Βασίλισσα Ελισάβετ
Βασίλισσα Ελισάβετ © Youtube / BBC

Βασίλισσα Ελισάβετ: Χωρίς στέμμα στην ομιλία της στο Κοινοβούλιο

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης - Πώς σχολίασαν τα βρετανικά ΜΜΕ την παρουσία του Καρόλου
  • A-
  • A+
Βασίλισσα Ελισάβετ: Παρουσίασε στο βρετανικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα της κυβέρνησης - Ποιες οι αλλαγές στην εμφάνισή της μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο βρετανικό κοινοβούλιο λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου. Στην καθιερωμένη επίσημη ομιλία της για την Έναρξη των Εργασιών του Κοινοβουλίου, η βασίλισσα παρουσίασε τις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε να φορέσει ένα πρωινό φόρεμα, παλτό, αλλά και καπέλο, αντί του στέμματος. Στο πλευρό της στάθηκαν ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, ωστόσο, η αίθουσα της Βουλής ήταν σχεδόν άδεια λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.  

Η βασίλισσα Ελισάβετ στο βρετανικό κοινοβούλιο
Η βασίλισσα Ελισάβετ στο βρετανικό κοινοβούλιο © Youtube / The Telegraph

Σύμφωνα με το Reuters, η βασίλισσα Ελισάβετ ανέγνωσε τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση ευελπιστεί να περάσει στη διάρκεια του επόμενου έτους, Μεταξύ άλλων αφορούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ζητήματα υγείας. «Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να φέρω εις πέρας μια εθνική ανάκαμψη από την πανδημία, η οποία θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ισχυρό, πιο υγιές και πιο επιτυχημένο», είπε η 95χρονη βασίλισσα και πρόσθεσε πως για να γίνει αυτό «η κυβέρνηση θα εντείνει τις ευκαιρίες σε όλες τις περιοχές, στηρίζοντας θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη αλλά και αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στον δημόσιο τομέα». 

Watch in full: Queen's Speech 2021 - State Opening of Parliament

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορέσει να δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να υλοποιήσει άμεσα τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα του, αλλά και να κερδίσει το χρόνο που χάθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε σήμερα να αντιμετωπίσει την ανισότητα και να «ανεβάσει στο επόμενο επίπεδο» τη χώρα με μια σειρά από νόμους για την εποχή μετά την πανδημία τους οποίους παρουσίασε στο Κοινοβούλιο η βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το στέμμα, η κάπα και ο Κάρολος στο πλευρό της

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Κάρολο και την Καμίλα στο βρετανικό κοινοβούλιο
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Κάρολο και την Καμίλα στο βρετανικό κοινοβούλιο © Youtube / The Telegraph

Στην καθιερωμένη τελετή η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε η μόνη από τους λιγοστούς παριστάμενους που δεν φορούσε μάσκα στην τελετή, ενώ για ακόμη μία χρονιά δεν έκανε την ετήσια εμφάνισή της στο κοινοβούλιο, φορώντας το στέμμα της. Άλλωστε, η συγκεκριμένη τελετή, υπό το βάρος της πανδημίας, αλλά και το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, δεν είχε την αίγλη του παρελθόντος. Έτσι εξηγείται για τα βρετανικά μέσα και η απόφασή της να μην φορέσει τη βαριά κόκκινη κάπα της. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσία του πρίγκιπα Καρόλου στο πλευρό της. Βρετανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η παρουσία του μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη της αλλαγής στις μελλοντικές βασιλικές υποχρεώσεις.

Είναι ακόμη σημαντικό ότι ο θρόνος στον οποίο καθόταν ο πρίγκιπας Φίλιππος όταν την συνόδευε στο άνοιγμα του Κοινοβουλίου και ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί το 1901 για την βασίλισσα Αλεξάνδρα, απομακρύνθηκε. Η ίδια κάθισε μόνη στο θρόνο της, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης κάθισαν σε κρατικές έδρες.

Βρετανία: Το Brexit και η στρατηγική της κυβέρνησης - Τα πλάνα του Μπόρις Τζόνσον

Αφού ολοκλήρωσε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2020, ο Τζόνσον ήθελε να προβάλει αυτά που ο ίδιος θεωρεί ως οφέλη του Brexit. Αλλά έως τώρα δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας τη δέσμευση που ανέλαβε στην εκστρατεία του δημοψηφίσματος του Brexit το 2016 για διάθεση 350 εκατ. λιρών (494 εκατ. δολαρίων) στο σύστημα υγείας κάθε εβδομάδα.

Αντ’ αυτού η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να περιορίσει αυτό που θεωρεί υπερβολική ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, βελτιώνοντας τους κανόνες κρατικής βοήθειας και προμηθειών ούτως ώστε να μπορεί να διαθέτει στοχευμένα κεφάλαια σε προβληματικές επιχειρήσεις πιο γρήγορα και άμεσα.

Αυτό εντασσόταν στη στρατηγική της κυβέρνησης, που περιελάμβανε επίσης εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου οι ενήλικες να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα δια βίου μάθησης –κάτι που θεωρείται από τους υπουργούς βασικός παράγοντας για την αναδιαμόρφωση του εργατικού δυναμικού της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, η κυβέρνηση επανέλαβε τη δέσμευσή της να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, μια δέσμευση που ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει άλλα κράτη να μειώσουν τους δικούς τους στόχους για τις εκπομπές πριν από την σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα τον Νοέμβριο στη Σκωτία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η τραγουδίστρια Adele
Αντέλ: Πέθανε ο πατέρας της - Γιατί είχαν σταματήσει να μιλούν
Ελένη Μενεγάκη
Μενεγάκη: Οι αδημοσίευτες φωτογραφίες για τη «Γιορτή της Μητέρας»
Back to top