twins φορώντας ένα τζιν πουκάμισο που ήταν τραβηγμένο μέχρι τη μέση γύρω από το σώμα της, δείχνοντας το πλάι των γλουτών της και το μισό του ενός στήθους.

Από πάνω της, το κείμενο έγραφε: «Calvins ή τίποτα».

Calvin Klein: Γιατί απαγορεύτηκε η διαφήμιση με την FKA Twigs

Η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης (ASA) διαπίστωσε ότι η διαφήμιση ήταν πιθανό να προκαλέσει σοβαρή προσβολή αντικειμενοποιώντας τις γυναίκες.

Η ρυθμιστική αρχή έκρινε ότι «η σύνθεση της εικόνας εστιάζει τους θεατές στο σώμα του μοντέλου και όχι στα ρούχα που διαφημίζονται».

Σημείωσε επίσης, εστιάζοντας στα «σωματικά χαρακτηριστικά» της FKA Twigs, την είχε «παρουσιάσει ως ένα στερεότυπο σεξουαλικό αντικείμενο».

«Συνεπώς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση ήταν ανεύθυνη και πιθανόν να προκαλέσει σοβαρή προσβολή», ανέφερε.

Υπερασπιζόμενη τη διαφήμιση, η Calvin Klein είπε ότι ήταν παρόμοια με αυτές που είχε κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια.

Η επωνυμία μόδας περιέγραψε την καλλιτέχνιδα ως «μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση και δύναμη» και είπε ότι είχε συνεργαστεί με την εταιρεία για την παραγωγή της εικόνας και την είχε εγκρίνει πριν από τη δημοσίευση.

Πρόσθεσε ότι όλες οι «συμβατικά ευαίσθητες» περιοχές του σώματος ήταν πλήρως καλυμμένες και πως η FKA Twigs ήταν σε φυσική και ουδέτερη θέση.

Δύο άτομα είχαν καταγγείλει ότι οι εικόνες ήταν «υπερβολικά σεξουαλικοποιημένες», προσβλητικές και ανεύθυνες επειδή αντικειμενοποιούσαν τις γυναίκες και προβάλλονταν ακατάλληλα.

Οι καταγγελίες αναφέρονταν επίσης σε δύο αφίσες από την ίδια καμπάνια, που παρουσίαζε το μοντέλο Κένταλ Τζένερ.

Αλλά η ASA διαπίστωσε ότι αυτές οι αφίσες δεν επικεντρώνονταν στο σώμα της Τζένερ «με τρόπο που την απεικόνιζε ως σεξουαλικό αντικείμενο» και το επίπεδο γυμνού δεν ήταν πέρα από αυτό που θα περίμενε ο κόσμος για μια διαφήμιση εσωρούχων.

FKA Twigs: Η απάντησή της στο Instagram

Με ανάρτηση στο Instagram, η βρετανίδα καλλιτέχνιδα απαντά ως εξής στα όσα καταλογίζονται στην καμπάνια της Calvin Klein:

«Δεν βλέπω το “στερεοτυπικό σεξουαλικό αντικείμενο” που μου έχουν αποδώσει ως ταμπέλα. Βλέπω μια όμορφη ισχυρή έγχρωμη γυναίκα της οποίας το εκπληκτικό σώμα έχει ξεπεράσει περισσότερους πόνους από όσο φαντάζεσαι.

Υπό το πρίσμα της ανασκόπησης άλλων καμπανιών παρόμοιου χαρακτήρα, παλαιότερες και τρέχουσες, δεν μπορώ παρά να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια διπλά μέτρα και σταθμά εδώ. Για να γίνουμε σαφείς…

Είμαι περήφανη για το σώμα μου και δημιουργώ στα πρότυπα γυναικών όπως η Τζοζεφίν Μπέικερ, η Έρθα Κιτ και η Γκρέις Τζόουνς, που κατέρριψαν τα εμπόδια της ενδυνάμωσης αξιοποιώντας έναν μοναδικό ενσωματωμένο αισθησιασμό. Ευχαριστώ τη ck και τους Mert και Marcus που μου έδωσαν χώρο να εκφραστώ ακριβώς όπως ήθελα - δεν θα αλλάξω την αφήγησή μου.

(Με πληροφορίες του BBC News)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice