Η Ιμάν αποκάλυψε ότι όταν ξεκίνησε το μόντελινγκ αναμενόταν να δεχτεί να κερδίζει λιγότερα από τις λευκές συναδέλφους της.
Απέρριψε δουλειές νωρίς στην καριέρα της, καθώς δεν πληρωνόταν το ίδιο με τους λευκούς συναδέλφους της η Ιμάν ©EPA/Alba Vigaray
Celebrities

Ιμάν: Αρνήθηκα δουλειές γιατί τα λευκά μοντέλα αμείβονταν ακριβότερα

Η μούσα του Ντέιβιντ Μπόουι περιέγραψε τον αγώνα της για την ισοτιμία πληρωμών

62224-137655.jpg
Newsroom |

Η Ιμάν μίλησε για τις φυλετικές διακρίσεις στη μόδα και αποκάλυψε ότι όταν ξεκίνησε το μόντελινγκ αναμενόταν να κερδίζει λιγότερα από τις λευκές συναδέλφους της.

Το διάσημο μοντέλο και σύζυγος του Ντέιβιντ Μπόουι ως τον θάνατό του το 2016, Ιμάν, είπε ότι απέρριψε δουλειές νωρίς στην καριέρα της, καθώς δεν πληρωνόταν το ίδιο με τους λευκούς συναδέλφους της.

Μούσα του Βερσάτσε, του Μιγκλέρ, του Κάλβιν Κλάιν, του Ιβ Σεν Λοράν και ανάμεσα στα supermodels της δεκαετίας του ’90, η γνωστή και για τη φιλανθρωπική της δράση Ιμάν παραχώρησε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Μιλώντας στην αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Wrap, αποκάλυψε ότι όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το μόντελινγκ τη δεκαετία του 1970 αναμενόταν να δεχτεί να κερδίζει λιγότερα από ένα λευκό μοντέλο και ως αποτέλεσμα απέρριψε τις δουλειές της.

Θυμήθηκε μια συνομιλία με τον ατζέντη της: «Είπα: «Θέλω να με πληρώνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρω, που σημαίνει απλά, θέλω να με πληρώνουν για την ίδια δουλειά που κάνουν και οι υπόλοιπες».

Πρόσθεσε ότι συνειδητοποίησε νωρίς ότι, ως μοντέλο, έπρεπε να πιέσει πίσω για να πετύχει και ότι η αυτοεκτίμηση ήταν το κλειδί.

«Εκεί κατάλαβα τότε –ήμουν μόλις 19 χρονών– ότι η εικόνα είναι το νόμισμά μου σε αυτόν τον κλάδο», είπε στη συνέντευξη για την προώθηση της νέας σειράς του YouTube «Supreme Models», σχετικά με τα μαύρα μοντέλα στη μόδα.

Ep. 2 -  Story Of Iman | Supreme Models

Μιλώντας στο «This Morning» του δικτύου CBS, η Ιμάν παρουσίασε λεπτομερώς την εμπειρία της με καλλιτέχνες μακιγιάζ στις λήψεις, ως συχνά το μοναδικό μαύρο μοντέλο. Θυμήθηκε πώς στα πρώτα της γυρίσματα στη Νέα Υόρκη, για την αμερικανική Vogue, ο makeup artist τη ρώτησε αν είχε φέρει τη δική της βάση μακιγιάζ, «επειδή δεν είχε τίποτα για μένα».

Το μοντέλο κυκλοφόρησε αργότερα τη δική της σειρά μακιγιάζ το 1994, εν μέρει ως απάντηση σε αυτές τις εμπειρίες. Μέχρι το 2010, ήταν μια επιχείρηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο και αναμφισβήτητα ενέπνευσε την επιτυχημένη μάρκα καλλυντικών της Ριάνα, Fenty.

Η Ιμάν γεννήθηκε στη Σομαλία και είναι κόρη διπλωμάτη. Αρχικά σπούδασε πολιτικές επιστήμες πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη το 1975 για να ακολουθήσει καριέρα μοντέλου. Αυτό ήρθε μετά από μια τυχαία συνάντηση με τον φωτογράφο Πίτερ Μπίαρντ στο Ναϊρόμπι. Από τότε θυμάται πώς και αυτή η σταδιοδρομία διαμορφώθηκε υπό ένα ρατσιστικό πρίσμα.

Το 2012, είπε στο CBS ότι ο Μπίαρντ επινόησε μια ιστορία για το παρελθόν της. «Ο Μπίαρντ είπε στον Τύπο ότι δεν μιλούσα ούτε μια λέξη αγγλικά, πόσο μάλλον άλλες γλώσσες, ότι βοσκούσα κατσίκες», είπε. «Είμαι κόρη πρέσβη». Ωστόσο, συνέχισε αρχικά με την ιστορία, φορώντας παραδοσιακή σομαλική ενδυμασία και προσποιούμενη ότι μόλις είχε μάθει αγγλικά.

Ενώ τα μαύρα μοντέλα είναι πλέον πιο συνηθισμένα στη μόδα, τα προβλήματα παραμένουν. Το μαύρο μοντέλο από τη Βρετανία, Τζούρνταν Νταν, που έχει εμφανιστεί σε πολλά εξώφυλλα της Vogue, μίλησε για ανισότητες μόλις πέρυσι, με ένα παράδειγμα παράξενα παρόμοιο με αυτό της Ιμάν.

Μιλώντας στο podcast του TTYA Talks, είπε: «Θυμάμαι τα κορίτσια με τα οποία ανακάλυψα, όπως οι καλύτερες φίλες μου στον κλάδο, η Κάρα Ντελεβίν και η Κάρλι Κλος, ξέρω ότι το ποσοστό τους ήταν διαφορετικό από το ποσοστό μου, παρόλο που κάναμε τις ίδιες δουλειές. Όταν σκέφτομαι ότι είναι τόσο τρελό, πώς είναι η διαφορά; Αλλά ξεκάθαρα η διαφορά είναι στον τόνο του δέρματος. Αλλά τώρα ξέρω την αξία μου και θα το ζητήσω».

(Με πληροφορίες του Guardian)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice