Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πότε και γιατί ξεκίνησε να γιορτάζεται

Μία ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται και πώς συμβάλλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία 

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού των γυναικών σε όλο τον κόσμο, θυμίζοντάς μας τους αγώνες που δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται για μια πιο συμπεριληπτική και δίκαιη κοινωνία. Η ιστορία της ξεκινάει πίσω στο 1857, τότε που 20.000 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διεκδίκησαν μείωση του ωραρίου εργασίας μέσω μαζικής απεργίας, σε μια περίοδο που ο συνδικαλισμός απαγορευόταν. Έτσι η πρώτη «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» γιορτάζεται στις 28 Φεβρουαρίου 1909, από το τότε ενεργό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής, ως φόρος τιμής στις γυναίκες που διαδήλωσαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έναν χρόνο μετά, προτείνεται η ιδέα για μια «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», από την ηγέτιδα του Γραφείου Γυναικών της Γερμανίας για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Clara Zetkin.

© Freepik

Στις 19 Μαρτίου 1911, γιορτάζεται η πρώτη «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας», με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία να στηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια. Ωστόσο χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1975, προκειμένου να αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη η συγκεκριμένη γιορτή και να αποτελέσει τελικά Παγκόσμια Ημέρα. Κύριος χορηγός από τότε είναι ο ΟΗΕ, προσπαθώντας κάθε χρόνο να ενθαρρύνει και να επικροτεί όλο και περισσότερες χώρες στην αναγνώριση των γυναικείων αγώνων, χάρη στους οποίους άλλαξε σημαντικά η μορφή και δομή της κοινωνίας.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η ιστορία και η σημασία της

Τα πολύχρωμα σύμβολα
Η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» συνδέεται με το σύμβολο του γυναικείου φύλου το οποίο εμφανίζεται συνήθως σε μωβ, πράσινο και λευκό χρώμα. Τρεις επιλογές που έχουν διαλεχθεί από την «Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μωβ εκπροσωπεί την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη. Το πράσινο την ελπίδα και το λευκό την αγνότητα.

Ο φετινός εορτασμός
Από το 1996, ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συνδέεται με ένα επίσημο κάθε φορά θέμα, με το πρώτο «Γιορτάζοντας το παρελθόν, Σχεδιάζοντας για το Μέλλον» να υιοθετείται από τον ΟΗΕ. Φέτος κινούμαστε με φιλοσοφία «Inspire Inclusion» και πιο συγκεκριμένα με γνώμονα τις φράσεις «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο» που προτάσσεται από τον ΟΗΕ. Το 2024 ρίχνεται φως στις ανισότητες που παρατηρούνται μέχρι σήμερα στον χώρο εργασίας, λόγω φύλου, στοχεύοντας στην αφύπνιση της κοινωνίας και σε ένα μέλλον με λιγότερες διακρίσεις. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει επανειλλημένα κατά τη διάρκεια των χρόνων το μέγεθος της δύναμης και της αποφασιστικότητάς τους. Ξέρουν πώς να είναι αποτελεσματικές, πώς να υπερασπίζονται τα πιστεύω τους, πώς να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις σαν σωστές επαγγελματίες.

© Unsplash

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχασαν 64 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2020, απώλεια 5%, όταν για τους άνδρες η απώλεια ήταν 3,9%, σύμφωνα με ανάλυση της Oxfam για τα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Όπως αναφέρεται στο Forbes, οι γυναίκες έχουν λιγότερες ευκαιρίες για προαγωγή, συγκεκριμένα για κάθε 100 άνδρες που προάγονται σε διοικητικούς ρόλους, προάγονται μόνο 87 γυναίκες.

Η «Ημέρα της Γυναίκας» σε διαφορετικά μέρη του κόσμου
Για πολλές χώρες η 8η Μαρτίου αποτελεί εθνική γιορτή, με την πιο συνήθης κίνηση να είναι η προσφορά δώρων και λουλουδιών στις ξεχωριστές γυναίκες του καθενός. Είτε είναι μητέρα, είτε φίλη, είτε συνάδελφος, είτε σύντροφος, η ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλες.

Για τις ΗΠΑ, ολόκληρος ο Μάρτιος θεωρείται μήνας ιστορίας των γυναικών, εκδίδοντας μάλιστα κάθε χρόνο προεδρική διάταξη προς τιμήν τους.

Η Κίνα παρέχει τη δυνατότητα σε πολλές εργαζόμενες να αξιοποιήσουν άδεια μισής ημέρας από τη δουλειά, ακολουθώντας τις συμβουλές του Κρατικού Συμβουλίου.

Στην Ιταλία, η «Festa della Donna» είναι συνυφασμένη με κίτρινα άνθη μιμόζας, ως ένα εναλλακτικό και πιο προσιτό δώρο, ώστε να μπορούν όλες οι περιοχές ανεξαρτήτως οικονομικού υποβάθρου να γιορτάζουν τις αγαπημένες τους γυναίκες.

Στο Λονδίνο, διεξάγεται το φεστιβάλ «Women of the World» διάρκειας τριών ημερών, στο οποίο συμμετέχουν ομιλητές, ακτιβιστές και καλλιτέχνες, με στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα με τα οποία έρχεται σήμερα αντιμέτωπος ο γυναικείος πληθυσμός.

© Freepik

Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις
Οι αγώνες για τα γυναικεία δικαιώματα, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει ισότιμα άντρες και γυναίκες δεν σταμάτησαν ποτέ. Φτάνει μόνο να αναφέρουμε πως στην Ελλάδα δίνεται δικαίωμα ψήφου πρώτη φορά στις γυναίκες το 1930, στις τοπικές εκλογές της Θεσσαλονίκης. Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια ώστε να επιτραπεί σε όσες ήταν άνω των 18 ετών να συμμετάσχουν σε εθνικές εκλογές. Μέχρι σήμερα καμία γυναίκα δεν έχει υπηρετήσεις ως πρωθυπουργός της χώρας μας, με κανονική κυβερνητική θητεία.

Πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος αν αφήναμε στην άκρη τις διακρίσεις και προκαταλήψεις άνευ λόγου; Οι γυναίκες και άνδρες πάντοτε ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, ωστόσο αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί «εμπόδιο» για την ίση αντιμετώπισή τους. Ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλου πρέπει να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις ευκαιρίες που προσφέρονται στο εργασιακό περιβάλλον, σε όλα. Η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» αποτελεί μια υπενθύμιση του πόσο έχουν παλέψει οι παλιότερες γενιές για να ζούμε εμείς σήμερα πιο ελεύθερα, αλλά και πως πρέπει να συνεχιστεί τώρα από εμάς η προσπάθεια αυτή.

«Η ιστορία του αγώνα των γυναικών για ισότητα δεν ανήκει σε καμία φεμινίστρια, σε καμία οργάνωση, αλλά στις συλλογικές προσπάθειες όλων όσων ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα» - Gloria Steinem, παγκοσμίου φήμης φεμινίστρια, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια.