Ποια είναι η ιστορία πίσω από το διάσημο ματάκι;
©Instagram @eyeba.nyc / @gigihadid
Shopping

Evil eye: Το «ματάκι» γίνεται φέτος η μόδα του καλοκαιριού

Ήρθε η ώρα να το φορέσεις είτε πιστεύεις, είτε όχι στο "μάτιασμα"

Evil eye: Το σύμβολο που πρωταγωνιστεί το Καλοκαίρι του 202

Μερικοί πιστεύουν στην δύναμή του, καθώς αποτρέπει «το κακό». Άλλοι το αγαπάνε για λόγους αισθητικής. Θεωρείται και είναι ένα από τα  πιο μεσογειακά σύμβολα στη μόδα. Τα χρώματά του; Μπλε και άσπρο. Από αρχαιοτάτων χρόνων πίστευαν ότι προστατεύει από το κακό μάτι και την κακοτυχία.  Το γνωστό ματάκι ή αλλιώς «Evil Eye» σήμερα επιστρέφει σαν μεγάλο trend του φετινού καλοκαιριού γι αυτό και θα το συναντήσουμε παντού: σε ρούχα, αξεσουάρ, είδη εσωτερικής διακόσμησης, έργα τέχνης κοκ. 

Ιστορική αναδρομή

Ο Αριστοτέλης, ο Δημόκριτος και ο Πλούταρχος πίστευαν στο μάτιασμα. Η φιλοσοφία του ματιάσματος έφτασε έως και τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με διαφορετικούς συμβολισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η ανοιχτή παλάμη, γνωστή και ως χέρι της Fatima. Το μάτι συνδέεται με τις θρησκείες αρκετών πολιτισμών. Ο χριστιανισμός αναγνωρίζει το ξεμάτιασμα, ενώ αναφορές σε αυτό καταγράφονται και στο Κοράνι. 

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το διάσημο ματάκι;
©Instagram/ @divineempressvibes

Κοσμηματοποιία

Από τα τουριστικά μαγαζάκια με τα πολύχρωμα μπιζού μέχρι τα ατελιέ δημιουργίας κοσμημάτων, τα ματάκια κάνουν take-over. Το χαρακτηριστικό τους βαθύ μπλε χρώμα συνδυάζεται εύκολα με τα πάντα. Ένα διαχρονικό σύμβολο το οποίο κατά καιρούς έχουμε δει σε διασημότητες, όπως Gigi Hadid και Jennifer Aniston. Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να επενδύσετε σε κοσμήματα με ματάκια. Φορώντας τα πολλά μαζί ή μεμονωμένα, μπορείτε να δημιουργήσετε ωραίους συνδυασμούς.

Τέχνη, ζωγραφική και άλλα

Πέρα της μόδας όμως τα ματάκια είναι συχνή πηγή έμπνευσης και για καλλιτέχνες. Πρόσφατα η ζωγράφος Χριστιάνα Μπέτα, στην έκθεση "Too much of infinity", που παρουσίασε στο Παλλάς έδειξε πίνακες με αμέτρητα ματάκια, είτε στα κλασικά τους χρώματα, είτε με μια πιο μοντέρνα προσέγγιση.

Τα evil eyes στολίζουν τα σπίτια σαν είδος εσωτερικής διακόσμησης, όπως περίτεχνα πιάτα ή βάζα προσθέτοντας  μια καλοκαιρινή πινελιά στη διακόσμηση, φέρνουν γούρι και καθαρίζουν την αύρα του προσωπικού μας χώρου.

Μια αισθητική που έγινε trend

Η αισθητική του ‘Spiritual Girl’ ξεκίνησε από το TikTok, όπου έγινε viral. Άτομα που εκπέμπουν ένα πιο ‘πνευματικό vibe’, ξεχωρίζουν με το boho ντύσιμό τους και την εμμονή τους στους ενεργειακούς κρυστάλλους. Το evil eye δεν θα μπορούσε να λείπει από το συγκεκριμένο trend. Για τους νέους «γκουρού του πνεύματος» η δύναμη που κρύβει μέσα του είναι τεράστια και οι ιδιότητές του τρομακτικές.

Ρίχνοντας μια ματιά στα social θα τα δεις παντού: Σαν πριντ σε ρούχα, σε αξεσουάρ, ζωγραφισμένα πάνω σε νύχια, σε τατουάζ. Η Alexa Demie, πρωταγωνίστρια στο Euphoria, μια από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές, κίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου με το διακριτικό evil eye τατουάζ πίσω από το αυτί της.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το διάσημο ματάκι;
©Instagram/ @naileditbyloriiross

Το evil eye βρίσκεται παντού. Μας παρατηρεί με το διαπεραστικό του βλέμμα. Γνωρίζει τις προθέσεις μας και λειτουργεί για το καλό μας. Ας το δοκιμάσουμε φορώντας το σαν αθώο κόσμημα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice