Συμβουλές για το χανγκόβερ και πώς να το αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα.
© Pexels / Polina Tankilevitch
Lifestyle

Το χανγκόβερ και πώς να το νικήσετε

Συμβουλές για άμεση θεραπεία της “επόμενης μέρας”

Συμβουλές για το χανγκόβερ και πώς να το αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα. 

Αν θέλουμε να πιστέψουμε όλα τα κλισέ των ρομαντικών κωμωδιών στον κινηματογράφο, πάντα υπάρχει μία σκηνή όπου η ηρωίδα (ή μία φίλη της, αν δεν θέλει να χαλάσει εκείνη τα μαλλιά της), ξυπνάει με τρομερό χανγκόβερ μετά από ένα πάρτι στο οποίο μάλλον (δεν θυμάται) έχει κάνει κάποια βλακεία την οποία σε όλη την ταινία προσπαθεί να επανορθώσει. Τουλάχιστον σε όσες ταινίες η ηρωίδα είναι περίπου στην ηλικία που οι άνθρωποι κατά μέσο όρο σπουδάζουν, μάλλον γιατί θεωρείται τρομερή μαγκιά να είσαι 19-20 και να πίνεις λίγο παραπάνω.

Η αλήθεια είναι ότι χανγκόβερ μπορείς να πάθεις ακόμα και μετά από μία ήσυχη νύχτα με τις φίλες σου όπου, μιλώντας για τα πάντα σε αυτό το σύμπαν, κύλησε λίγο πιο εύκολα το κόκκινο κρασί στα ποτήρια κι έτσι, το επόμενο πρωί, είσαι στα πατώματα με έναν πονοκέφαλο σαν να σου χτυπάνε το κεφάλι με ένα σφυρί.

Το καλό είναι ότι, αν αυτό συμβεί ενώ είσαι σε διακοπές, απλώς γυρίζεις από το άλλο πλευρό και κοιμάσαι για τις επόμενες δύο μέρες μέχρι να ξεχάσεις το χανγκόβερ.

Το κακό είναι ότι δεν είσαι σε διακοπές (τον περισσότερο χρόνο έστω) και πρέπει να σηκωθείς για να πας στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, στη ζωή που σε καλεί επίμονα.

Αν αντέχεις, αρχίζεις να στέλνεις μηνύματα σε φίλους και φίλες ρωτώντας τι έγινε το προηγούμενη βράδυ, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε άβολες αποκαλύψεις όπως ότι έβγαλες όσα ήπιες και όσα έφαγες στο πάτωμα του σπιτιού της φίλης που έκανε το πάρτι ή ότι κοιμήθηκες στα πλακάκια του μπάνιου και σε πήγαν σηκωτή στο σπίτι σου.

Υπάρχει λύση; Θεωρείται λύση το να πεις “δεν ξαναπίνω”; Είναι δυνατόν να μη ξαναπιείς μέσα σε επιτρεπτά όρια, εννοείται, όπου ακόμα και τότε ένα και μόνο “χαλασμένο” ποτό μπορεί να σε ρίξει στη δίνη του χανγκόβερ;

Τη λύση πάντα θα την αναζητούμε με θολό μάτι το επόμενο πρωί, γκουγκλάροντας “εμετός, πονοκέφαλος, ζαλάδα, πόνοι στο σώμα, θέλω να πεθάνω, αφήστε με να κοιμηθώ”. Το αστείο είναι ότι συνήθως, οδηγίες για το πώς να ξεπεράσετε το χανγκόβερ βρίσκει κανείς σε αντρικά περιοδικά, λες και μόνο τα αγόρια έχουν δικαίωμα στο να γίνουν χάλια, έστω και καταλάθος, πίνοντας ένα ποτήρι παραπάνω – ή τρία παραπάνω. Δεν είμαστε όμως όλοι/όλες/όλα “σφίχτες” που κοπανάμε πρωτεΐνες και βιταμίνες και το ξεπερνάμε με 50 πουσάπς.

Πολύ νερό
Το κυριότερο, για ένα κορίτσι, για να μην ακούγεται πατερναλιστικό το “πρόσεχε, μη πίνεις” κλπ, είναι να πιεί αρκετό νερό πριν φύγει από το σπίτι για να βγει για δείπνο ή για πάρτι ή για οπουδήποτε μπορεί να προκύψει ποτό. Αν μπορεί πρέπει και στη διάρκεια του ποτού ή των ποτών, να πίνει νερό για να διασώσει το στομάχι της και την εξέλιξη της βραδιάς. Κανένας δεν θέλει να είναι τύφλα μεθυσμένος σε ένα πρώτο ραντεβού, ειδικά αν πρόκειται να συνεχιστεί η βραδιά και σε πιο πριβέ χώρους.

Γιόγκα
Υποτίθεται ότι λύνει όλα τα προβλήματα του σύμπαντος. Το ερώτημα είναι πώς μπορείς να ισορροπήσεις επάνω στο ένα πόδι όταν ο κόσμος γύρω σου γυρίζει αλλά, μάλλον, αυτοί που συμβουλεύουν γιόγκα μετά από μία βραδιά με αλκοόλ, εννοούν κάτι πολύ απλό π.χ. ασκήσεις αναπνοής (θα σε πάρει πάλι ο ύπνος) ή αυτοσυγκέντρωση για να διατάξεις το σώμα σου να ξαναβρεί το πάτημά του.

Γκρανόλα
Καλού κακού, εκτός από τη γιόγκα, ετοιμασε και ένα μπολ με γκρανόλα, ξηρούς καρπούς, μέλι, μαύρη ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα και γενικά ό,τι θα έτρωγε ένας σκίουρος στο δάσος. Για να πάρετε θάρρος, πολλοί προτείνουν και μουρουνέλαιο.

Google it
Το ίντερνετ είναι μία καλή πηγή πληροφόρησης για οδηγίες-μετά-το-χανγκόβερ, άλλωστε κι αυτό που διαβάζετε ακριβώς αυτό είναι. Οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές είναι δοκιμασμένες από ανθρώπους που το έζησαν και τώρα μεταλαμπαδεύουν τη γνώση γιατί, κακά τα ψέμματα, ακόμα και το χειρότερο τρολ να είσαι δεν θέλεις να παίζεις με τον πονοκέφαλο και τη ναυτία του άλλου.

Και ενώ θα αναζητάτε τη λύση στα παγκόσμια μυστικά του διαδικτύου, ορίστε μερικές άμεσες συμβουλές για ακαριαία βελτίωση της κατάστασής σας – και μετά μπορείτε να κάνετε και όση γιόγκα θέλετε:

Νερό και πάλι νερό
Το ελιξίριο της ζωής. Το μυστικό της νεότητας. Η πηγή της φρεσκάδας. Δεν μπορεί να κάνουν λάθος τόσοι χαρακτηρισμοί. Οπότε πιείτε ακριβώς πριν πάτε για ύπνο (μεθυσμένες) ένα μεγάλο ποτήρι νερό, όλο όμως, και με μεγάλες γουλιές. Ξεπλένει το είναι σας. Κάντε το ίδιο αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Πιθανότατα και στη διάρκεια του ύπνου σας να ξυπνήσετε αποζητώντας νερό. Ο οργανισμός σας ξέρει τις σας ζητάει. Προσφέρετέ το του με αφθονία.

Ψευδοφεδρίνη
Με τα φάρμακα και τις ουσίες δεν παίζουμε, οπότε ψάξτε το καλύτερα, ειδικά αν παίρνετε και άλλα φάρμακα για αλλεργίες ή που υποστηρίζουν την καρδιά ή κάτι τέτοιο. Αλλά πρακτικά η ψευδοφεδρίνη εξαλείφει την πιθανότητα του χανγκόβερ. Η εφεδρίνη είναι φάρμακο και διεγερτικό. Χρησιμοποιείται συχνά για την πρόληψη της χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ραχιαίας αναισθησίας. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για άσθμα, ναρκοληψία και παχυσαρκία, αλλά δεν είναι η προτιμώμενη θεραπεία. Τόσο η εφεδρίνη όσο και η ψευδοεφεδρίνη αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και δρουν ως βρογχοδιασταλτικά, με την ψευδοεφεδρίνη να έχει σημαντικά μικρότερη επίδραση. Αυτό που συμβαίνει - με αντιεπιστημονικούς όρους - είναι ότι η εφεδρίνη μπορεί να μειώσει την ναυτία και ότι κάτι εκεί μέσα θα εμποδίσει τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται σαν να διογκώνεται στο κρανίο σας. Σοβαρά όμως, αν υπάρχει οποιοσδήποτε πιθανός λόγος που δεν πρέπει να πάρετε ένα φάρμακο, μην το πάρετε! Πραγματικά. Καλύτερα να είστε ασφαλείς κάνοντας τις σωστές επιλογές.

Επειγόντως για ντους
Το ζεστό νερό θα κάνει το κεφάλι σας να νιώσει ότι βρίσκεται στον παράδεισο και διώχνει όλη τη θολούρα από το προηγούμενο βράδυ. ΟΛΟΙ νιώθουν καλύτερα μετά από ένα ντους. Κάντε το ακόμα κι αν πρόκειται να αργήσετε στη δουλειά σας ή στο μάθημά σας.

Τσάι μέντα
Ακούγεται χίπικο και ολιστικό και βίγκαν αλλά ισχύει. Μαλακώνει απίστευτα το στομάχι και σας δίνει, αποφράζοντας το ρινικό σας διάφραγμα, μία αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον, τουλάχιστον το άμεσο.

Όχι καφές
Τουλάχιστον όχι καφές με άδειο στομάχι. Μην κάνετε το “ελληνικό μπρέκφαστ” τσιγάρο-και-τριπλός-εσπρέσο, θα είναι κρίμα κι άδικο.

Συμβουλές για το χανγκόβερ και πώς να το αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα.
© Pexels / Polina Tankilevitch

Μη φοβηθείτε το φαγητό
Από τα χάνγκόβερ-μπέργκερς κάτι θα έχετε καταλάβει. Έχουν επάνω τους το μισό pantry σε υλικά. Απολαύστε με λαιμαργία ένα φουλ πρωινό με αυγά, τυρί, γάλα, ψωμί, μαρμελάδες κλπ. ή πηγαίνετε κατευθείαν σε αυτό που λέει η καρδιά σας (και οι συμβουλές των περισσότερων στα φόρα με οδηγίες για το χανγκόβερ: σπαγγέτι! Ορφανό, λευκό, μόνο με λίγο τυρί τριμμένο (και χωρίς κόκκινες βαριές σάλτσες και συνοδευτικά). Το ταπεινό σπαγγέτι είναι ακριβώς αυτό που ήθελε το στομάχι σας και δεν είχε τρόπο να σας το πει.

Βιταμίνη C
Εδώ που τα λέμε, είναι η απάντηση σε όλα: Φάτε ένα πορτοκάλι.

Συμβουλές για το χανγκόβερ και πώς να το αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα.
© Pexels / Charlotte May

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice