socks
© Mac231 / Pixabay
Lifestyle

Μα πού χάνονται οι κάλτσες στην μπουγάδα;

10 tips για μια πιο εύκολη ζωή.

Απάντηση στο ερώτημα πού πάνε οι κάλτσες όταν χάνονται από την μπουγάδα και άλλα tips για μία πιο εύκολη ζωή στο σπίτι.

Ας τα κάνουμε όλα σωστά και τακτοποιημένα. Στην καθημερινότητα του σπιτιού πολλές φορές συμβαίνουν μικρά (ή και μεγάλα) προβλήματα που η επίλυσή τους μπορεί και να μας πονοκεφαλιάσει. Π.χ. Πού, μα αληθινά ΠΟΥ, χάνονται οι κάλτσες στο πλυντήριο. Ή πώς να ξεβιδώσω μία βίδα που στράβωσε. Τα παρακάτω 10 tips δεν αφορούν αποκλειστικά σε προβλήματα. Μπορεί να είναι και καλές ιδέες για να γίνει η ζωή λίγο πιο εύκολη και πιο όμορφη.

vanilla
© Schnu1 / Pixabay

1. Κάντε ένα φρεσκοβαμμένο δωμάτιο να μυρίζει υπέροχα.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά αν ρίξετε μία κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας σε 3 λίτρα μπογιάς, το δωμάτιο που θα βάψετε θα μυρίζει σαν φρέσκο κέικ βανίλια. Το χρώμα δεν επηρεάζεται καθόλου και το δωμάτιο δεν μυρίζει χημικά.

2. Φυλάξτε την μπογιά σε μικρά γυάλινα βαζάκια.

Την μπογιά που περισσεύει από ένα βάψιμο, συχνά τη φυλάμε μέσα σε τεράστια κουτιά ή κουβάδες που δεν είναι εύχρηστοι, πιάνουν πολύ χώρο, ενώ την μπογιά τη χρησιμοποιούμε σπάνια. Μία καλή ιδέα είναι να φυλάτε το χρώμα που περίσσεψε μέσα σε μικρά γυάλινα βαζάκια (από μαρμελάδες, παιδικές τροφές κλπ) για να το έχετε εύχρηστο αν χρειαστεί να διορθώσετε κάποια γδαρσίματα στο χρώμα του τοίχου. Μην ξεχνάτε να βάλετε στο κάθε βάζο μία ετικέτα με την ονομασία της μπογιάς για να είσαστε απόλυτα σίγουροι τι θα χρησιμοποιήσετε.

3. Παγάκια για τα σημάδια στο χαλί.

Όταν τα βαριά έπιπλα μένουν για χρόνια στην ίδια θέση πατώντας επάνω σε χαλί, τότε η βάση τους δημιουργεί από την πίεση το σχήμα του επίπλου επάνω στο πέλος του χαλιού. Η λύση όμως είναι πολύ απλή: βάλτε μία σειρά παγάκια σε απόσταση 5 εκ. περίπου επάνω στη γραμμή που έχει σχηματιστεί από το πάτημα του επίπλου. Αφήστε τα παγάκια να λιώσουν, περιμένετε περίπου 12 ώρες και μετά στεγνώστε το νερό που θα έχει μείνει με ένα στεγνό πανί. Μετά περνάτε απαλά με μία βούρτσα ή με εξάρτημα της σκούπας για τα χαλιά τα σημεία που υπήρχαν τα σημάδια και το χαλί θα επανέλθει στην παλιά, αφράτη επιφάνειά του.

4. Γυρίστε μία κοχλιωτή βίδα με ένα λαστιχάκι.

Μία κοχλιωτή βίδα που μπαίνει στραβά και είναι δύσκολο να την αφαιρέσετε, δημιουργεί πάντα εκνευρισμό και καθυστέρηση. Η λύση είναι να βάλετε επάνω στο κεφάλι της βίδας ένα λαστιχάκι, κατά προτίμηση φαρδύ και επάνω σε αυτό να πιέσετε τη μύτη του (ανάλογου με τη βίδα) κατσαβιδιού. Το ελαστικό θα κάνει γερό κράτημα στο κατσαβίδι για να μη γλιστράει και με την πίεση θα πάει σε όλα τα σημεία του κεφαλιού της βίδας, έτσι ώστε με ένα απλό στρίψιμο να καταφέρετε να τη βγάλετε.

5. Αυτοκόλλητα post-it για να μη σκορπίζει η σκόνη.

Εάν πρόκειται να ανοίξετε μία τρύπα στον τοίχο, λίγο πιο κάτω από το σημείο που θα τρυπήσετε με το τρυπάνι, κολλήστε μία σειρά από μερικά αυτοκόλλητα post-it στα οποία θα έχετε διπλώσει την κάτω άκρη τους να κοιτάζει προς τα πάνω. Έτσι δημιουργείται κάτι σαν αυτοσχέδιο γείσο το οποίο θα συγκρατήσει τη σκόνη που θα πέσει από το τρύπημα του τοίχου. Γλιτώνετε το σκούπισμα.

walnuts
© Right Light / Pexels

6. Διορθώστε τα γδαρσίματα στο ξύλινο πάτωμα με ένα καρύδι.

Τα πατώματα από ξύλο είναι πολύ όμορφα αλλά συχνά γδέρνονται από έπιπλα, αιχμηρά αντικείμενα κλπ. Μία εξαιρετική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τον καρπό από ένα καρύδι (το μέρος που τρώγεται δηλαδή) τρίβοντάς το επάνω στο γδάρσιμο. Για πιο αποτελεσματική επούλωση του «τραύματος», τρίψτε πριν με το δάχτυλό σας το σημείο εκείνο και μετά τρίψτε με το καρύδι. Η θερμότητα που θα έχει δημιουργηθεί -μια και το ξύλο είναι πάντα ένα ζωντανό υλικό- θα βοηθήσει να απορροφηθούν καλύτερα τα έλαια του καρπού του καρυδιού.

pecans
© Tseiu / Pixabay

7. Πεκάν για γδάρσιμο σε ανοιχτόχρωμο ξύλο.

Αν τα καρύδια είναι πολύ σκούρα σε χρώμα για το πάτωμα που έχει γδαρθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θέση τους καρύδια ποικιλίας πεκάν. Ταιριάζουν καλύτερα με τα ανοιχτόρωμα ξύλινα πατώματα και επουλώνουν το γδάρσιμο.

8. Απομακρύνετε λεκέδες λαδιού με cola.

Εάν ο δρόμος ή το γκαράζ σας είναι γεμάτο με αντιαισθητικούς λεκέδες λαδιού, υπάρχει μια εύκολη λύση: ρίξτε λίγη σόδα επάνω του. Ειδικότερα, σε κάθε λεκέ πρέπει να ρίξετε 1-2 κουτάκια με χλιαρή cola και στη συνέχεια να αφήσετε το υγρό να μουλιάσει όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, απλώς χρησιμοποιήστε μια παλιά πετσέτα για να απορροφήσετε τα υπολείμματα του αναψυκτικού και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε με νερό. Ο δρόμος σας θα είναι πεντακάθαρος.

herbs
© This is Engineering / Pexels

9. Αγαπήστε τα κουτάκια με τα βότανά σας

Στο μέλλον, λένε οι επιστήμονες, θα καλλιεργούμε οι ίδιοι τα τρόφιμα που θα καταναλώνουμε. Μέχρι να γίνει αυτό μπορούμε να αρχίσουμε δημιουργώντας μικρούς κήπους με αρωματικά βότανα για αρχή, σε ξύλινα κουτιά, που θα διατηρούμε στα μπαλκόνια μας. Εκτός από την ομορφιά που έχει η φροντίδα τους, μας δίνουν και μία υπέροχη έξτρα γεύση στις συνταγές. Μάλιστα, τα σωστά ψώνια στο σούπερ μάρκετ, για να κάνουμε οικονομία, πρέπει να γίνονται αφού πρώτα έχουμε οργανώσει τι θα φάμε στη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι τρώμε καλύτερα και ξοδεύουμε λιγότερα.

10. Μα πού πάνε οι κάλτσες που χάνονται στην πλύση;

Ένα «άλυτο» μυστήριο με το οποίο ασχολήθηκαν μέχρι και Άγγλοι ερευνητές που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καθένας μας χάνει τον χρόνο τουλάχιστον 15 κάλτσες και περίπου 1.264 κάλτσες στη διάρκεια όλης της ζωής τους. Η συνηθέστερη σκέψη είναι ότι τις απορροφάει το πλυντήριο και ξεβράζονται μαζί με τα απόνερα σε κάποια ακτή. Πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τέτοια σενάρια επιστημονικής φαντασίας, καλό είναι να ψάξουμε καλά για να δούμε μήπως έχουν παραπέσει πίσω από κάποιο έπιπλο, καλοριφέρ, ακόμα και πίσω από το πλυντήριο την ώρα που βάζαμε/βγάζαμε την μπουγάδα. Ή, κατά τη διάρκεια της πλύσης, μπορεί να έχουν χωθεί σε κάποιο μανίκι ή μέσα σε κάποιο ρούχο. Μία καλή λύση για να πλένονται πάντα μαζί τα ζευγάρια οι κάλτσες, είναι να βάζουμε τη μία μέσα στην άλλη και να τις βάζουμε έτσι στο πλυντήριο. Επίσης ας προσέχουμε μήπως την ώρα που απλώνουμε την μπουγάδα, κάποια κάλτσα παραπέσει και μετά εμείς πιστεύουμε ότι τις κλέβουν οι εξωγήινοι (συμβαίνει και με τα μικροσκοπικά εσώρουχα ή και τα μωρουδιακά ρουχαλάκια).

Αν έχουμε εξαντλήσει όλα τα παραπάνω, καλό είναι να ψάξουμε και ανάμεσα στο λάστιχο του κάδου του πλυντηρίου και της μεταλλικής στεφάνης της πόρτας του. Ορίστε η εξήγηση από έναν άνθρωπο που ξέρει:

Πως χάνονται οι κάλτσες στο πλυντήριο

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice