24 ώρες στη Βερόνα

Οι Ρωμαίοι, το βυζί της Ιουλιέτας και το σόου της Calzedonia 

Όπως κάθε χρόνο η Calzedonia διοργάνωσε στις αρχές του Μάρτη το φετινό Summer Show, δηλαδή την επίδειξη μαγιό και beachwear του καλοκαιριού που έρχεται. Το σόου πραγματοποιήθηκε –όπως πάντα– στη Βερόνα της Ιταλίας, την πατρίδα του brand. Παραβρεθήκαμε, μπήκαμε για λίγες ώρες στη χρονομηχανή νομίζοντας πως το καλοκαίρι είναι εδώ (δεν είναι, αλλά πλησιάζει), αδράξαμε (από τα μαλλιά) την ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή βόλτα στους δρόμους της ιταλικής πόλης και ιδού η ανταπόκριση…

n

n

Η Βερόνα είναι μια πόλη σχετικά μικρή, και αντίστοιχα μικρό είναι το κέντρο της –στην πραγματικότητα πρόκειται για το τμήμα εκείνο της πόλης που βρίσκεται στο εσωτερικό της καμπύλης που κάνει ο ποταμός Adige. Το πιο γνωστό κτίριο της Βερόνα είναι η Arena di Verona, το αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο που χτίστηκε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ένα από τα πιο καλά διατηρημένα μνημεία του είδους του. Η Arena βρίσκεται στην Piazza Bra. Καλά διάβασες. Bra όπως σουτιέν. Δεν έψαξα να μάθω από πού πήρε το όνομά της, προτιμώ να σκέφτομαι πως κάτι βρώμικο είχε συμβεί με το σουτιέν της Ιουλιέτας στην εν λόγω πλατεία. Η Bra είναι η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης –κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την πιο μεγάλη ολόκληρης της Ιταλίας. Ο χρόνος που είχαμε να εξερευνήσουμε τη Bra από άκρη σ' άκρη (ακούγεται σχεδόν σέξι) ήταν ελάχιστος. Η Φραντσέσκα, η Ιταλίδα που μας μετέφερε με το ταξί της από το ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης ήταν απόλυτη, «δε θα αργήσετε δευτερόλεπτο!».

n

n

n

n

n

Eδώ παίζουμε μεγάλες προσδοκίες

n

Aγοράζεις και ένα τέτοιο από το δρόμο για να τροφοδοτείς το ίνσταγκραμ

Τα κτίρια στο κέντρο της Βερόνα ήταν υπέροχα, ο καιρός τέλειος για βόλτα και όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που προσφέρονται για κλισέ περιγραφές του τύπου «πόσο καλοντυμένοι αυτοί οι Ιταλοί, μα μέσα τους το έχουν;», «μα τι καθαροί και όμορφοι δρόμοι, ακόμα και τα Stradivarious εδώ είναι πιο όμορφα», κτλ ήταν παρούσες.

n

Eίναι απίστευτο, ο φρικτός πίνακας με τη μπαλαρίνα είναι ιντερνάσιοναλ (ή, έστω, διαμεσογειακός)

n

n

Bιτρίνα-κακή εικονοποίηση του «θα ‘ναι σα να βγαίνει η άνοιξη»

Αλλά αυτό που ήταν πραγματικά συγκλονιστικό ήταν η επίσκεψή μας στο «σπίτι» της Ιουλιέτας, τη γνωστότερη τουριστική ατραξιόν της πόλης και αυτό για το οποίο θα σε πρήξουν οι περισσότεροι που θα μάθουν ότι θα επισκεφθείς την «πατρίδα» του σαιξπηρικού ζευγαριού. Σπίτι της Ιουλιέτας εντός εισαγωγικών φυσικά, καθότι ο Σαίξπηρ έγραφε μυθοπλασία. Η ατραξιόν φερόμενη ως Casa di Giulietta αποτελείται από μια αυλή κάτω από ένα μπαλκόνι (φερόμενο ως ΤΟ μπαλκόνι).

n

Εκεί, πλήθος κόσμου αναλίσκεται σε μία από τις εξής τέσσερις ασχολίες: 1.Ψωνίζει από ένα μαγαζί που θυμίζει τη Ρεζέρβα των late ‘90s κατά την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου, 2. Αφήνει μια κλειδαριά (αγορασμένη εννοείται από το προαναφερθέν μαγαζί) σε μια καγκελόπορτα για να «κλειδώσει την ευχή του», 3. Γράφει το όνομά του / το όνομα του αγαπημένου του στον «τοίχο της Ιουλιέτας» στην είσοδο του σπιτιού για να «κρατήσει η αγάπη τους για πάντα» (σε ταμπλό που φυσικά αντικαθιστώνται όταν γεμίζουν) και 4. Χουφτώνει το δεξί βυζί του μπρούτζινου αγάλματος της Ιουλιέτας. Καλά διάβασες. Τουρίστες από όλο τον κόσμο συνωστίζονται μπροστά στο άγαλμα για να βγάλουν μια φωτογραφία σαν αυτή.

n

Θυμίζουμε στο σημείο αυτό πως η ηρωίδα του Σαίξπηρ ήταν περίπου 14 ετών. Για να αυξηθεί ένα τσακ η ήδη ενδιαφέρουσα σημειολογική διάσταση της φωτογραφίας.

n

Κιτς καρδούλες παντού!

n

Εδώ βλέπεις αναπτήρα με αυτοκόλλητα (προφανώς καρδούλες) που κοστίζει κάτι ανάμεσα σε €3 και €5, θυμήθηκα πως νιώθεις όταν παραγγέλνεις χωριάτικη σαλάτα σε τουριστική νησιώτικη ταβέρνα.

n

n

Κολλημένες τσίχλες στην αυλή του σπιτιού της Ιουλιέτας. 

Η άλλη υπερ-ενδιαφέρουσα στιγμή του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στα backstage του σόου της Calzedonia –καθότι, μην ξεχνιόμαστε, στη Βερόνα είμαστε για δουλειά. Φαντάσου όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχεις δει από backstage επιδείξεων μόδας. Και τώρα ξέχνα τα όλα. Ο χώρος θύμιζε περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε καμαρίνι θεάτρου, τα μοντέλα θύμιζαν περισσότερο απ’ όσο φανταζόμασταν «κανονικά» κορίτσια (σε βερσιόν πολύ πολύ αδύνατη) και το κλίμα ήταν χαλαρό, χωρίς κανέναν να φωνάζει και να πηγαινοέρχεται αγχωμένος. Μερικά από τα κορίτσια ήταν ξυπόλητα, όλες τους είχαν φυσιολογικό δέρμα, χωρίς το γκλίτερ της επίδειξης, κάποιες ήταν χαριτωμένα βαριεστημένες και χαμογελούσαν με μηνύματα που διάβαζαν στα κινητά τους. Μια-δυο ήταν πραγματικά πανέμορφες, δε σταματούσες να κοιτάς τα πρόσωπά τους, σα να είχαν κάτι μαγνητικό που σε ξεπερνούσε. Σε γενικές γραμμές όμως ήταν κορίτσια που δε μοιάζαν εξωπραγματικά, εννοείται πολύ όμορφα, μάλλον με εκείνο το είδος ομορφιά που με τις φίλες μας αποκαλούμε «μοντελέ».

Δες εδώ.

n

n

n

n

n

(Αυτά τα μπισκοτάκια νομίζω τα άφησαν επίτηδες για να τα φωτογραφίσουμε και να χαρούμε)

n

n

n

n

n

n

n

n

Ποιος άφησε κόκαλα σουπιάς πάνω στην καρέκλα; (not)

n

Όσο για το σόου της Calzedonia, είχε ως θέμα το βυθό της θάλασσας. Τα μαγιό ήταν στις αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε, του κόκκινου, του κίτρινου και του φούξια –εννοείται πως υπήρχαν και φλοράλ καθώς και άλλα πάτερν (μπορείτε να χαρείτε, φαν της ρίγας και του πουά), αλλά θα επανέλθουμε αναλυτικότερα συντόμως. Σημειώστε από τώρα όμως ότι η μανία με τα ψηλοκάβαλα και τα κοψίματα συνεχίζει και αυτό το καλοκαίρι. Σημειώστε επίσης ότι τα μοντέλα αίφνης ήταν εικοσιπέντε φορές πιο εντυπωσιακά –εντός έδρας γαρ. Και με εκείνες τις υπέροχες ξανθές τριχούλες στα χέρια τους που λαμπύριζαν από τα φώτα.

Εδώ η πορτογαλίδα μούσα του σόου Sara Sampaio, έχει φωτογραφηθεί και για το Sports Illustrated.

n

(ντάξει, αυτή δεν έμοιαζε από κοντά με κανονικό κορίτσι, ας είμαστε ειλικρινείς)

Και εδώ η πιο όμορφη κοπέλα της επίδειξης (αντικειμενικά πάντα), δε φαίνεται πόσο ωραία είναι στη φωτογραφία, άτιμο πράγμα η διαμεσολάβηση.

n

Και για το τέλος, οι άντρες του σόου. Μόλις έβγαιναν στην πασαρέλα επικρατούσε πρωτόγνωρος πανικός, άλλο να στα λέω κι άλλο να τα ζεις, θα μπορούσε να γραφτεί ένα κείμενο με τίτλο «οι πασαρέλες ως το γυναικείο αντίστοιχο των γηπέδων».

n

Stay tuned για μαγιό, παρεό, σορτς, καφτάνια, φορεματάκια και λοιπά καλούδια Calzedonia!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice